Ay'da 14 tenis kortu büyüklüğünde mağara keşfedildi! İnsan için son derece uygun

Ay'da 14 tenis kortu büyüklüğünde mağara keşfedildi! İnsan için son derece uygun

Bilim adamları Ay'da "astronotların evi" olabilecek devasa bir mağara keşfettiler.

Dünya

16.07.2024, 18:56

Ay'da yaklaşık 80 metre uzunluğunda bir mağara, "insanların yaşaması için ideal bir yer" olabileceğini iddia eden bilim insanları tarafından ilk kez keşfedildi .

Mağaraya, Apollo 11 astronotlarının yarım asırdan fazla bir süre önce aya ilk ayak bastığı lav ovası olan Mare Tranquillitatis'teki (Huzur Denizi) açık bir çukurdan erişilebilir gibi görünüyor.

NASA'nın Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) tarafından toplanan verilerin analizi, Ay'da bilinen en derin krater olan Mare Tranquillitatis kraterinin, 45 metre genişliğinde ve 80 metreye kadar uzunlukta, 14 tenis kortuna eşdeğer bir alana sahip bir mağaraya yol açtığını ortaya çıkardı . Mağara yüzeyin yaklaşık 150 metre altındadır.

BBC'ye göre mağaranın Ay yüzeyinde, dikey ve sarkan duvarlara açılan bir tavan penceresi ve yeraltına daha da uzanabilecek eğimli bir zemini var. Milyonlarca veya milyarlarca yıl önce Ay'da lavların akıp kayaların arasında bir tünel oluşturmasıyla oluşmuştur ve muhtemelen Ay'da bulunan yüzlerce mağaradan sadece biridir.

Alçaktan uçuş Demir Kubbe'yi uyuttu! İsrail'in çok güvendiği sistemi  çökertilebilir! Alçaktan uçuş Demir Kubbe'yi uyuttu! İsrail'in çok güvendiği sistemi çökertilebilir! Haberi Görüntüle

TARİHİ KEŞİF

Meslektaşı Lorenzo Bruzzone ile birlikte keşfi yapan İtalya'daki Trento Üniversitesi profesörü Leonardo Carrer, "Gerçekten heyecan verici. Bu keşifleri yaptığınızda ve bu görüntülere baktığınızda, insanlık tarihinde bunu gören ilk kişi olduğunuzu anlıyorsunuz" dedi 

Profesör Bruzzone ve Carrer mağaranın ne kadar büyük olduğunu anlayınca buranın bir ay üssü için iyi bir yer olabileceğini fark ettiler. Profesör Carrer, "Sonuçta, Dünya'daki yaşam mağaralarda başladı , dolayısıyla insanların Ay'da mağaralarda yaşayabilmesi mantıklı" dedi.

Mağara henüz tam olarak keşfedilmedi , ancak araştırmacılar, mağaranın haritasını çıkarmak için yere nüfuz eden radarların, kameraların ve hatta robotların kullanılabileceğini umuyorlar; çünkü daha fazla araştırma, Ay'ın tarihi, hatta güneş sistemimiz hakkındaki temel soruları yanıtlayabilir.

Sonuçta, mağaranın içindeki kayalar uzaydaki hava koşullarından dolayı çok fazla aşınma veya erozyona maruz kalmayacak, dolayısıyla milyarlarca yıl öncesine ait kapsamlı bir jeolojik kayıt sağlayabilecekler.

Bilim insanları Ay'da mağaraların olabileceğini ilk kez yaklaşık 50 yıl önce fark ettiler. Ancak araştırmacılar mağaraların ne kadar derin olabileceğini veya çöküp çökmeyeceğini bilmiyorlardı.

Ayrıca araştırmacılara göre, söz konusu mağaranın keşfi, Mars'ta yaşamın kanıtlarının bulunmasına kapıyı açabilir, çünkü eğer varsa, neredeyse kesinlikle gezegen yüzeyindeki elementlerden korunan mağaraların içinde olurdu.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading