Ay savaşları: Chang'e-6 Ay'a inmeyi başardı: Görev başarılı olursa insanlık tarihinde ilk olacak

Ay savaşları: Chang'e-6 Ay'a inmeyi başardı: Görev başarılı olursa insanlık tarihinde ilk olacak

Görev, Çin uzay yolculuğunda bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor... Çin bir kez daha ayın uzak tarafına bir sonda indirmeyi başardı. “Chang'e 6”nın buradaki toprak ve kaya örneklerini toplayıp Dünya'ya getirmesi amaçlanıyor.

Dünya

02.06.2024, 14:09

Çin devlet medyasına göre, Çin'in ay sondası "Chang'e-6" ayın uzak tarafına başarıyla indi. Devlet haber ajansı Xinhua'nın Çin uzay ajansına atıfta bulunarak, "Chang'e-6 planlandığı gibi büyük bir Ay krateri olan Güney Kutbu-Aitken Havzası'na indi" ifadelerini kullandı.

Sondanın ilk kez ayın uzak tarafından kaya örnekleri toplayıp Dünya'ya getirmesi amaçlanıyor. Eğer bu başarılı olursa insanlık tarihinde ilk kez olacak.

İran saldırılarına karşı ABD kalkanı: ABD, İsrail'e THAAD füze savunma sistemi konuşlandırdı İran saldırılarına karşı ABD kalkanı: ABD, İsrail'e THAAD füze savunma... Haberi Görüntüle

KAYA ÖRNEKLERİ TOPLAYACAK

Adını Çin ay tanrıçasından alan sondayı taşıyan bir fırlatma aracı, 3 Mayıs'ta Çin'in güneyindeki Hainan adasındaki Wenchang Uzay Üssü'nden havalandı. Teknik açıdan karmaşık olan görevin toplam 53 gün sürmesi bekleniyor. Sonda, Güney Kutbu-Aitken Havzası'nda toplam iki kilogram kaya ve toprak örneği toplayacak ve başka deneyler gerçekleştirecek.

Çin'in ay sondası Chang'e-6

Çin'in ay sondası Chang'e-6

Tarihi meydan okuma Rumları ve Yunanlılar korkuttu: Türk F-16'lar 5 dakikada gelir! Tarihi meydan okuma Rumları ve Yunanlılar korkuttu: Türk F-16'lar 5... Haberi Görüntüle

AY'A İNEN 3. ÜLKE OLDU

Çin aynı zamanda uzay yolculuğunda da büyük bir güç olmak istiyor ve uzay programına milyarlarca dolar yatırım yapıyor.  2019'da Halk Cumhuriyeti ilk kez "Chang'e-4" ile ayın uzak tarafına bir sonda indirmeyi başardı. 2020'deki takip misyonu "Chang'e-5"te Çin, ABD ve Sovyetler Birliği'nden sonra Dünya'ya ay taşlarını ayın önünden getiren üçüncü ülke oldu. Artık Çin, ayın uzak tarafından alınan örnekleri analiz eden ilk ülke olmak istiyor.

Bilim adamları ayın uzak tarafını keşfetmekten çok şey bekliyor çünkü yüzeyi büyük ölçüde lavlarla kaplı değil. Bu nedenle Dünya'nın uydusunun oluşumu hakkında bilgi sağlayabilecek kayaları elde etmek daha kolay olabilir.

Habere Tepki Ver

5

1

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading