Afrika'da Türk imzası: İlk elektrikli demiryolu hattı faaliyete geçti

Afrika'da Türk imzası:  İlk elektrikli demiryolu hattı faaliyete geçti

Doğu Afrika ülkelerinden Tanzanya'nın Darüsselam ile Morogoro kentleri arasında yapımı tamamlanan elektrikli ve sinyal sistemli demiryolu hattı faaliyete geçti. 300 kilometre uzunluğundaki hattın yapmını Türk şirket üstlenmişti.

Dünya

16.06.2024, 11:42

Afrika'ya "kazan kazan" anlayışı yaklaşan Türkiye, kıtadaki ağırlığını artırmaya başladı. Türkiye'nin Doğu Afrika'daki en büyük ortaklarından biri olan Tanzanya'da Türk şirket Yapı Merkezi’nin üstlendiği 300 kilometre uzunluğundaki elektrikli ve sinyal sistemli demir yolu hattı faaliyete geçti. Ülkenin kıyı şehirlerinden Darüsselam ile batısında bulunan Morogoro arasına inşa edilen hat, aynı zamanda Doğu Afrika'da ilk elektrikli demiryolu hattı

Türkiye'nin boykot çıkışı Arap medyasında: İsrail'e yaptırım istiyor Türkiye'nin boykot çıkışı Arap medyasında: İsrail'e yaptırım istiyor Haberi Görüntüle

"İKİNCİ BÖLÜM DE YAKINDA TAMAMLANACAK"

Hattın yapımını üstlenen Yapı Merkezi Proje Müdürü M. Fırat Aygen, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada söz konusu hattın Doğu Afrika'daki ilk elektrikli standart açıklı demiryolu hattı olduğunu hatırlatarak "Yapımı tamamlanan ve faaliyete geçen hat, tüm Doğu Afrika'da ulaşım hizmetlerini çok daha iyi yerlere taşıyacak bir dönüşümün ilk aşamasıdır." ifadesini kullandı.

Tanzanya'da yapımı devam eden 5 bölümlük demiryolu hattı olduğunu söyleyen Aygen, bu hatlardan 4'ünün kendileri tarafından üstlenildiğini belirtti. Aygen, ülkede toplam bin kilometreden fazla demiryolu hattında çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Faaliyete giren demiryolu hattının 4 bölümden oluşan projenin ilk bölümü olduğunu kaydeden Aygen, ikinci bölümün de yakında tamamlanacağını haber verdi. 

Çin savaş hazırlıklarına hız veriyor: Şi Jinping'den kritik çağrı! Çin savaş hazırlıklarına hız veriyor: Şi Jinping'den kritik çağrı! Haberi Görüntüle

"EKONOMİK BÜYÜMEYİ TEŞVİK EDECEK"

Konuyla ilgili basına açıklama yapan Tanzanya Demiryolları Şirketi Genel Müdürü Masanja Kadogosa ise söz konusu demiryolu hamlesinin gerek Tanzanya gerekse de Doğu Afrika'nın ulaşım altyapısı için son derece önemli bir adım olduğunu ifade ederek bunun ekonomik büyümeyi de teşvik edeceğini söyledi. 

Darüsselam ile Morogoro şehirleri arasında işleyen hat ilk seferini gerçekleştirdi. Ulaşım süresini 2 saate indiren hattaki ilk seferde ücretsiz olarak 1400 yolcu taşındı.

Ne Rusya ne Ukrayna savaşı Türkiye kazandı! Rus basınında ses getiren analiz! Ne Rusya ne Ukrayna savaşı Türkiye kazandı! Rus basınında ses... Haberi Görüntüle

TANZANYA CUMHURBAŞKANI SAMİA SULUHU HASSAN TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ

Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan, nisan ayında Türkiye'ye gelmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlanmıştı. Yapılan görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugünkü görüşmelerimizde işbirliğimizi kapsamlı bir şekilde gözden geçirdik. Karşılıklı ticaret ve yatırımların artırılması noktasında atılabilecek adımları ele aldık. İkili ticaret hacmimiz 2003 yılında 11 milyon dolardan geçen sene 345 milyon dolar seviyesine ulaştı. Artışa rağmen mevcut rakamlar da gerçek potansiyelimizi yansıtmıyor. Ticaret hacmimizi ilk etapta 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz Önümüzdeki dönemde çabalarımızı bu yönde yoğunlaştıracağız." ifadelerini kullanmıştı. Tanzanya'da faaliyet gösteren Türk firmaların bu ülkede bugüne kadar 6,4 milyar değerinde 14 projeyi başarıyla üstlendiğini hatırlatan Erdoğan, Tanzanya'nın Türk müteahhitlerince üstlenilen toplam proje bakımından Afrika'da üçüncü, Sahraaltı Afrika'da ise birinci ülke konumunda olduğunu vurgulamıştı. "Firmalarımız Tanzanya'da demiryolu inşaatı ve modernizasyonu, tersane ve gemi inşaatı, yol yapımı gibi alanlarda önemli yatırımlara imza atmıştır." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ülkeyi baştan başa saracak standart aralıklı demiryolu projesinin büyük bir kısmının bir Türk şirketi tarafından inşa ediliyor olması bizler için bir iftihar vesilesidir." demişti. 

Basın toplantısında konuşan Hassan ise Türkiye ziyaretinde 6 mutabakat zaptı imzaladıklarını aktararak "Türkiye'deki uzmanlık ve bilgi, Tanzanya'ya şu anda aktarılıyor ve bunlara bizim en önemli projelerimiz de dahil. Bu projeler arasında demiryolları projesi var, standart aralıklı demiryolları projesi var ve Tanzanya'nın da bu projelerin başarılmasına yönelik desteğini yineledim ve bunların da gerçekleştirilmesiyle birlikte kalkınma hedeflerimize doğru ilerleyeceğiz. Bakanlarımız ve uzmanlar ile ekiplerimiz bir araya gelerek çerçeve oluşturacaklar ve üzerinde hemfikir olunan işbirliği alanlarındaki çerçeveyi ortaya koyacaklar." ifadelerini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

72

6

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading