4,5 milyar dolarlık satış iddiası yalanlandı: Otokar suskun kalınca gerçeği o ülke açıkladı

Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Kazakistan'a Otokar şirketinin 4,5 milyar dolar karşılığında 834 araç sattığı iddiası savunma gündemini sarstı. Son birkaç gündür geniş biçimde paylaşılan iddianın doğruluğuna ilişkin Koç Grubu tarafından bir açıklama yapılmayınca meselenin iç yüzünü anlatmak Astana yönetimine düştü.

Savunma

04.04.2024, 09:57

Kazakistan'ın Otokar firmasından 834 adet ARMA zırhlı araç satın almak için anlaşma imzaladığı yönündeki iddialar yalanlandı. İlk olarak Astana merkezli bir savunma haber sitesinde yer bulan iddia birkaç gün önce Türk sosyal medya hesaplarında geniş biçimde yayıldı ve Koç Grubu'na bağlı Otokar firması da bu iddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığına ilişkin bir açıklama yapmadı. 

Söylentiye göre Kazakistan Savunma Bakanlığı, bir süredir incelemekte olduğu ARMA Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı'nı satın almaya karar vermiş ve 2 trilyon Kazak Tengesi (4,5 milyar dolar) karşılığında Otokar'a 834 adet sipariş vermişti. 

İddianın doğruluğuna ilişkin üretici firma tarafından bir açıklama yapılmayınca konuyu vuzuha kavuşturma işi Kazak Savunma BakanlığI'na düştü. Astana yönetimince yapılan açıklamada, "Kazakistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı ile Türk şirketi 'Otokar' arasında yaklaşık 2 trilyon tenge değerinde zırhlı araç alımına ilişkin bir anlaşma imzalandığına dair sosyal ağlarda dolaşan bilgiler gerçekle örtüşmemektedir" denildi. 

Şimdiye dek zırhlı araç alımı konusunda Otokar firmasıyla herhangi bir sözleşme imzalanmadığına dikkat çeken Astana yönetimi, ARMA adlı 8X8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracın (TTZA) Kazak güçlerinin testlere tâbî tuttuğu araçlardan sadece biri olduğuna dikkat çekti. 

2021 yılı sonlarında Kazakistan'daki testler sırasında çamura saplanan Kazak üretimi zırhlı aracın Otokar üretimi ARMA tarafından kurtarılması o dönem çeşitli mecralarda gündeme gelmişti. 

Milli Savunma Sanayimizin gururu! Yerli mühimmatla donatılan ANKA III, hedefi tam isabetle vurdu... Milli Savunma Sanayimizin gururu! Yerli mühimmatla donatılan ANKA III, hedefi... Haberi Görüntüle

SAHA TESTLERİ DEVAM EDİYOR

Otokar ile 4,5 milyar dolarlık anlaşma iddiaları Kazakistan gündemini de sarstı. 'Barys' adında TTZA üreten Kazakistan Paramount Mühendislik (KPE), 834 adet araç için çok pahalı bir sözleşmeye imza atıldığını, ARMA'nın Kazak muadili olan Barys'in yüzde 40 daha ucuz olduğu yönünde açıklama yaptı. 

Ancak Kazakistan üretimi zırhlıların Türk firmaların ürettiği araçların kalitesiyle aynı seviyede olmadığı biliniyor. Astana yönetimi ARMA ile birlikte yine Otokar üretimi TULPAR'ı da test ediyor. 

4,5 milyar dolarlık satış iddiası son birkaç gündür sosyal medyada geniş biçimde yer bulmasına rağmen Otokar'ın neden suskun kaldığı merak konusu. 

Otokar şirketi ARMA-II TTZA'nın son halini geçtiğimiz günlerde tanıtmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading