Yandex Metrica

Sitede Ara

2024 torba yasa Meclis'e geldi: Ev kadınlarına emeklilik, 3600 ek gösterge, taşerona kadro...

2024 torba yasa Meclis'e geldi: Ev kadınlarına emeklilik, 3600 ek gösterge, taşerona kadro...

Milyonlarca vatandaşın beklediği torba yasa Meclis gündemine geldi. 3600 ek gösterge, ev kadınlarına emeklilik, 2000 sonrası kademeli emeklilik ve taşerona kadro müjdesi geliyor. Peki torba yasa kabul edildi mi? Torba Yasa resmi gazetede çıktı mı?

Ekonomi

21.07.2024, 18:35

86 maddeden oluşan torba yasa kanunda sıcak gelişmeler yaşanıyor. 2. torba yasa da şimdiye kadar 55 madde kabul edildi. Aralarında 3600 ek gösterge, ev kadınlarına emeklilik, 2000 sonrası kademeli emeklilik ve taşerona Kadro gibi düzenlemelerin de yer aldığı önemli maddeler ise merakla bekleniyor. 

Milyonların heyecanla beklediği torba yasa düzenlemesinin TBMM görüşmeleri devam ediyor. Şu ana kadar 55 madde mecliste kabul edildi ve yürürlüğe girdi. En önemli düzenlemelerinde aralarında bulunduğu 31 madde ise görüşülüyor.

İslam Memiş tarih verdi: Gram altın alacakları uyardı: Öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılacak İslam Memiş tarih verdi: Gram altın alacakları uyardı: Öncesi ve... Haberi Görüntüle

TORBA YASA KANUNUNDA NELER VAR?

Ev hanımlarına emeklilik, 3600 ek gösterge, BAĞ-KUR 7200 gün prim, taşerona kadro ve kademeli emeklilik şu anda milyonlarca da kişinin takip ettiği düzenlemeler arasında. Bu düzenlemelerin TBMM’den ne zaman geçeceği Henüz belli değil ancak ağustos ayı sonuna kadar oylamanın tamamlanması ve düzenlemelerin yasalaşması bekleniyor.

Torba Yasa içeriği oldukça geniş kapsamlı ancak özellikle yukarıda bahsettiğimiz maddeler çalışanlar tarafından merakla bekleniyor. Detaylı olarak bakacak olursak torba yasa maddeleri arasında öne çıkanlar şöyle:

BAĞ-KUR 7200 prim günü: Bağ-kur ve SSK prim eşitlemesi olarak da bilinen düzenleme ile küçük esnafa 1800 gün prim indirimi uygulanacak. Böylece küçük esnaf 7200 günden emekli olurken, 5 yıl erken emeklilik hakkı tanınacak.

3600 ek gösterge: 1. Dereceye yükselmiş tüm memurlar için göstergelerin 3600 olması gündemde. 3600 ek gösterge torba yasa maddeleri arasına girdi. Ek gösterge artışı ile birlikte memurların maaş ve emekli maaşlarında önemli artış olacak. Ayrıca memurların emeklilik ikramiyeleri de artacak.

Ev hanımlarına prim desteği: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel seçim vaatlerinden biri de ev hanımları için emeklilik olmuştu. İsteğe bağlı sigorta yaptıran ev hanımlarına üçte bir prim desteği verilmesi gündemde. Torba yasada onaylanması durumunda ev hanımları artık emeklilik fırsatına sahip olacak.

Taşerona kadro: Torba yasa ile beklenen düzenlemelerden biri de taşerona kadro düzenlemesi. 100 bin taşeron işçi, bir an önce düzenlemenin hayata geçmesini ve kadroya girmeyi bekliyor.

Kademeli emeklilik: Torba yasa maddeleri arasında en çok beklenen düzenlemelerden biri de kademeli emeklilik düzenlemesi. 1999-2008 arası sigortalıları kapsaması beklenen kademeli emeklilik hayata geçerse 10 yıl ve 3600 Prim gün sayısını dolduranlar emekli olmaya hak kazanacak.

İGA duyurdu! İstanbul Havalimanı bir ayda 7,7 milyon yolcu ağırladı İGA duyurdu! İstanbul Havalimanı bir ayda 7,7 milyon yolcu ağırladı Haberi Görüntüle

TORBA YASA MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ?

Torba yasa TBMM’ye 86 madde olarak sunuldu. Şu ana kadar torba yasada 55 madde meclis genel kurulunda görüşülerek kabul edildi. Kalan 31 maddenin ise görüşmeleri devam ediyor. Bu yıl tüm kanun teknikleri kabul edilene kadar TBMM’nin tatil yapmayacağı açıklanmıştı. O nedenle torba yasa maddelerinin de ağustos ayı ortalarına kadar yetişeceği düşünülüyor.

Habere Tepki Ver

27

4

1

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading