20 milyon dolarlık uzay gemisi arızalandı! NASA'da büyük kriz

20 milyon dolarlık uzay gemisi arızalandı! NASA'da büyük kriz

NASA'da büyük bir kriz yaşandı. 20 milyon dolarlık yeni uzay aracı olan Gelişmiş Kompozit Yelken Sistemi (ACS3), şu an uzayda kontrolsüz şekilde savruluyor. Güneş ışığından itiş gücü elde etmeyi amaçlayan teknolojik araç, test aşamasında sorun yaşandı. 

Bilim / Teknoloji

24.10.2024, 15:49

NASA'nın yeni uzay gemisi uzay boşluğunda kontrolsüz bir şekilde savruluyor. 20 milyon liralık aracın kontorlünü kaybetmesine neden olan bir sorunu NASA mühendisleri araştırıyorlar.  

Yarın gökyüzüne baktığınızda: Süper Ay'ı göreceksiniz! En yakın konumda olacak Yarın gökyüzüne baktığınızda: Süper Ay'ı göreceksiniz! En yakın konumda olacak Haberi Görüntüle

ARAÇ UZAYDA SAVRULUYOR

Mühendisler yelkenleri destekleyen 'bomlardan' veya yapısal kirişlerden birinde hafif bir bükülme olduğunu ve bunun da aracın rotasında kalmasını etkilediğini söyledi. NASA, ACS3'ün bir uzay aracının yönelimini kontrol eden tutum kontrol sistemini kapalı tuttu. Daha sonra mühendisler bu hasarı değerlendirdi. Mikrodalga boyutundaki uzay aracı şu anda uzayda kontorlsüz bir halde.

Türk Savunma Sanayii gücü SAHA EXPO'da: 2 Milyar dolarla dev lig'de! Geri sayım başladı... Türk Savunma Sanayii gücü SAHA EXPO'da: 2 Milyar dolarla dev... Haberi Görüntüle

YÜKSEK MALİYETLER SON BULACAK

Yeni görev, bir yelkenlinin rüzgardan güç almasına benzer şekilde, itiş gücü için güneş ışığının basıncını kullanan yeni uzay uçuşu teknolojisinin testi oldu. Sistemin, gelecekte derin uzay görevlerinin aşırı yüksek maliyetini azaltabileceği konusu oldu. NASA'nın kaçak gemiyle mücadele etmesinin gerekeceği söyleniyor.

ACS3 23 Nisan'da Rocket Lab'ın Electron roketiyle Yeni Zelanda'dan uzaya fırlatıldı. Fırlatmadan sadece birkaç ay sonra, yerleşik bir güç monitörünün beklenenden daha yüksek motor akımları tespit etmesi nedeniyle ve açılma sürecini duraklatması üzerine uzay aracının yelkeni takıldığı fark edildi. Ağustos ayı sonlarında NASA tarafından ikinci bir denemede yelkenleri başarıyla açıldı.

Moda ve uzay buluşuyor! İlk kadın Astronot Ay'da hangi ayakkabı markası ile uzaya çıkacak? Moda ve uzay buluşuyor! İlk kadın Astronot Ay'da hangi ayakkabı... Haberi Görüntüle

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK? 

Bunu yapmadan önce mühendisler, yelkenler açıldıkça dinamik değişikliklere uyum sağlamak için uzay aracının tutum kontrol sistemini devre dışı bıraktı. O zamandan beri de kapalı bekliyordu. Bomlardan birinde bu bükülmenin keşfedilmesi, mühendisler dahhasarı değerlendirmek için çalışırken tutum kontrol sisteminin yeniden etkinleştirilmesini a da geciktirmesine yol açtı.

Kuantum kıyameti başladı mı? Çinli bilim insanları tehlikeli düğmeye bastı Kuantum kıyameti başladı mı? Çinli bilim insanları tehlikeli düğmeye bastı Haberi Görüntüle

NASA'nın güncellemesinde şu ifadelere yer verildi:

"Bu durum büyük olasılıkla bomların ve yelkenin yerleştirme sırasında uzay aracına doğru çekilmesiyle meydana gelmiştir. Analizler, bomun yerleştirilmesinden bu yana geçen haftalar içinde, uzay aracı yavaşça yuvarlanırken bükülmenin kısmen düzelmiş olabileceğini gösteriyor."

Mühendisler, şu anda uzay aracını yeniden konumlandırmak için çalışıyor. Yelkenleri doğrudan güneş ışığına yönelene kadar 'düşük güç modunda' tutuluyor. Ekip istenen konuma ulaştığında, tutum kontrol sistemini yeniden devreye sokabilmeyi sağlayacak. Ya da uzay aracının sürekli yuvarlanmasını durdurabilecek.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Bilim / Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading