DOLAR

34.18

%0.23 expand_less

EURO

37.09

%-0 expand_less

ALTIN

2974.90

%0.77 expand_less

BIST

9002.34

%0 expand_less

BTC ($)

67768.27

%1.26 expand_less

8.8 milyon metrik ton nadir toprak rezervi bulundu! Bu keşif dengeleri değiştirecek! Değeri dudak uçuklatıyor

8.8 milyon metrik ton nadir toprak rezervi bulundu! Bu keşif dengeleri değiştirecek! Değeri dudak uçuklatıyor

Avrupa Birliği ve Çin'i kara kara düşündüren nadir toprak rezervi, geçtiğimiz günlerde Norveç topraklarında keşfedildi. Tam tamına 8.8 milyon metrik ton nadir toprak rezervi, Avrupa Birliği ve Çin'i panikletmeye yetti.  

Ekonomi

04.07.2024, 12:45

Geçtiğimiz günlerde Norveç hükümeti, Çin dışındaki en büyük nadir toprak rezervlerinden birini keşfettiğini açıkladı. İskandinav ülkesi, yatağın 8.8 milyon metrik ton nadir toprak oksit içerdiğini tahmin ediyor. Yatağı tespit eden madencilik şirketi Rare Earths Norway, yatağın ayrıca elektrikli araçların ve rüzgar türbinlerinin üretiminde kullanılan türden nadir bir toprak olan 1,5 milyon metrik ton manyetit içerdiğini de düşünüyor.

Bu keşiften bir yıl önce İsveç, Kuzey Kutbu tarafında Norveç'inkinden çok daha küçük olsa da bir milyon ton nadir toprak içerdiği tahmin edilen bir nadir toprak yatağı keşfetmişti. Aynı zamanda Fransa'nın Atlantik kıyısındaki La Rochelle'de nadir toprak üretimi ve işleme tesisinin sahibi olan kimya grubu Solvay, stratejik öneme sahip metallerin üretimini arttırmak için bir planı uygulamaya koymak için kollarını sıvadı.

Bu keşiflerle birlikte, Avrupa'nın Çin'e bağımlılığındaki rolünün azalmasında bu olayın büyük etkisi olacağı öngörülüyor.

İskele alabanda! Bakan Bayraktar müjdeyi verdi: Oruç Reis Süveyş Kanalı'nı geçti! İskele alabanda! Bakan Bayraktar müjdeyi verdi: Oruç Reis Süveyş Kanalı'nı... Haberi Görüntüle

AB'NİN YAKIN GELECEKTİ PLANI RİSK ALTINDA

Ancak umut verici keşiflere, AB'nin yakın gelecekte AB içinde önemli bir nadir toprak üretimi sağlama potansiyeline ilişkin kötümser değerlendirmeler eşlik ediyor. Reuters'in endüstri ve iş dünyası ile yaptığı bir anket, AB'nin Kritik Hammaddeler Yasa Tasarısı'nda yer alan nadir toprak madenciliği, işleme ve üretim hedeflerine zamanında ulaşamayacağını gösteriyor.

Bunun nedenleri arasında yetersiz altyapının yanı sıra finansman eksikliği, Çin'in ucuz nadir toprak ithalatından yararlanan endüstrilerin özellikle temkinli tutumu, elektrikli araç satışlarının azalmasıyla yakın gelecekte talebin nasıl gelişeceğine dair belirsizlik ve son olarak düşük metal fiyatları yer alıyor. Tüm bunlara bir de yerel toplulukların madencilik projelerine karşı çıkması ve bu projelerin sık sık askıya alınması ekleniyor.

Yasal Takipteki Borçlu Sayısı Patladı! Milyarlarca liralık kredi ve kredi kartı borcu olanlar  radara takıldı Yasal Takipteki Borçlu Sayısı Patladı! Milyarlarca liralık kredi ve kredi... Haberi Görüntüle

NADİR TOPRAK ELEMENTİ NEDİR?

Nadir toprak elementleri (NTE) kimyasal, manyetik ve optik özelliklere göre benzer özellikler gösteren 15 tane lantanit ile itriyum ve skandiyumdan oluşan 17 elementtir.

NTE’ler, oksit, silikat, karbonat, nitrat, fosfat, hidrat, klorür ve florür gibi formlarda, yüksek saflıkta metalik formlarda veya mischmetal formlarında üretilip kullanılmaktadır.

Her ne kadar tek başlarına önemli ticari değerlere sahip olmasalar da bu elementler kullanılarak geliştirilen ileri teknoloji malzemeler oldukça yüksek katma değerlere sahiptir.

İleri teknoloji malzemelerin gelişiminde, NTE’lerin çok kritik bir rol oynadığı dikkate alındığında, bu elementlere olan ihtiyacın da her geçen gün biraz daha artacağı tahmin edilmektediR.

Emekli maaşı için olası senaryo yazıldı! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşı için olası senaryo yazıldı! En düşük emekli maaşı... Haberi Görüntüle

NTE NERELERDE KULLANILIR?

Nadir toprak elementlerin pazarda kullanımı mıknatıslar, hidrojen alaşımlar katalizör, parlatma bileşikleri ve fosfor üretiminde olmaktadır. Bunlara talep daha çok yeni nesil motorlar, manyetik ayırıcı, taşımacılık ve elektronik endüstrisinden gelmektedir.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading