Yandex Metrica

AB yetkilisi Stano Türk gazetecilerle bir araya geldi: 'Türkiye'ye ihtiyacımız var'

AB yetkilisi Stano Türk gazetecilerle bir araya geldi: 'Türkiye'ye ihtiyacımız var'

AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Başsözcüsü Peter Stano, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. Stano, üyelik müzakereleriyle ilgili olarak "Hiçbir yere varamadığımızı görmek benim de yüreğimi acıtıyor çünkü Türkiye sadece kendisi için değil, sadece bölge için değil, AB için de önemli bir ülke." ifadesini kullandı.

Dünya

10.06.2024, 23:50

AB Komisyonu'nda Türk gazetecilerle bir araya gelen AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Başsözcüsü Peter Stano, Türkiye'nin AB için kritik önemde bir ülke olduğunu ancak vize serbestisi gibi başlıca konulardaki tıkanıklığın üye ülkelerin tutumlarından kaynaklandığını ifade etti.

Türk bayraklı bir tişörtle gazetecilerin karşısına çıkan Stano, gazetecileri Türkçe selamladı ve Türkiye'yi çok sevdiğini söyledi. 

"Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacı var, Avrupa'nın da Türkiye'ye ihtiyacı var. Çünkü birlikte daha güçlüyüz." ifadesini kullanan Stano, üyelik müzakerelerinin durmasından dolayı üzgün olduğunu söyledi. Üyelik müzakereleriyle ilgili olarak hiçbir yere varılamamasının yüreğini acıttığını belirtti ve "Türkiye sadece kendisi için değil, sadece bölge için değil, AB için de önemli bir ülke." ifadesini kullandı.

Türkiye'ye aday ülke yerine komşu ülke muamelesi yapıldığının hatırlatılması üzerine Stano, bunda bir yanlışlık görmediğini, Türkiye'nin komşusu olmanın bir ayrıcalık olduğunu söyledi. Stano, ayrıca "AB'nin komşusu olmak da bir ayrıcalıktır." dedi.

Yeni modelelr olduğunu belirten Stano, ilişkileri geliştirmek için AB'ye üyeliğin şart olmadığını savundu. Stano, "Harika ilişkilerimiz olan ve AB'ye girmeyi düşünmeyen ülkeler var. Yani modeller var ve bu bizim işbirliğimizi geliştirmemize engel değil. O halde mevcut şartlarda elimizden geleni yapalım. Yani harika ilişkilerimiz olan ve AB'ye girmeyi düşünmeyen ülkeler var. Yani modeller var ve bu bizim işbirliğimizi geliştirmemize engel değil." ifadelerini kullandı. Stano ayrıca katılım müzakerelerinin 27 üye ülkenin "evet" demesiyle başlayabileceğini hatırlattı.

Önce Kayseri, şimdi Suriye! Provokatörler iş başında! Türk bayrağını indirdiler, PTT şubelerini taşladılar Önce Kayseri, şimdi Suriye! Provokatörler iş başında! Türk bayrağını indirdiler,... Haberi Görüntüle

VİZE SERBESTİSİ

Türk vatandaşlarına vize zorluğuyla ilgili sorulan soruya cevap veren Stano, Şengen vizelerinin tamamen üye ülkelerin yetki alanında olduğunu söyledi.

Stano, "Üye ülkeler arasında Türkiye ile vize serbestisi konusunda ilerlemeye yönelik bir anlaşmanın olmaması, bazı üye ülkelerin muhtemelen bu alanda sorunlar gördüğü gerçeğinin bir yansımasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Eisenhower pes etti: ABD uçak gemisi Kızıldeniz'den çekiliyor Eisenhower pes etti: ABD uçak gemisi Kızıldeniz'den çekiliyor Haberi Görüntüle

KBRIS DAYATMASI

Peetr Stano, AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini engelleyen unsurlardan birinin de Kıbrıs meselesi olduğunu söyledi. Diğer konulardaki ılımlı tutumunu Kıbrıs konusunda değiştiren Stano, küstah bir ifadeyle "AB'nin bir üyesini tanımamazlık edemezsiniz." dedi.

Akdeniz'de gemi kazası: 11 ölü 64 kişi hala kayıp Akdeniz'de gemi kazası: 11 ölü 64 kişi hala kayıp Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN RUSYA POLİTİKASI

Türkiye'nin AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına uyması gerektiğinin altını çizen Peter Stano, bunun Rusya'yı zor durumda bırakacağını, kendilerinde ise güven artırıcı bir etki oluşturacağını belirtti. Stano, "Eğer Türkiye (Rusya'ya yönelik) AB yaptırımlarına uyarsa ve aynı yaptırımları uygulamaya koyarsa bu, elbette oyunu değiştirir. Yaptırımların uygulanması AB tarafında çok fazla iyi niyet ve güven yaratacaktır. Bu Türkiye'nin adaylığını gerçekten samimi ve açık bir şekilde ifade ettiğinin nihai kanıtı olabilir." ifadelerini kullandı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading