Sitede Ara

Araştırmaya göre koronavirüs zekayı etkiliyor! Enfekte olanların IQ puanı...

2019'da etkili olmaya başlayıp dünya genelinde hayatı alt üst eden koronavirüs enfekte olduktan sonra bile bazı izler bırakıyor. Yapılan bir araştırma hastalığın beyni de hasara uğrattığını kanıtlıyor. Buna göre enfekte olmuş kişilerin IQ puanlarında düşüş olduğu ortaya çıktı.   

Sağlık

16.03.2024, 09:58

İlk koronavirüs vakalarının tespit edilmesinin üzerinden dört yıldan fazla zaman geçti. Ancak bugün bile hastaların büyük bir kısmı iyileşmelerinden aylar sonra COVID-19'un etkileriyle karşı karşıya kalıyor.

Canan Karatay'dan şaşırtan açıklama! Bunu yiyen 95 yaşına kadar uzatıyor: Sadece ölümün önüne geçemiyor Canan Karatay'dan şaşırtan açıklama! Bunu yiyen 95 yaşına kadar uzatıyor:... Haberi Görüntüle

KORONAVİRÜS ZEKAYI ETKİLER Mİ?

Yakın zamanda yayınlanan ve hastalığın etkilerini haritalandıran yeni bir çalışma, koronavirüsün kişinin zekası ve hafızası üzerinde uzun vadeli etkileri olabileceğini, hatta IQ'da düşüşe bile yol açabileceğini öne sürüyor.

Çalışma, Britanya'da 113 bin kişi üzerinde gerçekleştirildi ve uzun süredir Kovid-19 geçirenlerin, hiç yaşamamış olanlara kıyasla 6 puan daha düşük IQ puanına sahip olduğunu gösterdi.

COVID'den sonra kalıcı semptomları olmayan kişiler bile hiç hastalanmayanlara göre biraz daha düşük puan aldı. 

Masabaşı çalışanlar 2 saatte bir bunu yapsın! Kalbi, eklemleri ve ruh sağlığını koruyor Masabaşı çalışanlar 2 saatte bir bunu yapsın! Kalbi, eklemleri ve... Haberi Görüntüle

Bilim insanları depresyonun çaresini açıkladı: Çıkan sonuca şaşıracaksınız! Bilim insanları depresyonun çaresini açıkladı: Çıkan sonuca şaşıracaksınız! Haberi Görüntüle

BEYİN BULANIKLIĞI YAPTIĞI KANITLANDI

Uzmanlar, bulguların Kovid-19'un hafıza ve düşünmede ciddi sorunlara neden olduğu anlamına gelmediğini vurgulasa da bulgular uzun süredir KOVID hastası olan bazı kişilerin yaşadığı beyin bulanıklığının gerçek olabileceğini gösteriyor.

Son araştırmalar, uzun süreli COVID semptomlarının kendi kendine düzelmesi durumunda ilişkili bilişsel bozuklukların da çözülebileceğini öne sürüyor. Çalışmada 2022'nin son 5 ayında 113.000 kişi çevrimiçi bilişsel yetenek testini tamamladı. Yanıt verenlerin yaklaşık 46 bini hiç COVID'e yakalanmadıklarını söylerken, enfekte olan diğer 46 bin kişi de hastalığın daha az sürdüğünü söyledi.

Yaklaşık 3 bin 200 kişide enfeksiyondan sonra 4 ila 12 hafta süren Kovid sonrası semptomlar görüldü ve 3 bin 900 kişide 12 haftanın ötesinde semptomlar görüldü. Bunlardan 2 bin 580'inde test yapıldığında hâlâ uzun vadeli COVID semptomları vardı.

Yağ yakmak ve kilo vermek için en iyi kahve hangisi? Bilim insanları nihayet karar verdi Yağ yakmak ve kilo vermek için en iyi kahve hangisi?... Haberi Görüntüle

Alerji uzmanı uyardı: O renkteki yapraklardan uzak durun! Solunumu bitiriyor Alerji uzmanı uyardı: O renkteki yapraklardan uzak durun! Solunumu bitiriyor Haberi Görüntüle

BİLİŞSEL TESTLERDE DAHA KÖTÜ PERFORMANS

Testler, insanlar hastalıklarının veya iyileşmelerinin farklı aşamalarındayken gerçekleştirildi. Kronik kalıcı semptomları olan kişiler, özellikle hafıza ve planlama görevlerinde olmak üzere, hem hız hem de doğruluk açısından bilişsel testlerde daha kötü performans gösterdi. Hastane yoğun bakım ünitelerinde bulunanların, diğer Kovid hastalarına göre iki boyutlu mekansal işleme gibi daha fazla ve farklı bozuklukları vardı.

Çalışma, COVID-19'un hafif vakalarda bile beyin sağlığı için ciddi bir risk oluşturduğunu ve etkilerinin artık toplum düzeyinde ortaya çıktığını gösteriyor.

ABD Mevcut Nüfus Araştırması'nın yakın tarihli bir analizi, COVID-19 salgınının başlamasından sonra, çalışma çağındaki 1 milyon Amerikalının daha önceki 15 yılda herhangi bir zamanda olduğundan daha fazla hatırlama, konsantre olma veya karar vermede "ciddi zorluk" yaşadığını bildirdi. En endişe verici olanı ise bu durumun çoğunlukla 18 ila 44 yaş arasındaki genç yetişkinler tarafından yaşanması. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading