AKINCI TİHA'lar milyonları soykırımdan kurtarabilir! Türkiye'nin müdahalesi bekleniyor

AKINCI TİHA'lar milyonları soykırımdan kurtarabilir! Türkiye'nin müdahalesi bekleniyor

Sudan batısını işgal eden Hızlı Destek Kuvvetleri adlı örgüt, Hiroşima-Nagazaki saldırısıyla boy ölçüşecek bir felaketin kapısını araladı. Kuşatma altındaki Darfur halkı soykırım riskiyle karşı karşıya. Bölgeye acilen müdahale edilmediği takdirde birkaç ay içerisinde milyonlarca kişi ölebilir. Meşrû Sudan ordusu, Türkiye'nin SİHA'ları devreye sokarak HDK terörünü bitirmesini ve soykırımın önüne geçmesini bekliyor.  

Dünya

28.05.2024, 23:07

'Hızlı Destek Kuvvetleri' (HDK) adlı yapılanmanın meşrû silahlı kuvvetlere başkaldırması sonucu 2023 Nisan'ında patlak veren savaş, Afrika ülkesi Sudan'ı tükenme noktasına getirdi.

100 binin üzerinde silahlı milisten oluşan HDK, ülkenin batısında büyük ölçüde hakimiyet sağladığı Darfur eyaletini soykırımdan geçiriyor. 

46 milyon nüfuslu ülkede bir yıldan fazla süredir devam eden katliamlar 11 milyon kişinin evini terk etmesine yol açtı. Bu istatistik, Suriye iç savaşından sonra yüzyılın en yüksek ikinci rakamı. Evini terk eden 11 milyonluk topluluktan 2 milyon kadarının Çad ve Mısır'a sığındığı sanılıyor. 

Sudan'da HDK milislerinin katliamları, hakimiyet kurdukları Darfur bölgesinde yoğunlaştı.

Şehir ve kasabaların yağmalandığı, kamu otoritesinin tamamen  kaybolduğu Sudan, şimdi açlık ve toplu ölüm tehdidiyle karşı karşıya. 

Hollanda merkezli düşünce kuruluşu Clingendael Enstitüsü raporuna göre Sudan'da eylül ayına kadar yaklaşık 2,5 milyon kişi açlıktan ölebilir.

Hasat ve stoklar, buğday ithalatı ve insani yardımlara ilişkin gerçek verilere dayanan rapor, HDK milislerinin katliamına ek olarak 2,5 milyon kişinin de açlık ve hastalıktan öleceğini öngörüyor. 

Toplu ölümün en çok görüleceği yer olarak ise Darfur ve Kordofan bölgeleri gösteriliyor. Burada yaşayan nüfusun yüzde 15'in eylül ayına dek tarihten silinme tehdidiyle karşı karşıya. Yaklaşan felakete dikkat çeken kurumlardan biri de BM'ye bağlı UNICEF oldu. 9 milyon çocuğun akut gıda kriziyle karşı karşıya bulunduğunu açıklayan kurum, bu çocuklardan 5 milyonu için 'acil durum' ilan etti. 

Gelen bilgilere göre Hamdan Dagalo liderliğindeki HDK milisleri, Darfur eyaletinin başkenti el-Geneina'da onbinlerce insanı öldürdü, yüzbinleri ise yerinden etti. 

HDK örgütü yerleşim yerlerini kundaklıyor, yüz binlerce kişiyi göçe zorluyor. 

Şeytanın eli her yerde! The Economist Dergisi'nden dikkat çeken kapak: Dünyanın Sonu mu Geliyor? Şeytanın eli her yerde! The Economist Dergisi'nden dikkat çeken kapak:... Haberi Görüntüle

YENİ HİROŞİMA-NAGAZAKİ FELAKETİ YOLDA

Katliam sahnelerinden birini Londra merkezli yayın organı Middle East Eye'a anlatan görgü tanıkları şunları söyledi: 

"HDK milisleri sokaklarda kaçışanlara ateş açtı. Kajja nehrinden yüzerek geçmeye çalışan erkek, kadın ve çocukları takip edip vurdu. Birçoğu boğuldu. Yaşlılar ve yaralılara bile merhamet edilmedi. Milislerden ikisi, bir ailenin elinden çocuklarını zorla aldı. Ebeveynleri çığlık atmaya başlayınca onları öldürdüler. Daha sonra çocukları da üst üste yığdılar ve kurşunladılar. Biriken cesetleri eşyalarıyla birlikte nehre attılar."

Bölgedekilerin kitlesel halde sığındığı kamplar da kuşatılmış durumda. Sudan uzmanları, Darfur'daki el-Geneina ile el-Faşir kentlerinde yakında 'Hiroşima ve Nagazaki düzeyinde kayıplar yaşanabileceğini' söylüyor. Darfur başkentinde kuşatılmış durumdaki bir milyon sivilin bir kaçış yolu yok ve buradakiler toplu olarak katledilecekleri günü bekliyor. 

100 adet KAAN siparişi verecekler! Suudi Arabistan F-35 macerasını tamamen kapattı! 100 adet KAAN siparişi verecekler! Suudi Arabistan F-35 macerasını tamamen... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE-MISIR ORTAK HAREKÂTI MI? 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'ni Sudan'daki savunmasız sivilleri korumak için yeni bir misyon oluşturmaya çağırdı. Özellikle Sudan yerlisi Massalit halkına yönelik soykırım 'Arap milliyetçiliği' adına yapılıyor ve dünya, Afrika'nın orta yerinde sürmekte olan katliamlar karşısında sessizliğini koruyor. 

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan tarafından yönetilen Sudan Silahlı Kuvvetleri, bir yılı aşkın süredir katliamcı HDK'ya karşı anlamlı bir üstünlük kuramadı. Ülkenin batısını örgüte kaptırdığı görülen Hartum yönetimi, şimdi Türkiye'den yardım bekliyor. 

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ın oğlu Muhammed el-Burhan, Ankara'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Burhan'ın cenazesi, 4 Mayıs'ta Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.

Mısır'ın da destek verdiği Sudan meşrû ordusu, Türkiye ile birlikte iyi planlanmış bir askerî harekâtla Hızlı Destek Kuvvetleri'ni kısa sürede geriletebilir. 

Ülkenin parçalanmasının önüne geçebilecek böyle bir güç aktarımının Somali topraklarından gerçekleşebileceği belirtiliyor. Darfur merkezli yeni bir devlet kurmaya çalışan, bunu yaparken de bölgede Arap olmayan Müslümanları kıyımdan geçiren HDK örgütüne karşı Türk SİHA'larının devreye girmesi çağrısı yapılıyor. 

Soykırım ortağı Biden'dan İsrail'e İran uyarısı! 'Yerinizde olsam yapmazdım' Soykırım ortağı Biden'dan İsrail'e İran uyarısı! 'Yerinizde olsam yapmazdım' Haberi Görüntüle

AKINCI TİHA'LAR SOYKIRIMIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR

Dış politika uzmanı deneyimli gazeteci Ardan Zentürk, İran'daki helikopter kazasında enkaz bölgesine 1,5 saatte ulaşarak tüm dünyanın dikkatini çeken taarruzî İHA AKINCI'nın Sudan'da HDK milislerine karşı kullanılması çağrısında bulundu.

Ardan Zentürk

El-Faşir kentinin HDK örgütünce kuşatıldığını hatırlatan Zentürk, şunları söylüyor: 

"Soykırımı önlememiz lazım. Başka kimseden ses çıkmıyor. Şu AKINCI TİHA'ları oraya doğru sevk etmemiz gerekiyor. AKINCI TİHA'lar orada soykırım yürütmekte olan ve yeni katliamlara hazırlanan milislerin mevzilerini mini akıllı mühimmatlarla bombalamaya başladığımız anda olayın şekli değişir. Bu müdahale ortaya inanılmaz bir Türkiye profili çıkarır. 

'Sadece ve sadece bir soykırımı önlemek için müdahale eden küresel güç Türkiye...' Bu yapılabilir. Bizim Somali'de dev gibi bir üssümüz var. AKINCI TİHA'ların menzili de oraya müdahale etmek için gayet yeterli. AKINCI bizim yeni AKINCI'larımızdır. AKINCI, Osmanlı'dan buyana öncü kuvvet anlamına gelir; gider, dağıtır ve gelir."

 

 

Habere Tepki Ver

28

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading