Ayda 15 kereden fazla başınız ağrıyorsa dikkat! O hastalık sizde de var demektir

Ayda 15 kereden fazla başınız ağrıyorsa dikkat! O hastalık sizde de var demektir

Nörolog Ekaterina Demyanovskaya günlük hayatı olumsuz etkileyen bir baş ağrısı türü olan migren hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Uzmana göre baş ağrısının migren sayılabilmesi için bazı kriterlere uygun olması gerekiyor. İşte 'Migren belirtileri nelerdir?', 'Migren sıklığı ne kadardır?', 'Migren nasıl hafifletilir?' sorularının cevapları. 

Sağlık

07.11.2024, 17:05

Türkiye'de 18-65 yaş grubundaki her 7 kişiden birinde ortaya çıkan migren günlük hayatı olumsuz etkileyen bir sağlık sorunu. 

Ancak bu hastalığın tanısının konulabilmesi için sıklığı ve şeklinin incelenmesi gerekiyor. 

MİGREN SIKLIĞI NASIL OLUYOR?

Nörolog Ekaterina Demyanovskaya'ya göre baş ağrısı oldukça nadiren ortaya çıkarsa, ayda 15 defadan azsa ve eşlik eden nörolojik semptomlar  yoksa, büyük olasılıkla ciddi bir patolojiyle ilişkili olmuyor. 

Uzman, başın bir tarafında oluşan dayanılmaz zonklayıcı ağrıyı migren belirtisi olarak sınıflandırdı.

Ağrını görüldüğü tarafın ise ataktan atağa değiştiğini açıkladı. 

Bu tür baş ağrısının aynı zamanda ışığa ve sese duyarlılık, iştahsızlık, bulantı, kusma, soluk cilt ve mavimsi dudaklarla kendisini gösterdiğini dile getirdi.

Migrenin gerilim baş ağrılarından temel farkı ise atağın hafiflememesi, aksine fiziksel aktivite ile tetiklenmesi veya ağırlaşması.

Yetişkinlerde migren atakları ayda 1 ila 15 kez veya daha fazla ortaya çıkabiliyor ve birkaç saatten 3 güne kadar sürebiliyor. 

72 saatten fazla sürerse migren olduğundan şüphe duyulmuyor. 

Migren benzeri ağrıların nedeni zamanında anlaşılamaz ve tedaviye edilemezse ataklar arasındaki süre kısalabiliyor. 

TETİKLEYİCİLERE DİKKAT!

Demyanovskaya, çeşitli şeylerin migreni tetikleyebileceğini belirtti: 

Hava değişiklikleri, stres, yiyecek ve alkollü içecekler, açlık, kafein yoksunluğu, yetersiz su alımı, yetersiz veya aşırı uyku, aşırı fiziksel aktivite, uzun yolculuklar, kadınlarda adet kanaması, uzun yolculuklar hormonal kontraseptiflerin yanı sıra genetik bile bu sağlık sorununda rol oynuyor. 

ATAKLARI HAFİFLETMEK İÇİN BUNLARI YAPIN

Baş ağrısı atağı sırasında kendinizi iyi hissetmenizi sağlamak için odayı karartabilir, yüksek seslerden kaçınabilir, alnınıza soğuk kompres uygulayabilir, tatlı bir şeyler içip serin bir odada yatabilirsiniz. 

Migreni tedavi eden ilaçlar ise mutlaka doktor reçeteli olmalı. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading