Yandex Metrica

41 yaşındaki petrol devi 49 dakikada devrildi: Kudretli imparatorluğunun çöküşü

41 yaşındaki petrol devi 49 dakikada devrildi: Kudretli imparatorluğunun çöküşü

John Rockefeller'ın kudretli imparatorluğu yerle bir oldu. 41 yaşındaki petrol devi 49 dakika süren mahkemde de devrildi. ABD Yüksek Mahkemesi baş yargıcı Edward White, Amerikan petrol piyasasında fiili bir tekel olan Standard Oil'e 41 yıllık varlığı sona erdi.

Dünya

20.05.2024, 11:45

41 yıl boyunca ABD piyasasına tek elden yön veren Rockefeller ailesinin Standard Oil firmasına büyük darbe vuruldu. Mahkemeyi yöneten ABD Yüksek Mahkemesi baş yargıcı Edward White, "Standart Petrol Şirketi'nin geniş mülk birikimiyle tüm ticaret özgürlüğüne ve tüm modern ekonomik yöntemlere açık ve sürekli bir tehdit olduğu ortaya çıktı . Öte yandan, bu gelişmenin, cesaret ve anlayışla desteklenen, en üst düzey ekonomik dehanın yönlendirdiği, meşru rekabet yöntemlerinin sonucundan başka bir şey olmadığını kanıtladı" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusundan tarihi itiraf: 'Hamas'ı ortadan kaldırabileceğimizi düşünenler yanılıyor' İsrail ordusundan tarihi itiraf: 'Hamas'ı ortadan kaldırabileceğimizi düşünenler yanılıyor' Haberi Görüntüle

PETROL DEVİNİN YIKILIŞI

John D. Rockefeller tarafından kurulan dev şirketten beş büyük şirket ve onlarca küçük yan kuruluş ortaya çıktı. Tekelin dağılmasından toplam 34 farklı varlık doğdu. Bu 5 büyük şirket Exxon, Mobil, BP, Chevron ve Marathon olarak göze çarptı.

Mahkeme kararını baba Rockefeller papaz JP Lennon ile Pocantino, New York'taki mülkünde golf oynarken haberdar oldu.

1913'e gelindiğinde Rockefeller'in şirket hisseleri yoluyla kişisel serveti 900 milyon dolara, yani ABD GSYİH'sının %3'üne yükseldi. Bu miktar bugün 25 milyar dolara tekabül ediyor.

360 milyon dolarlık silah satışını onayladı: Altius-600M-V bölgedeki gerilimi yükseltecek 360 milyon dolarlık silah satışını onayladı: Altius-600M-V bölgedeki gerilimi yükseltecek Haberi Görüntüle

STANDARD OİL NASIL KURULDU?

Standard Oil imparatorluğunun kökleri, Rockefeller'ın Cleveland, Ohio'da bir petrol rafinerisi işinde Morris B. Clark ve Samuel Andrews ile ortak olmaya karar verdiği 1863 yılına kadar uzanıyor. İki yıl sonra, o zamanlar 25 yaşında olan Rockefeller, çoğunluk hissesini elde etmek ve dolayısıyla kararlar ve hareketler üzerinde kontrol sahibi olmak için Morris Clark'ın hissesini satın almaya karar verdi.

Daha sonra Henry Flagler'ı girişimde ortak olarak kendisine katılmaya davet etti. 1870 yılına kadar Rockefeller, Andrews ve Flagler firması Cleveland'daki en büyük rafinerileri kontrol ediyordu. Aynı yılın sonunda onlarcası Standard Oil'i kurdular. satın almalar ve agresif bir strateji kısa sürede büyüdü.

1904'e gelindiğinde ABD petrol üretiminin %91'ini ve nihai satışların %85'ini kontrol eden güçlü bir tekel haline geldi.

Habere Tepki Ver

2

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading