Yandex Metrica

AB'den çarpıcı rapor! Türkiye'nin Afrika, Ortadoğu, Güney Kafkasya ve Batı Balkanlarda giderek artan etkisine dikkat çekildi

AB'den çarpıcı rapor! Türkiye'nin Afrika, Ortadoğu, Güney Kafkasya ve Batı Balkanlarda giderek artan etkisine dikkat çekildi

Chaillot Raporu isimli AB raporu, Türkiye'nin farklı coğrafyalarda giderek artan etkinliğini ele aldı. Raporda Türkiye'nin karşılıklı kazan kazan ilkesini çerçevesinde yaptığı yatırımlar, TV dizileri ve dron diplomisisi gibi yumuşak güç aparatlarını çok iyi kullandığı ve Afrika, Ortadoğu, Güney Kafkasya ve Batı Balkanlar gibi bölgelerde en güvenilir müttefik halilen geldiği belirtildi.

Dünya

08.06.2024, 11:30

Türkiye, son yıllarda uyguladığı proaktif dış politikanın semerelerini alıyor. Daha önce uzak sayılan bölgelerde etkinliğini artıran Türkiye, çevre ülkeler ve özellikle Batı dünyası tarafından da dikkatle takip ediliyor. Chaillot Raporu isimli Avrupa Birliği raporu, Türkiye'nin özellikle son yıllarda çeşitli bölgelerdeki etkinliğini inceledi. 

Macaristan'ın yokluğu fırsat bilindi: AB, dondurduğu Rus varlıklarından elde edilecek geliri Ukrayna'ya gönderiyor Macaristan'ın yokluğu fırsat bilindi: AB, dondurduğu Rus varlıklarından elde edilecek... Haberi Görüntüle

BALKANLARDA TÜRK ETKİSİ

Geniş jeopolitik değişimlerin Avrupa Birliği'nin Türkiye ile yapıcı bir ortaklık kurmasını zorunlu hale getirdiği belirtilen raporda Türkiye'nin Batı Balkanlardaki etkisinin tarihsel kökenlerine vurgu yapıldı. Raporda Türkiye'nin Balkanalrdan elini hiç çekmediği ve bölge için tehdit değil fırsat olduğu vurgulandı. Türkiye'nin Balkanlarda güçlü bir ekonomik varlık inşa ettiğine dikkat çekilen raporda Türk inşaat şirketlerinin bölgedeki etkinliklerine de işaret edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık Balkanları ziyaret ettiği hatırlatılan raporda Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'la beraber son 10 yıllık süreçte bölgeye yaptığı ziyaretlere dair bir de grafik paylaşıldı. Raporda ayrıca Türkiye'nin Maarif Okulları, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurum ve kuruluşların Türkiye'nin diplomasideki en önemli araçları olduğu vurgulandı.

Azerbaycan'la ilişkilere de değinilen raporda "Tek millet iki devlet" anlayışının ilişkilerde temel unsur olduğu belirtildi. İkinci Karabağ Savaşı'nda Türkiye'nin rolüne işaret edilen raporda bölgenin tarih boyunca Türkiye, İran ve Rusya'nın güç mücadelesine sahne olduğu kaydedildi. Türkiye'nin Rusya dışı unsurlarla yaptığı anlaşmaların Rusya'nın tekelini kırdığı belirtildi. Buna örnek olarak da Orta Koridor, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, Bakü'den Erzurum'a usnan doğalgaz hattı verildi. Ayrıca yakın zamanda inşa edilen Trans-Anadolu ve Trans-Adriyatik boru hatlarının Rusya'nın Hazar petrol ve gazının taşınması üzerindeki tekeli kırdığı vurgulandı.

Türk dizilerinin de diplomasi sahasında yardımcı bir unsur olarak yer aldığı belirtilen raporda Diriliş Ertuğrul ve benzeri tarihi dizilerin önemli bir yumuşak güç olarak öne çıktığına dikkat çekildi. Bu arada FETÖ ile mücadeleye eğitim alanında da devam edildiği, bunun için FETÖ tarafından açılan okulların kapatılarak yerine Maarif Okulları'nın açıldığı hatırlatıldı.

7 Ekim'den beri süren İsrail saldırılarına karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği tepkinin Arap kamuoyunda büyük ses getirdiği belirtilen raporda Türkiye'nin Ortadoğu'da daha etkin bir güç haline geldiği ifade edildi. 2005-2022 yılları arasında Arap ülkeleriyle ticaretin 5 kattan fazla arttığına dikkat çekildi ve ticaret hacminin 9 milyardan 46 milyar dolara çıktığı bildirildi. Türkiye'nin Kuzey Afrika'da Cezayir ve Mısır'la önemli ekonomik bağlar kurduğu ve Cezayir'le 5 milyar yatırım hedefine ulaştığı hatırlatıldı. Eski sömürge bölgesindeki Fransa etkisinin ekonomik olarak kırıldığı belirtilen raporda Türkiye'nin bu rakamla Fransa'yı geride bıraktığı ifade edildi.

Türkiye'nin sağlık alanındaki hamleleriyle sağlık turizminde merkez haline geldiğine dikkat çekilen raporda pandemi döneminde Ankara'nın önemli bir aktör olarak sahnedeki yerini aldığı belirtildi. Chaillot Raporu'nda ayrıca Türkiye'nin Libya, Almanya ve Rusya'daki hastaların ilgisini çektiği ifade edildi. 

ABD basınında Altay tankı rüzgarı: Kendi sınıfının zirvesin ABD basınında Altay tankı rüzgarı: Kendi sınıfının zirvesin Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE, AFRİKA'DA SÖMÜRGECİLİKTEN UZAK BİR TUTUM SERGİLİYOR"

Afrika'daki Türk etkisine de değinilen raporda Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşımına vurgu yapıldı. Her iki tarafın da kazandığı yatırımların Türkiye imajına olumlu etkide bulunduğu belirtilen raporda Türkiye'nin sömürgecilikten uzak tutumu ve dini bağlarla bölgede bir güç unsuru haline geldiğine işaret edildi. "Havayolları şu anda 36 ülkede 45 destinasyona hizmet veriyor. Sahra altı Afrika ülkeleri ile ekonomik ilişkiler son on yılda gelişti." ifadelerine yer verilen raporda Türkçe'nin de hızla yayıldığı belirtildi.

Kuzey Kore, Ukrayna'daki savaşa dahil oluyor: Rusya saflarında savaşmak üzere gönderilen askerler yola çıkıyor Kuzey Kore, Ukrayna'daki savaşa dahil oluyor: Rusya saflarında savaşmak üzere... Haberi Görüntüle

ERDOĞAN'IN SOMALİ ZİYARETİ

Raporda Türk dronlarının Sahra Altı Afrika'daki faaliyetlerinin güvenliği de kapsayacak şekilde genişlediğini belirtildi ve savunmada dron diplomasisinin kullanıldığına vurgu yapıldı. Raporda ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın 2011'de çatışmaların sürdüğü Somali'ye düzenlediği ziyaret hatırlatıldı ve bu ziyaretin büyük ilgi gördüğü ifade edildi. Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yılda bölgeyi ziyaret eden ve Afrikalı olmayan ilk lider olduğu belirtilirken bu hamlenin büyük bir dayanışma ve yakınlık jesti olarak görüldüğü belirtildi.

Raporda ayrıca Türkiye'nin Afrika'daki yatırımlarının Çin'e göre daha düşük olmasına rağmen güvenilir bir müttefik olarak konumlandığına dikkat çekildi.

Habere Tepki Ver

51

1

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading