AKYA torpidonun test görüntüsü nefes kesti! Gemiyi ortadan ikiye ayırdı

Türkiye'nin caydırıcı silahlarından AKYA torpido, Doğu Akdeniz'deki test atışıyla nefes kesti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın CNNTürk ile paylaştığı kayıtlar bu ülkenin düşmanlarına korku salacak cinsten.

Savunma

04.03.2024, 21:15

Mühendislerin geliştirmek için 13 yıl boyunca geceli gündüzlü uğraş verdiği millî torpido AKYA, test atışında bir gemiyi ortadan ikiye ayırdı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 26 Aralık'ta Doğu Akdeniz'de TCG PREVEZE denizaltısından ateşlediği AKYA, hedef gemiyi saniyeler içinde batırdı. 

Çarpıcı gelişmeyi duyuran Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı: 

"TCG PREVEZE Denizaltısı tarafından Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen harp atışında, AKYA ağır torpidosu hedefi tam isabetle vurarak çok kısa sürede imha etti.

Böylece savunma sanayiimizde yeni bir eşik aşılarak Deniz Kuvvetlerimiz büyük bir güç kazandı.

Savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye!"

Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak Haberi Görüntüle

MENZİLİ 50 KİLOMETREYİ AŞIYOR 

MSB mesajında test atışının görüntüsüne yer verilmezken, tüm Türkiye'yi heyecanlandıran kayıtlar CNNTürk ekranlarında yer buldu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, AKYA torpidonun test görüntülerini Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programıyla paylaştı. 

Bir hava aracından çekilen görüntüler, AKYA torpido tarafından vurulan geminin önce ortadan ikiye ayrıldığını, sonrasında çok kısa bir süre içerisinde battığını ortaya koydu.  

370 kilogramın üzerinde harp başlığına sahip AKYA'nın hedef gemiyi kaç kilometre menzilden vurduğu açıklanmadı. Ancak millî torpidonun 50 kilometreyi aşan menzil kapasitesine sahip olduğu biliniyor. 

Türk düşmanı Almanlara hareket çekme vakti: Millî torpido ve RAM füzesi zaten hazır, o silahları almayın! Türk düşmanı Almanlara hareket çekme vakti: Millî torpido ve RAM... Haberi Görüntüle

HEDEFİ ISKALADIĞINDA DÖNÜP YİNE GELİYOR

Düşman açısından caydırıcı özellikler barındıran AKYA torpido, Alman muadili 'DM2A4'ten üstün özelliklere sahip durumda. Su altında 45 Knot (83 km/saat) hızla hedefe doğru ilerleyen ağır torpido AKYA, hedefi çeşitli nedenlerle ıskaladığı zaman suyun altında U dönüşü yaparak gemiye bir kez daha saldırıyor. 

Toplam ağırlığı 1,2 ton olan AKYA'nın boyu ise yaklaşık 7 metre. Yüksek enerjili kimyasal batarya kullanan AKYA'nın tahrik sistemi ise fırçasız DC elektrik motoru ve ters dönüşlü pervaneden oluşuyor. 

Aktif/pasif sonar ve fiber optik kablo güdüm sistemi gibi standart özelliklerin yanında AKYA, 'wake-homing' olarak adlandırılan bir güdüm kabiliyetine sahip. Bu teknoloji, milli torpidonun hedefini sadece sonar arayıcı başlıkla değil, aynı zamanda dümen suyundan, hedef pervanelerin çıkardığı sesten ve hareketlerinden de bulmasını sağlıyor. 

Milli gururumuz Roketsan Pusu: Düşman tanklarının korkulu rüyası: 8 kilometreye kadar koruma sağlıyor Milli gururumuz Roketsan Pusu: Düşman tanklarının korkulu rüyası: 8 kilometreye... Haberi Görüntüle

TÜM DENİZALTILARDA AKYA OLACAK 

AKYA torpido PREVEZE denizaltısından ilk kez 22 Mart 2022 tarihinde ateşlenmişti. TCG PREVEZE, TCG SAKARYA, TCG 18 MART ve TCG ANAFARTALAR denizaltılarına uygulanan savaş yönetim sistemi ADVENT MÜREN ile birlikte millî torpido bu platformlarda kullanılabilir hale geldi. Benzer çalışmalar GÜR sınıfı denizaltılarda da yürütülüyor. 

AKYA torpido PREVEZE denizaltısından ilk kez 22 Mart 2022 tarihinde ateşlenmişti. AKYA, REİS sınıfı denizaltıların da ana mühimmatı olacak. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading