Arnavutluk'ta tesisler hazır! İngiltere'nin tartışmalı göçmen modelini İtalya'da örnek aldı!

İtalya, son yıllarda küresel kriz haline gelen düzensiz göçmenlere karşı mücadele için Arnavutluk'ta göçmen kampı kurdu. İngiltere’ninkine benzer tartışmalı bir düzenlemeyi hayata geçiren İtalya, Arnavutluk’un iki kentinde açılan tesislere düzensiz göçmen göndermeye başladı. 

Dünya

15.10.2024, 15:33

İtalyan yetkililer, Akdeniz’de yakalanan göçmenlerin gönderileceği ve işlemlerinin yapılacağı Arnavutluk’un Shengjin ve Gjader kentlerindeki iki tesisin açıldığını bildirdi. Tesislerin yarım milyar euroyu aşan masraflarının İtalya tarafından karşılanacağı belirtildi. 

Türkiye'nin boykot çıkışı Arap medyasında: İsrail'e yaptırım istiyor Türkiye'nin boykot çıkışı Arap medyasında: İsrail'e yaptırım istiyor Haberi Görüntüle

İKİ MERKEZ FAALİYETE HAZIR 

Arnavutluk'taki İtalya Büyükelçisi Fabrizio Bucci, "Bugün itibarıyla iki merkez hazır ve faaliyette" diyerek, ilk göçmenler kampa götürüleceğini söyledi.  

Yıllarca gizli tutulmuştu: Gizemli mezar odası açıldı: İçinden çıkanlara şok olacaksınız Yıllarca gizli tutulmuştu: Gizemli mezar odası açıldı: İçinden çıkanlara şok... Haberi Görüntüle

İLK GÖÇMEN GRUBU MERKEZE GÖTÜRÜLÜYOR 

İşlemlerin tamamlanmasının ardından ise konuyla ilgili harekete geçildi. İtalya'nın düzensiz göçmenleri Arnavutluk'a taşımasını öngören anlaşma, bugün itibarıyla faaliyete geçmeye başladı. İtalyan donanmasına ait Libra gemisi, ilk düzensiz göçmen grubunu Arnavutluk'taki merkezlere götürmek üzere yola çıktı.

ABD'den timsah gözyaşları! TUSAŞ'a yönelik saldırıya zoraki kınama ABD'den timsah gözyaşları! TUSAŞ'a yönelik saldırıya zoraki kınama Haberi Görüntüle

HER AY 3 BİNE YAKIN GÖÇMEN GÖNDERİLECEK 

The Washington Post’ta yer alan habere göre, geçtiğimiz kasım ayında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından imzalanan beş yıllık bir anlaşma uyarınca, her ay İtalyan sahil güvenliği tarafından uluslararası sularda alınan 3 bine kadar göçmen Arnavutluk'a gönderilecek.

Avrupa Kiev'den uzaklaşıyor! Almanya Ukrayna'nın füze talebini görmezden geldi! Avrupa Kiev'den uzaklaşıyor! Almanya Ukrayna'nın füze talebini görmezden geldi! Haberi Görüntüle

TESİSLER İTALYA TARAFINDAN İŞLETİLECEK 

İtalya'ya beş yıl boyunca 670 milyon euroya mal olması beklenen tesisler İtalya tarafından işletilecek ve İtalyan yargı yetkisi altında olacak. Güvenliğini ise Arnavutluk güçleri sağlayacak. Konut, hastane ve gözaltı merkezi olan tesislerde göçmenlerin yasal işlemlerinin yapılması planlanırken, merkezlerde yalnızca yetişkin erkekler barındırılacağı bildirildi.

İsrail uşağı Baba Mondi FETÖ'nün izinden gidiyor: Çakma din adamı kendini İsrail halkının kardeşi olarak tanımladı! İsrail uşağı Baba Mondi FETÖ'nün izinden gidiyor: Çakma din adamı... Haberi Görüntüle

YENİ BİR GUANTANAMO

İtalya ile Arnavutluk arasındaki bu protokol, bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinin, kendisine gelen düzensiz göçmenleri, AB üyesi olmayan bir başka ülke toprağına göndermesini düzenleyen ilk anlaşma olma özelliği taşıyor.Söz konusu anlaşmayla oluşturulan bu tesislere, İtalyan ve yabancı basında çıkan bazı haber ve yazılarda, "yeni bir Guantanamo" eleştirileri yöneltilmişti.Başbakan Meloni ise İtalya-Arnavutluk protokolünü, ülkesine düzensiz göçmen gelişlerini caydıracak unsur olarak kamuoyuna sunmuştu.

Cam şişeninin gizemli yolcuğunu! Bu bir mucize! Okyanusun üstünde 895 km yol aldı Cam şişeninin gizemli yolcuğunu! Bu bir mucize! Okyanusun üstünde 895... Haberi Görüntüle

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA 

Bu arada, Uluslararası Af Örgütünün (Amnesty) İtalya Şubesi de Arnavutluk'taki İtalyan göçmen merkezlerinin faaliyete geçmesine ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada, iki ülke arasındaki protokolde öngörülen tedbirlerde, iltica hakkı ve ilgili güvencelerin ihlali riski, keyfi gözaltı riski, kişisel özgürlüklerin ihlali gibi bazı insan hakları ihlalleri olabileceğine dair güçlü endişe duyulduğunu bildirdi.

Donald Trump'ın üçüncü suikastçısı master eğitimli: Arabasından öyle şeyler çıktı ki... Donald Trump'ın üçüncü suikastçısı master eğitimli: Arabasından öyle şeyler çıktı... Haberi Görüntüle

GUANTANAMO 

Guantanamo Kampı, 2002 yılından itibaren askerî hapishane olarak kullanılmakta olan, Küba'daki Guantanamo körfezi askerî üssünün bir bölümüne verilen isimdir. Burada, başta Afganistan olmak üzere çeşitli ülkelerde ele geçirilen, El-Kaide ve Taliban ile ilgisi olduğundan şüphelenilen kişiler tutulmaktadır. Üç bölüme ayrılmaktadır: Kamp Delta (ki buna Kamp Echo da dâhildir), Kamp İguana ve artık kapatılmış olan Kamp X-Ray. Tesis, zaman zaman Guantanamo, Gitmo veya Kamp X-Ray olarak anılmaktadır.

Guantanamo Körfezinin bir askerî hapishane olarak kullanılması insan hakları örgütleri ve birçok farklı kesimin eleştiri ve protestolarına neden olmuştur. Bu örgüt ve kesimler tutukluların işkence gördüğü veya kötü şart ve uygulamalara maruz kaldığını belirtip, buradaki tutuklularının yasal durumlarının belirsizliğine işaret etmektedirler. Zira Guantanamo'da tutulanlar, ne savaş suçlusu ne de adi suçlu olarak tanımlanmıştır. ABD yasal sistemine başvuramadıkları gibi ABD yasal sisteminden herhangi bir gözden geçirme de talep edememektedirler.

Guanatanamo Tutukevi'ndeki yasa dışı uygulamalara dair Avrupa Parlamentosu da bir rapor hazırlamıştır.Daha güncel olarak, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve BM çıkardıkları raporlarda durumu bir "insan hakları skandalı" olarak tanımlamışlardır.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading