Yandex Metrica

Sitede Ara

Antalya'da 2.200 yıllık gizemli keşif: Hazine avcıları Artemis, Apollon ve arkadaşlarının peşine düştü

Antalya'da 2.200 yıllık gizemli keşif: Hazine avcıları Artemis, Apollon ve arkadaşlarının peşine düştü

Arkeologları heyecanlandıran keşif Antalya'nın Side Antik Kenti'nde bulundu. Anıtsal çeşmenin yakınında M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenen mozaik bir zemin keşfedildi. Söz konuus mozaiğin ortasındaki figürde, destan şairlerine ilham veren ilham perisi Kalliope tasvir ediliyor.

Gündem

31.05.2024, 10:57

Anadolu'nun güney kıyısında yer alan liman kentinin tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Mozaiğin ortasındaki figürde, destan şairlerine ilham veren ilham perisi Kalliope tasvir ediliyor. Mozaiğin ortaya çıkarıldığı odanın duvarları da fresklerle süslenmiş.

Arkeologlar, Türkiye'nin güneybatı kıyısındaki Likya bölgesindeki antik Myra kentinde, Roma tiyatrosunun altındaki Yunan dönemine ait binaların kalıntılarını araştırırken, 40 sağlam pişmiş toprak heykelciğin yanı sıra muhtemelen 50'den fazla parça daha ortaya çıkardı.

Şırnak'ta Gürz-12 operasyonu: Terör inleri başlarına yıkıldı Şırnak'ta Gürz-12 operasyonu: Terör inleri başlarına yıkıldı Haberi Görüntüle

ANTALYA'DA TARİHİ KEŞİF

MÖ 2. ve 1. yüzyıllara tarihlenen heykeller, Yunan tanrılarını, hayvanlarını, ata binmek, su taşımak gibi günlük aktiviteleri gerçekleştiren erkek, kadın ve çocukları tasvir ediyor. Keşifler arasında Leto ve onun kutsal çocuklarının nadir heykelcikleri de yer alıyor.

Myra'nın koruyucu tanrıçası Artemis ve Likya'nın koruyucu tanrısı Apollon. Heykellerin çoğunda hala pembe, mavi ve kırmızı boya izleri var. Akdeniz Üniversitesi'nden arkeolog Nevzat Çevik, "Bu kadar zengin ve çeşitli heykelcik koleksiyonunun bulunması en büyük sürprizdi" diyor. Bazıları yerel olarak yapılmış gibi görünen heykelciklerin muhtemelen adak objeleri olduğunu belirtiyor.

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading