4 bin yıllık müşteri şikayeti ortaya çıktı! Tarihin ilk kurnaz tüccarı ve müşteri kavgası hayrete düşürdü!

4 bin yıllık müşteri şikayeti ortaya çıktı! Tarihin ilk kurnaz tüccarı ve müşteri kavgası hayrete düşürdü!

Mezopotamya'nın bakır tüccarı olan Ea-naşir'e 4 bin yıl önce gelen müşteri şikayet mektubu görenleri hayrete düşürdü. 'Sana acı çektireceğim' yazan mektuptaki tüccar müşteri kavgasının içeriği bir hayli enteresan.

Dünya

06.07.2024, 17:23

Günümüzde de esnaf ve müşteri arasında kavgalar bitmezken, yaklaşık 4 bin yıl önce de tüccarların ve esnafların kavgaları tarihi belgelerle kayıt altına alındığı öğrenildi. 

Türkiye'nin boykot çıkışı Arap medyasında: İsrail'e yaptırım istiyor Türkiye'nin boykot çıkışı Arap medyasında: İsrail'e yaptırım istiyor Haberi Görüntüle

KURNAZ TÜCCARIN KALİTE OYUNU

Mezopotamya'da Nanni adındaki bir tüccar, bakır tüccarı olan Babilli Ea-naşir'e dert yandı. Mezpoptamya'nın Ur kentinde düşük kaliteli ürünleri, yüksek fiyata satan ve müşterileriyle ilgilenmeyen bir tüccar olduğundan bahseden döneme ait bir çivi yazısı ele geçirildi. 

Dünyanın en eski şikayet mektubu olarak tarihe geçen ve Guinness Dünya Rekoruna sahip çivi yazısı birçok esere de ilham kaynağı olmuş durumda. 

Terör devleti BMGK gözlem kulesini hedef aldı: BM, İsrail'i kınadı Terör devleti BMGK gözlem kulesini hedef aldı: BM, İsrail'i kınadı Haberi Görüntüle

TARİHİN İLK MÜŞTERİ ŞİKAYETİ

Tablet ünlü arkeolog Sir Leonard Woolley tarafından keşfedildi ve Ea-naşir'in iş belgeseleri ve evinin bulunduğu alanı keşfetti. M.Ö 1750 yıllarına dayanan olayda Nanni'nin şikayeti yer alıyor. 

Akadça yazılı tablet günümüzde İngiltere'de yer alan British Museum'da yer alıyor. Nanni tarafından yazılan mektupta bakır tüccarı Ea-naşir'in kendisine Bakır külçeler vaadetiği ve sonrasında anlaşmayı bozduğu için dertlerini dile getiriyor. 

Nanni tüccarın düşük kaliteli bakır gönderdiği ve elçisine de tüccarın kötü davrandığını hor görerek parasını aldığını şikayet ediyor. Nanni'nin tüccara gümüş borcu olduğu da tablette yer alırken Ea-Naşir ise, "Almak istiyorsan al, almak istemiyorsanız gidin!" dediği öğrenildi. 

Son ana kadar çatıştı: İşte Hamas lideri Yahya Sinvar'ın son görüntüleri Son ana kadar çatıştı: İşte Hamas lideri Yahya Sinvar'ın son... Haberi Görüntüle

MÜŞTERİSİNİ HOR GÖRDÜ

Nanni duruma çok öfkelendiği, hem kendisini hem de çalışanını hor görmesine sinirlendi.  "Burada sizden kaliteli olmayan hiçbir bakırı kabul etmeyeceğim" diyerek, "Külçeleri... kendi bahçemde tek tek seçip alacağım ve beni hor gördüğünüz için size karşı reddetme hakkımı kullanacağım. Beni hor gördüğün için sana acı çektireceğim!" dedi.

Ea-naşir'den yalnızca şikayetçi olan Nanni'nin olmadığı birçok çivi yazısında keşfedildi. Bakır tüccarı Ea-Naşir'in Ur şehrinde kötü bakır ürettiğine dair kanıtlar bulunmasından sonra birçok esnafta Ea-naşir'den, ''Çok iyi bakır ver! Umarım elinizdeki bakır tükenmemiştir." dediği öğrenildi.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading