Yandex Metrica

Sitede Ara

1 milyar dolarlık yatırım yapmışlardı! Çin devi BYD Manisa'ya geldi: Kelebek etkisi bekleniyor

1 milyar dolarlık yatırım yapmışlardı! Çin devi BYD Manisa'ya geldi: Kelebek etkisi bekleniyor

Çin devi BYD'nin Türkiye'ye yönelik 1 milyar dolarlık yatırım kararı kelebek etkisine dönüşmek üzere. Türkiye'yi "Avrupa'ya açılan kapı" olarak gören Çinli otomobil markası Çinli diğer yatırımcıları da etkiledi. Gazeteci 2025 sonuna kadar fabrikanın inşaatının bitmesinin, 2026'nın ikinci çeyreğinde ise ilk aracın banttan indirilmesi beklendiğinin hedeflendiğini söyledi.

Ekonomi

17.07.2024, 14:06

Teknoloji Bakanlığı ve Çinli otomobil üreticisi BYD arasında 1 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalanmıştı. Söz konusu anlaşma ile birlikte kurulacak fabrika yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak.

Bu anlaşma ile birlikte Türkiye'ye 27 yıl sonra ilk kez otomotivde doğrudan yatırım gelmiş olacak. Manisa'da elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile AR-GE merkezi kurulacak. 

Gerçekleşen yatırım gelişmesi sonrası açıklama yapan Manisa Valisi Enver Ünlü, "Yılda 5 milyon araç üreten, bünyesinde 110 bin mühendisin çalıştığı, dünya devi BYD, şehrimize geliyor. Fabrikanın inşaatı sırasında 3 bin kişi çalışacak. Fabrika üretime geçince 5 bin kişi. Fabrikanın kurulacağı alan hazır. 1 milyon 647 bin metrekare. İlk yıl 4 milyar dolar ihracat yapacaklar. Sonra giderek artacak. Çinliler geldi. Görüştük. İyi hazırlanmışlar. Biz de hazırız." ifadelerini kullandı.

TOKİ'den ev sahibi olmak isteynelere müjde! Ayda 5.848 TL taksitle 2+1 daire! İşte başvuru şartları TOKİ'den ev sahibi olmak isteynelere müjde! Ayda 5.848 TL taksitle... Haberi Görüntüle

KELEBEK ETKİSİ YARATACAK

BYD'nin fabrikayı kurmayı planladığı Manisa'ya giderek bölgedeki son durumu köşe yazısında yazan Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat, Enver Ünlü'nün toplantı üstüne toplantı yaptığını belirterek, "Ünlü, Doğalgaz idaresi, Devlet Su İşleri, Karayolları, Çevre, Şehircilik, Elektrik idaresi, Turizm,Tarım, Orman ve diğer il müdürlükleri ile dev yatırıma hazırlık için görev dağılımı yapıyor" ifadelerini kullandı.

BYD'nin yatırımını kaleme alan Donat, "Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek anlattı. Çin devinin BYD'nin Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu Demiş ki: Cep telefonu Nokia ile başladı. Ama bugün herkes iPhone kullanıyor. Biz de elektrikli aracın İPhone'uyuz." ifadelerini kullandı.

Çarpıcı analizine devam eden Donat; Ferdi Zeyrek, "Yeni bir anlayış... Yeni bir rüzgâr... Yeni bir yatırım... Mutluyuz" diyerek, söze başladı: Bize büyük görev düşüyor. Fabrikada çalışacak 5 bin kişi nerede konaklayacak? Bu imkânı sağlamazsak, konaklamak için İzmir'e giderler.

Organize Sanayi Bölgesi'nin yanında 10 bin konutluk bir arazi var. Hemen imara açılacak. Ferdi Zeyrek:

Şaka değil, otomotivde dünya lideri geliyor. Sosyal yaşam önemli. Çin lokantaları. Yeni oteller, kolejler, hastane, sosyal tesisler...

Para üstü derdi artık bitiyor! İstanbul'daki minibüslerde yeni dönem başlıyor Para üstü derdi artık bitiyor! İstanbul'daki minibüslerde yeni dönem başlıyor Haberi Görüntüle

MANİSA'YI KARIŞ KARIŞ GEZDİLER

Bunları hemen yapamazsak... Para İzmir'e gider. Kime niyet, kime kısmet Hüseyin İçer... Sanayici... Tarım ürünleri... İç piyasaya ve ihracata.  "Çinlileri dört gözle bekliyoruz" dedi:

Volkswagen için altyapı hazırlamıştık... Olmadı... Ama şimdi çok daha büyüğü geliyor. Volkswagen, Manisa'ya gelecekti... 2020'de yatırım... 2022'de üretim. Görüşmeler yapıldı... Karar alındı... Ama Volkswagen yatırım kararını bir yılda 4 kez erteledi.

Sonra da... Pandemi sonrasındaki piyasa daralması gerekçesiyle Manisa yatırımından vazgeçti... Gitti... Slovakya'daki fabrikasını büyüttü. Hüseyin İçer, "Bu defa daha büyüğünü geliyor" dedi:

Manisa, dünyanın en büyük otomobil fabrikalarından birine sahip olacak... Bundan büyük mutluluk olabilir mi?  Çinliler... Manisa'yı karış karış gezmişler... Tarım, sanayi, sosyal yaşam, tarih, turizm... Her şeyle ilgilenmişler.

BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor Haberi Görüntüle

27 YIL SONRA BİR İLK

Mehmet Yılmaz... Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı... "Dünyada, madeni paranın ilk basıldığı yer Manisa... 3 bin 500 yıl önce... Lidyalılar döneminde" diye konuşunca...

Çinli yatırımcı araya girmiş: Doğru... Ama dünyada kâğıt parayı ilk basan da biziz... Çinliler. Mehmet Yılmaz... Manisa'nın... Otomotiv sektöründe zaten güçlü olduğunu söyledi... Fiat, Mercedes, Volvo, BMV, Audi... Dünya markalarına yan sanayi ürünü ihraç ediyoruz... Motor hariç, aracın her şeyini yapıyoruz. Şimdi ise... 27 yıl aradan sonra... İlk kez bir otomotiv yatırımcısı Türkiye'ye geliyor... Hem de en büyük. Bu yatırım, Türk ekonomisine güvenin göstergesi... Türkiye'deki dinamiklerin, üretim gücünün göstergesi.

BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu "Çin'de 12 ayda fabrika kurduk" diyerek Manisa ile ilgili hedefi de açıklamış. Açıklanan hedefe göre, 2025 sonu fabrikanın inşaatının bitmesi, 2026'nın ikinci çeyreğinde ilk aracın banttan indirilmesi bekleniyor. Donat , ayrıca yazısında; 22 kişilik Çin heyetinin Manisa kebabını çok sevdiğini şıraya da bayıldıklarını öğrendiğini ifade etti."

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading