Avustralyalı doktorlar açıkladı! Uzun süreli Kovid diye bir şey yok!

Koronavirüs bazı kişilerde enfeksiyondan aylar sonra bile semptomlar gösterebiliyor. Bu duruma Dünya Sağlık Örgütü tarafından "uzun süreli Covid" adı verilse de yeni yapılan bir araştırma bu terimin kullanılmasını doğru bulmuyor. Zira çalışmalara göre uzamış koronadaki belirtiler grip gibi hastalıklarda da görülebiliyor.

Avustralyalı doktorların koronavirüsle ilgili yeni bir çalışma yaptı. Uzmanlar uzun süreli Kovid-19'un grip gibi viral enfeksiyonlardan sonra ortaya çıkan diğer sendromlardan hiçbir farkı olmadığını açıkladı ve terimin kullanımının durdurulmasını istedi. 

Dünya Sağlık Örgütü, uzun süreli COVID'i, ilk koronavirüs enfeksiyonundan üç veya daha fazla ay sonra bile semptomların varlığı olarak tanımlıyor. Bu belirtiler ilk enfeksiyon sırasında ortaya çıkmış ve devam ediyor olabilir. Veya ilk iyileşmeden sonra ilk kez ortaya çıkabilir. Genellikle hastanın günlük işlevselliğini etkilerken, alevlenmeler de olabilir.

GRİPTEN SONRA DA BENZER SEMPTOMLAR GÖRÜLÜYOR

Ancak söz konusu yeni çalışmada bilim insanları, gripten sonra bile benzer sorunların ortaya çıktığını bildiriyor.

Dr. John Gerrard konuyla ilgili şunları söylüyor: 

"Bir şeyi açıklığa kavuşturalım. Bazı hastaların COVID-19 sonrası tarif ettiği semptomlar gerçektir. Bu konuda hiç şüphe yok. Söylediğimiz şey şu ki, bu semptomların görülme sıklığı, COVID-19'dan sonra diğer solunum yolu virüslerindekinden daha fazla değil. Bu nedenle uzun süreli COVID teriminin kullanılması yanıltıcıdır ve zararlı olduğuna inanıyorum.”

Araştırma kapsamında solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan 5 bin 112 yetişkin üzerinde bir çalışma gerçekleştirildi. Mayıs ve Haziran 2022 arasında hepsine PCR ile moleküler test uygulandı.

  • 2 bin 399 kişi Kovid-19'a yakalandı.
  • 995 kişi grip oldu.
  • Bin 718'inde bunların ikisi de yoktu.

Moleküler taramadan bir yıl sonra doktorlar, sağlık durumlarını kontrol etmek için katılımcılarla tekrar iletişime geçti. Toplamda yüzde 16'sı hala semptomları olduğunu söyledi. Yüzde 3,6'sı ise günlük yaşamlarında orta ila şiddetli düzeyde aksamalar yaşadıklarını söyledi.

Araştırmacılar, uzun süreli Kovid-19'un ayrı bir patoloji olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadıklarını bildiriyor. Özellikle, günlük yaşamlarında devam eden kesintiler yaşayan, COVID-19 öyküsü olan hastalar, grip öyküsü olanlarla benzerdi. 

TÜKENMİŞLİK GÖRÜLEBİLİYOR

Bilim adamları bireysel semptomlarda da hiçbir fark bulamadı. En sık görülenlerden bir veya daha fazlasını bildiren yüzde, grip veya COVİD-19 öyküsü olan hastalarda aynıydı. Bu hastalarda şunlar olabilir:

  • Tükenmişlik
  • Fiziksel efordan sonra semptomlarının ağırlaşması
  • Beyin sisi 
  • Tat ve kokudaki değişiklikler
  • Hasta sayısı

Bu bulgular, uzun süreli Kovid-19'un muhtemelen daha şiddetli olması nedeniyle ayrı bir patoloji olarak değerlendirilmediğini gösteriyor. Dr. Gerrard'ın açıklaması şu şekilde:

"Uzun COVID gibi terimleri kullanmayı bırakmanın zamanının geldiğini düşünüyoruz. Koronavirüsle ilişkili kalıcı semptomların benzersiz ve özel bir şey olduğunu yanlış bir şekilde öne sürüyorlar. Bu terminoloji gereksiz korkuya ve bazı durumlarda aşırı ihtiyata neden oluyor ve bu da iyileşmeyi engelleyebiliyor."

Avatar
Saadet Diş