Yandex Metrica

Sitede Ara

Açık denizden doğalgaz çalmaya başladılar bile! Tiyatro bitti, iskele yeniden sökülüyor

Açık denizden doğalgaz çalmaya başladılar bile! Tiyatro bitti, iskele yeniden sökülüyor

Gazze'nin 1,4 trilyon metreküplük doğalgazını çalmak için aceleci davranan soykırım ortağı ABD, insanların açlıktan can verdiği bölgenin kıyılarına tanker yanaştırıp yeraltı kaynağını hortumlamaya başladı. İnsani yardım tiyatrosundan da vazgeçen katiller, Gazze kıyısına koydukları 'yüzer iskele'yi kaldırma kararı aldı. 

Dünya

16.06.2024, 11:35

Amerikan ordusunun bir tiyatrosu daha sona ermek üzere. İnsanların açlıktan öldüğü Gazze'ye karadan gıda ulaştırmak yerine havada ve denizde şov amaçlı gösterilere imza atan ABD, bölgeye paraşütlerle malzeme atmış, sonrasında Gazze sahiline geçici iskele kurmuştu. 

Yoğun dalgalar nedeniyle geçtiğimiz ay hasar gören ve kısmen suya batan 'yüzer iskele', tamamlanan onarımın ardından yeniden sökülecek. 

Faaliyete geçtiği 17 Mayıs'tan beri toplamda sadece 2 bin 500 ton malzemenin girişine yarayan iskele, Amerikan CNN yayınına göre, İsrail'in Aşdod Limanı'na taşınacak. 

Soykırım ortağı ABD'nin 'insani yardım' tiyatrosunu resmen sona erdirecek transferin önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.

Yaklaşık bir ayda 2 bin 500 ton malzeme 2 milyon Gazzelinin ihtiyacını karşılamaktan çok uzak. Çünkü savaşın başladığı 7 Ekim'den önce Gazze'ye günde 7 bin 500 ton malzeme giriyordu. 

Gazze'deki yüzer iskele kaldırılacak.

Amerikan ordusunun önce 320 milyon, sonra da 230 milyon dolara mâl olduğunu iddia ettiği yüzer iskele yakında kaldırılacak. Mısır sınırındaki Refah Kapısı da İsrail işgali altında olduğu için bölgeye ne karadan ne de denizden yardım ulaştırılamıyor. 

Gazze'de insanlar açlıktan can vermeye devam ederken Filistinli gazeteci Bisan Ovda'nın paylaştığı bir görüntü, soykırımcıların Gazze'nin yeraltı kaynaklarını çalma konusunda gayet aceleci olduklarını gözler önüne serdi. 

Rusya ile Fransa arasında Durov gerginliği! Nota verildi Rusya ile Fransa arasında Durov gerginliği! Nota verildi Haberi Görüntüle

AMERİKAN TANKERİ GAZ YÜKLÜYOR 

Bisan Ovda, Gazze sahili açıklarındaki sondaj kuyularından birine Amerikan tankerinin yanaştığını ve gemiye gaz depolandığını kaydetti. 

"8 aydır soykırımın sürdüğü Gazze'de insanlar çadırların altında hayatta kalmaya çalışırken, katliamlar devam ederken bir Amerikan tankeri sahilden 9 kilometre açıktaki bölgeye gelerek Gazzelilerin gazını çalıyor" diyen Ovda, şunları söyledi:

"İnsanlar açlıktan ölmemek için sahilde balık tutmaya çalışıyor. Gazze'de neden soykırım yaptıklarını daha iyi görün. Burada İsrail işgali sonrası Amerikalılar Gazze'nin kaynaklarına çökecekler. Anlaşmanın böyle olduğu belli. 

Gerçek sebebin bu olduğunu tüm dünya biliyor ama soykırımı durdurmak için hiç kimse kılını kıpırdatmıyor. Sömürgecilerin kaynaklarımızı çalma isteği buradaki soykırımın gerçek nedenidir. Zaten şimdiye kadar tüm soykırımlar geri planda maddi çıkarlar uğruna işlendi. 

Şunu bilmenizi isterim ki, Gazze kıyılarında büyük miktarda doğalgaz rezervi keşfettiler. 2000 yılından beri... Aslında o yıllardan beri buradaki soykırımı planlıyorlardı. Soykırımla birlikte gazı çalmak için uygun zamanı beklediler." 

Misilleme korkusu: İsrail medyası katil Netanyahu'nun talebini yazdı Misilleme korkusu: İsrail medyası katil Netanyahu'nun talebini yazdı Haberi Görüntüle

İŞTE ADIM ADIM GAZZE GAZINA ÇÖKME PLANI

ABD tankerinin Gazze açıklarında belirmesi, soykırımın ilk günlerinde Rusya Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan analizi yeniden gündeme getirdi. 1999 yılında Filistin Yönetimi'nin İngiliz British Gas şirketine 25 yıllığına devrettiği 'gaz arama, çıkarma, işleme' haklarının süresi 2024 yılında doluyor. 

Bebek katili Benjamin Netanyahu yönetimi, Hamas'ın iktidarda olduğu Gazze'de yeraltı kaynaklarının çıkarılması konusunda Türkiye ya da Rusya anlaşma imzalanacağından endişe ediyordu. 

Gazze doğalgazı için açılan sondaj kuyuları zaman içinde İsrail baskısıyla atıl durumda bırakılmıştı.

Doğu Akdeniz'den gelecek doğalgaza muhtaç durumdaki Avrupa ülkeleri de Hamas varlığının enerji arzına tehdit teşkil ettiğini düşündüklerinden ötürü İsrail barbarlığına net biçimde destek verdi. 

Plana göre Gazze, Filistinlilerin elinden alınacak; buraya İsrail kuklası bir yönetim atanacak ve şimdiye dek tespit edilmiş en az 1,4 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi İsrail, ABD ve Avrupalı şirketler arasında paylaşılacaktı.

Amerikan tankerinin Gazze kıyılarına yanaşmasına bakılırsa, PKK/YPG ile Suriye petrollerini çalmakta olan Yankilerin Gazze kaynaklarına çökme konusunda acele ettiği ortaya çıkıyor. 

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu

İşte Gazze soykırımı ile doğalgaz kaynakları arasındaki yakın ilişkiyi gözler önüne seren verilerden birkaçı...

  • İngiliz şirketlerin Gazze deniz sahasındaki gaz arama hakları 2024'te sona eriyor.
  • İsrail eski Başbakanı Ehud Barak'ın bölgenin araştırılmasına ilk kez izin verdiği ve Filistin Yönetimi'nin British Gas'a (BG) arama haklarını verdiği yıl 1999'du.
  • BG, 2000 yılında Gazze kıyısının yaklaşık 25 mil açığında Marine 1 ve Marine 2 gaz sahalarını keşfetti.
  • 2000 yılında British Gas (BG) ve ortakları Gazze açıklarında Gaza Marine 1 ve Gaza Marine 2 olmak üzere iki kuyu açtı ve potansiyel gaz rezervlerinin yaklaşık 1,4 trilyon fit küp olduğunu tahmin etti.
  • Shell'in 2016 yılında BG'yi satın almasının ardından Consolidated Contractors Company ve Filistin Yatırım Fonu, Shell'in sahalardaki hisselerini satın aldı ve her iki taraf da yüzde 50'şer hisseye sahip oldu.
  • Rus gazına alternatif arayan Mısır, İsrail ve Avrupa Birliği tarafından Akdeniz gazına dair bir anlaşma imzalandı.
  • Sahaların geliştirilmesi, sadece Hamas'ın Gazze'yi kontrol etmesi nedeniyle oluşan güvenlik endişeleri nedeniyle değil, aynı zamanda İsraillilerin ve Filistinlilerin sahadan fazla gazın kendilerine verilmesi konusundaki ısrarı konusunda anlaşamamaları nedeniyle de tüm bu yıllar boyunca beklemede kaldı.

  • İmtiyaz 1999'da BG'ye verildiğinde bu ilk ön koşuldu. Daha sonra bol miktarda İsrail gaz sahasının keşfedilmesiyle bu koşul İsrail açısından geçerliliğini yitirdi.
  • Sahalar, her ne kadar daha küçük ve daha az önemli olsa da, bölgesel olarak Filistinliler ve İsrailliler arasında bölünmüş durumda ve İsrail, gazın yüzde 70'inin kendi tarafında olduğunu savunuyordu.
  • Bu, ilerlemenin deniz sınırlarının tanınmasını gerektireceği anlamına geliyor ki bu da, Filistinlilere taviz verilmesi yönündeki sert tutumu göz önüne alındığında mevcut İsrail hükümeti için pek olası olmayan bir adım olarak Gazze'yi işgal etme stratejisini destekliyor.
  • İsrail Enerji Bakanlığı, 29 Ekim 2023'te yaptığı açıklamada, aralarında İngiliz çok uluslu petrol ve gaz şirketi BP ve İtalyan enerji devi Eni'nin de bulunduğu 6 şirkete, açık deniz doğalgaz sahalarını araştırmak ve keşfetmek için ek 12 lisans verildiğini duyurdu.
  • Tahminen 22 trilyon kübik feet gaz içeren Leviathan sahası da dahil olmak üzere büyük açık deniz keşifleri, ABD enerji devi Chevron gibi büyük petrol ve gaz araştırmacılarının yerel şirketlerle ortaklık kurmasını sağladı.
  • Mısır ve İsrail yıllardır Doğu Akdeniz'de gaz üretirken, Gazze kıyısının yaklaşık 30 km (20 mil) açığında bulunan Gazze Deniz sahası, ekonomik faktörlerin yanı sıra İsrail ile olan siyasi anlaşmazlıklar ve çatışmalar nedeniyle gelişmemiş durumdadır.

  • Hamas yetkilisi İsmail Rıdvan, 18 Haziran 2023'te Reuters'e şunları söylemişti: "Gazze'deki halkımızın doğal kaynaklar üzerinde haklara sahip olduğunu bir kez daha teyit ediyoruz."
  • ABD ve Avrupa ülkeleri, Rus gazına alternatif olarak Akdeniz gazını bir an önce devreye sokmak istiyor.
  • Akdeniz gazının önündeki en büyük engel olarak ise Hamas'ın Gazze'de hakimiyeti gösteriliyor. ABD arabuluculuğunda Hamas ile gaz müzakereleri yapılsa da hem İsrail'de Netanyahu hem de Mahmud Abbas bunun Hamas'ı güçlendireceğini düşünerek anlaşmayı imzalamadılar.
  • Sonuç itibariyle hem Netanyahu hem de Mahmud Abbas yönetimi Hamas'ı yok ederek Gazze'de yeni bir yönetim oluşturup gaz anlaşmasını devreye sokmayı amaçlıyorlar.
  • Ancak Netanyahu'nun asıl amacı Gazze'de tümden İsrail hakimiyetinde bir yönetim oluşturmaktır. Avrupa ülkelerinin ve özellikle Almanya'nın Netanyahu'nun Gazze savaşına bu kadar istekli destek vermelerinin en önemli sebeplerinden birisi enerji güvenliğidir.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading