Yandex Metrica

Sitede Ara

ABD'yi korku sardı! Çılgın projeye start verildi: Hedef 2035'e kadar 1000 savaş uçağı üretmek!

ABD'yi korku sardı! Çılgın projeye start verildi: Hedef 2035'e kadar 1000 savaş uçağı üretmek!

Asya kıtasında söz sahibi olmak isteyen Pekin yönetimi, Lockheed Martin üretimi F-35'leri alt etmek için derin çalışmalar yürütüyor. Güney Çin Denizi'ndeki en büyük rakibi ABD, Çin hükümetini, 2027'ye kadar 400, 2035'e kadar 1000 adet J-20 avcı uçağını üretmeye itti. Pekin yönetimi bu askeri planda son derece kararlı.

Dünya

16.07.2024, 12:36

Güney Çin Denizi'ndeki en büyük rakibi ABD'den liderliği almak, Asya kıtasında söz sahibi olmak isteyen Pekin yönetimi, dahiyane askeri planını devreye sokmak için kolları sıvadı.

Pekin yönetiminin amiral projesi Chengdu J-20 Mighty Dragon, F-22 ve F-35 gibi Amerika'nın önde gelen savaş uçaklarıyla mücadele etmek üzere tasarlandı. Çin, J-20 avcı uçağından yaklaşık olarak 250 adet üretti ve 200'den fazlası operasyonel olarak kullanıma başladı. Çin'in en büyük hedefi ise J-20 Mighty Dragon avcı uçağını 2027'ye kadar 400, 2035'e kadar 1000 adet üretip donanmasının gücüne güç katmak.

2022 yılının Küresel Veri Sabit Kanak Pazar Tahminine göre J-20'nin tahmin edilen maliyeti uçak başına 100 milyon dolar civarında. Pekin yönetiminin bu programa yatırması beklenen miktar ise 30 milyar doları aşacak. Güney Çin Denizi'nde söz sahibi olmak isteyen Pekin yönetimi, en büyük ve ezeli düşmanı ABD ve Tayvan'ın üzerinde baskı kurarak denizlerde söz sahibi olmayı kafaya koymuş durumda.

Dünyanın en büyük askeri gücü olmak isteyen Pekin yönetimi hava, deniz ve uzay hakimiyetinin çok önemli olduğunu ve bu nedenden dolayı da uçak gemilerine çok önemli yatırımlar yapmaktan çekinmiyor. Çin yönetiminin uçak gemisi projelerinin ABD'yi geride bıraktığı ABD tarafından kabul ediliyor. 

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı'nın başındaki isim, yakın zamanda Capitol Hill'de verdiği bir röportajda Çin'İn yakında dünyanın en büyük hava kuvvetine sahip olabileceğinin altını çizdi.

Arap basınından Erdoğan-Sisi görüşmesine büyük ilgi: 'Tarihi ve eşsiz' Arap basınından Erdoğan-Sisi görüşmesine büyük ilgi: 'Tarihi ve eşsiz' Haberi Görüntüle

F-35 SEVİYESİNDE UÇAK YAPIYORLAR

J-20'yi takip eden bir başka yerli beşinci nesil avcı uçağı olan Shenyang J-31'in operasyonel hale getirilmesi için çalışmalar agresif bir şekilde devam ediyor. J-20'den nispeten daha küçük olan bu F-35 benzerinin bir taşıyıcı varyantı olacak.

Shenyang J-31 azaltılmış radar kesiti ve dahili silah bölmeleri ile tespit edilmeden kalma yeteneğini artıran gizli bir tasarıma sahip. J-31 şu anda Rus RD-93 motorlarına sahip çift motorlu bir konfigürasyon kullanıyor fakat gelecekteki gelişmeler, daha iyi performans için Çin üretimi motorları içerisinde barındırabilir. Aerodinamik tasarımı gizlilik ve çevikliğe odaklanmış durumda.

Çin bu üretim hızına ek olarak 24 adet Su-35 savaş uçağı da satın almayı ihmal etmedi. Çin'in bu hamlesi Su-30MKK ve diğer benzer filolarını geliştirmek için bazı teknolojileri tersine mühendislikle geliştirmesine yardımcı olabilir. Fakat bu çok rollü uçak PLAAF'a daha fazla ateş gücü sağlıyor. Su-35S Nisan 2018'de PLAAF'ın hizmetine girdi ve Çin'in güneydoğusundaki Guangdong eyaletinde konuşlandırıldı.

ABD medyası Yahudilerin elinde: Büyük çoğunluk yönetici pozisyonunda görev alıyor ABD medyası Yahudilerin elinde: Büyük çoğunluk yönetici pozisyonunda görev alıyor Haberi Görüntüle

ÇİN HAVA ÜSLERİNİ VE DONANMASINI GÜÇLENDİRİYOR

Her ülke hava üslerini uzun vadeli tehdit algısını göz önünde bulundurarak inşa eder. Benzer şekilde, en yeni uçaklar ve diğer muharebe unsurları da bu hava üslerinde mevcut tehditlere göre konumlandırır.

Çin'in 150'ye yakın askeri kullanıma uygun hava üssü olduğu biliniyor. Bunların 100'den fazlası PLAAF'a aittir ve diğerleri de Çin'deki çeşitli Askeri Bölgeler ve İlçelerdeki çift kullanımlı hava alanlarıdır. Çin dünyanın en büyük askeri güce sahip olan ülkelerden biridir, 400 bin aktif personeli, çeşitli tiplerde yaklaşık olarak 3 bin 500 savaş uçağı vardır.

2020 Mart verilerine göre Çin Deniz Gücü, 300 gemiye ulaşarak en büyük rakibi ABD'yi geride bıraktı. Amerikan ordusunun aktif olarak 287 gemisi bulunuyor. Çin Deniz Kuvvetleri'nin gemileri arasında 23 destroyer, 59 fırkateyn ve 37 korvet mevcut. Pekin yönetiminin 76 da denizaltısı bulunuyor.

Habere Tepki Ver

2

0

1

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading