Yandex Metrica

Sitede Ara

Askerlikten kaçan sığınmacıları toplayıp sınır dışı edecekler: Haydi cepheye!

Askerlikten kaçan sığınmacıları toplayıp sınır dışı edecekler: Haydi cepheye!

Yaklaşık 1 milyon Ukraynalı sığınmacıyı misafir eden Polonya, askerlik çağındaki mültecileri toplayıp cepheye gönderme konusunda Kiev yönetimine her türlü yardımı yapacaklarını duyurdu. 

Dünya

09.05.2024, 23:19

Cephede personel sıkıntısı had safhaya ulaşan Ukrayna, askerliğe elverişli gençleri bulmak için bir süredir seferberlik halinde alarm durumuna geçti.

Askere alım yetkilisi ordu personeli, kentlerde köşe bucak dolaşıp 'kaçakları' bulmaya çalışıyor. Savaşa gitmek istemeyen bazı Ukrayna vatandaşları ise çareyi komşu ülkelere kaçak yollardan girmekte buluyor. 

24 Şubat 2022'de başlayan savaş nedeniyle şimdiye dek Ukrayna'dan ayrılarak çevre ülkelere giden kişi sayısı 4,5 milyona yaklaştı. Ukraynalılar sığınmacı olmak için ilk olarak Almanya'yı tercih ediyor. Almanya'da 1 milyon 250 bin dolayında Ukrayna vatandaşı var. 

Ukraynalı sığınmacılar

Almanya'dan sonra ikinci sırada Polonya geliyor. Bu ülke yaklaşık 950 bin Ukraynalıyı misafir ediyor. Çekya'da ise 370 bin dolayında savaş mültecisi bulunuyor. 

Rus ordusu Ukrayna topraklarında aylardır taarruz halinde olduğu için savunma hatlarını koruma konusunda yoğun insan gücüne ihtiyaç duyuluyor.

Kiev yönetiminin mültecilere ilişkin 'geri dönün' çağrısı üzerine Polonya önemli bir adım atarak ülkedeki sığınmacıları geri göndereceklerini duyurdu. 

Son dakika... Telegram'ın kurucusu Pavel Durov Fransa'da gözaltına alındı Son dakika... Telegram'ın kurucusu Pavel Durov Fransa'da gözaltına alındı Haberi Görüntüle

KİEV'E HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ

Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, askerlik çağındaki Ukraynalıları 'vatandaşlık yükümlülüklerini yerine getirmeleri için' geri göndermeye hazır olduklarını açıkladı. 

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Kiev yönetimine bu konuda yardım edeceklerini belirten Kamysz, "Sanırım pek çok Polonyalı, otellerde ve kafelerde Ukraynalı genç erkekleri gördüklerinde öfkeleniyor ve bu durumu sorguluyorlar. Geçmişte Kiev'e, askerliği gelmiş erkekleri geri gönderme teklifinde bulunmuştuk. Pasaport süresi dolan ve Polonya'da ikamet hakkını kaybeden erkeklerin eve dönmeleri için Kiev'e her türlü desteği vereceğiz" dedi. 

Eurostat verilerine göre Avrupa ülkelerinde yaklaşık 4,3 milyon Ukraynalı yaşıyor. Bunların 860 binden fazlasının yetişkin erkek olduğu belirtiliyor.

Polonya şimdiye dek 950 bin Ukraynalıya geçici koruma statüsü verdi. Varşova yönetiminin açık sınır politikası, Polonya'yı Almanya'dan sonra en çok Ukraynalı barındıran ülke yaptı. 

Varşova yönetiminin aldığı kararın ardından benzer uygulamalara diğer Avrupa ülkelerinde de başvurulması bekleniyor. 

Cephe hattında Ukrayna askerleri

38 katlı binayı drone ile vurdular! Ukrayna-Rusya savaşındaki gerilim iyice tırmandı! Dehşet anları kameralara yansıdı 38 katlı binayı drone ile vurdular! Ukrayna-Rusya savaşındaki gerilim iyice... Haberi Görüntüle

VATANINI SAVUNMAK İSTEYEN DÖNMELİ 

11 Nisan'da Ukrayna Parlamentosu, Askerlik Hizmetleri ve Seferberlik Yasası'nı onaylamıştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dmitro Lazutkin, yurtdışındaki vatandaşlarına şu çağrıda bulundu:

"Diğer ülkelerdeki vatandaşlarımız seferberlik yasasının yürürlüğe girmesinden itibaren 60 gün içerisinde askerlik kayıtlarını uzaktan güncelleyebilirler. Bunun için Ukrayna'ya gelmeye gerek yok. Ancak vatandaşlarımızı buraya gelmeye çağırıyoruz. Bir kişi vatanını savunmak istiyorsa, orduya katılmak istiyorsa bunun için elbette Ukrayna'ya dönmelidir."

Askerlikten kaçma amaçlı yurtdışına çıkışları önlemek isteyen Kiev yönetimi, 18 ilâ 60 yaş arası Ukraynalı erkeklere pasaport verilmesini yasakladı. 

Kiev yönetimi acilen 300 binden fazla yeni personeli eğitip savaşa hazır hale getirmeyi amaçlıyor.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading