Yandex Metrica

Sitede Ara

Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri nelerdir? Asperger ile otizm arasında ne gibi farklılıklar var?

Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri nelerdir? Asperger ile otizm arasında ne gibi farklılıklar var?

Çocuklarda küçüklükten itibaren görülen bazı bilişsel hastalıklar var. Otizm bunlardan sadece biri. Otizmle karıştırılan bir bozukluk da var ki, o da 1940'larda tanımlanan Asperger Sendromu. Sözkonusu bozukluk toplumda pek bilinmiyor, hatta bazı ruh sağlığı uzmanları bile onu otizmle bir tutuyor. Peki Asperger Sendromu nedir? Asperger Sendromu belirtileri nelerdir? Asperger Sendromu'nun otizm ile arasındaki farklılıklar nelerdir?

Sağlık

23.01.2024, 20:44

İlk olarak 1940'larda, normal zeka ve dil gelişimi olan erkek çocuklarda otistik benzeri davranışlar, sosyal ve iletişim becerilerinde zorluklar gözlemleyen çocuk doktoru Hans Asperger tarafından tanımlanan bir bozukluk Asperger sendromu.

Sendrom, Amerikan Psikiyatri Birliği'nin Mental Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabına ise 1994 yılında otizmden ayrı bir bozukluk olarak eklendi. Ancak hala pek çok ruh sağlığı uzmanı, Asperger sendromunun otizmden daha hafif bir form olduğunu düşünüyor ve bu bireyleri tanımlamak için "yüksek işlevli otizm" terimini kullanıyor. 

Eksiği de zararlı fazlası da! Kalsiyum fazlalığı nelere yol açar? Kalsiyum fazlalığı belirtileri nelerdir? Eksiği de zararlı fazlası da! Kalsiyum fazlalığı nelere yol açar?... Haberi Görüntüle

Çocuğunuz yere böyle basıyorsa acilen doktora götürün! Tedavi edilmezse... Çocuğunuz yere böyle basıyorsa acilen doktora götürün! Tedavi edilmezse... Haberi Görüntüle

OTİZMDEN FARKI NE? 

  • Asperger bozukluğunu klasik otizmden ayıran şey, semptomlarının daha az şiddetli olması ve dil gecikmelerinin olmaması. Asperger sendromlu çocuklar genellikle iyi dil ve bilişsel becerilere sahip oluyor. Eğitimsiz bir gözlemci için Asperger sendromlu bir çocuk, farklı davranan "nörotipik" bir çocuk gibi görünebilir.
  • Otizmli çocuklar genellikle başkalarına mesafeli ve kayıtsız görünürler. Asperger sendromunda ise durum böyle değil.
  • Asperger'li kişiler genellikle uyum sağlamak ve başkalarıyla etkileşim kurmak isterler, ancak çoğu zaman bunu nasıl yapacaklarını bilmezler. 
  • Sosyal olarak garip olabilirler, geleneksel sosyal kuralları anlamayabilirler veya empati eksikliği gösterebilirler. Sınırlı göz teması kurabilirler, bir sohbete ilgisiz görünebilirler, mimiklerin veya iğnelemelerin kullanımını anlamayabilirler.
  • Belirli bir konudaki ilgileri saplantı sınırında olabilir.
  • Asperger sendromlu çocuklar genellikle taş veya şişe kapakları gibi çeşitli şeyleri toplamayı severler. Genel bilgi becerilerine sahip olabilirler. Spor istatistikleri veya bitki, çiçeklerin Latince isimleri gibi. İyi hafıza becerilerine sahip olabilirler, ancak daha soyut kavramları kavramakta ve analiz etmekte zorluk çekebilirler.
  • Asperger sendromlu çocuklar dili farklı şekillerde kullanır. Konuşma kalıpları olağandışı olabilir, fiilleri çekmeyebilirler. Çok yüksek sesle veya yüksek perdeden konuşabilirler. 
  • Sözkonusu sendrom ve otizm arasındaki bir başka ayrım bilişsel yetenekle ilgilidir. Otizmi olan bazı kişilerin zihinsel engelleri olmasına rağmen, Asperger sendromlu olanların çoğu ortalamanın üzerinde zekaya sahiptir.
  • Motor zorluklar belirli bir kriter olmamasına rağmen, Asperger sendromlu çocuklar motor becerilerde sıklıkla gecikmeler yaşarlar ve beceriksiz görünebilirler ya da sanki rahatsızlarmış gibi görünebilirler. 
İşte sağlık açısından en tehlikeli kahve! O ülkede içene 100 € para cezası veriliyor İşte sağlık açısından en tehlikeli kahve! O ülkede içene 100... Haberi Görüntüle

Demans tanıdan 4 yıl önce işaret veriyor! Hafıza kaybı değil! Okuyunca çok şaşıracaksınız Demans tanıdan 4 yıl önce işaret veriyor! Hafıza kaybı değil!... Haberi Görüntüle

ERKEN TEŞHİS NEDEN ÖNEMLİ?

Asperger bozukluğunun teşhisi ise son yıllarda arttı. Tanıdaki ilk adım, gelişim öyküsü ve gözlemi içeren değerlendirme. Bu, otizm ve diğer ilgili bozukluklar konusunda deneyimli tıp uzmanları tarafından yapılmalıdır. Asperger sendromlu çocukların erken teşhisi ve tedavi edilmesi, okul başarısını ve bağımsız yaşama şanslarını artırdığından oldukça önemli. 

Öte yandan yatırımcı ve girişimci Elon Musk da 2021 yılında Asperger sendromu olduğunu açıklamıştı. Musk dışında Julian Assange, Isaac Newton, Greta Thunberg, Guy Martin, Anthony Hopkins, John Denver ve Charles Robert Darwin'in de bu sendromu yaşayan kişiler olduğu ortaya çıkmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading