B-1B nükleer bombardıman uçağı balon avlayacak: Gerginliği JDAM bitirecek

B-1B nükleer bombardıman uçağı balon avlayacak: Gerginliği JDAM bitirecek

Kuzey Kore'nin tuhaf bir taktikle Güney Kore üzerine atıklarla dolu balonlar göndermesi üzerine ABD, yedi yıllık uzun bir aradan sonra ortak bombardıman tatbikatı için Güney Kore'ye en az bir B-1B bombardıman uçağı gönderdi. 

Dünya

07.06.2024, 08:35

Güney Kore Savunma Bakanlığı (MoD) tarafından yapılan açıklamada, ABD bombardıman uçağına Güney Kore F-15K savaş uçaklarının eşlik ettiği ve tatbikatlar sırasında ülkedeki açıklanmayan bir atış poligonuna Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatları attığı belirtildi.

Kore yarımadasında B-1B nükleer kapasiteli bombardıman uçağı kullanılarak bu tür tatbikatlar en son 2017'de gerçekleştirildi. Açıklamada ayrıca "Kararlılık ve birleşik savunma duruşunun güçlendirilmesi" ifadelerine yer verildi. Bahsedilen genişletilmiş caydırıcılık, ABD'nin nükleer silahlar da dahil olmak üzere askeri gücünü konuşlandırarak bir müttefikini savunmaya karar vermesidir.

Bakanlık, Güney'in F-15K'larının gerçek atış tatbikatlarına katıldığını ve Kuzey Kore'nin nükleer ve füze tehditlerine karşı "sağlam" entegre savunma duruşunu sergilediğini söyledi. Tatbikatlar sırasında B-1B, Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) teslim ederken, eğitim boyunca Güney Koreli savaşçılara da eşlik etti. Bir B-1B, büyük bir konvansiyonel silah yükünü taşıma kapasitesine sahiptir.

Fransa Meclisi'nde Gazze ve Lübnan adımı: 'Bu böyle devam etmez' Fransa Meclisi'nde Gazze ve Lübnan adımı: 'Bu böyle devam etmez' Haberi Görüntüle

B-1B BOMBARDIMAN UÇAĞI BÖLGEDE

Ayrıca ABD bombardıman uçağı, ABD F-35B, F-16 jetleri ve Güney Kore F-35A ve KF-16 savaş uçaklarıyla kombine hava tatbikatları gerçekleştirdi. Tatbikatta kaç adet B-1B uçağının kullanıldığı belirtilmedi.

Bakanlığa göre bu, müttefiklerin bu yıl ABD stratejik bombardıman uçaklarını da içeren ikinci ortak hava tatbikatıydı. 2 Nisan'da ABD, Güney Kore ve Japonya'dan iki B-52 bombardıman uçağı ve savaş uçağı Kyushu Adası'nın güneybatısında üçlü bir hava tatbikatı gerçekleştirdi. Bu, bu yıl türünün ilkiydi ve genel olarak yalnızca üçüncüydü. Tatbikatın,  Kuzey Kore'nin hipersonik süzülme aracı ve orta menzilli balistik füze testi gerçekleştirmesinden sadece birkaç saat sonra gerçekleştirildiği bildirildi.

Pyongyang'ın uyarıları sonrasında Güney Kore'ye nükleer kapasiteli bombardıman uçaklarının askeri tatbikatlar için konuşlandırılması nispeten yeni bir strateji gibi görünüyor. Örneğin ABD, nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarını ilk kez  geçen yılın ekim ayında Güney Kore'ye gönderdi.

İsrail öldürüldüğünü iddia etmişti! Hamaney, Süleymani'nin halefine madalya takacak İsrail öldürüldüğünü iddia etmişti! Hamaney, Süleymani'nin halefine madalya takacak Haberi Görüntüle

ÇÖP BALONLARI GÜNEY KORE'DE

ABD ile Güney Kore arasındaki askeri tatbikatlar nadir olmasa da, nükleer kapasiteli bombardıman uçaklarının sık sık konuşlandırılması yeni bir durum. Ancak bombacının konuşlandırılmasının daha önce ABD düşmanlığının kanıtı olarak görülmesi nedeniyle Kuzey Kore tarafından kınanması muhtemel. Önceki konuşlandırma, silahlarını test amaçlı fırlattığında Kuzey Kore'nin misillemesini tetiklemişti.

Ancak ABD stratejik bombardıman uçağının dahil olduğu son tatbikatlar, Pyongyang'ın Güney Kore'ye atık dolu balonlar göndermeye devam etmesiyle Kuzey Kore'nin yarattığı gerilimin ardından geldi. Daha önce ABD-Güney Kore tatbikatları yüksek riskli füze testlerini takip ederken, bu sefer Kuzey'den dışkı dolu balonlar gönderildi.

Güney Koreli vatandaşların daha önce Kuzey Kore'ye broşür ve diğer malzemeleri taşıyan balonlar göndermesine öfkelenen Pyongyang, geçen hafta Güney Kore'ye çöp pilleri, sigara izmaritleri, gübre ve kumaş parçaları atmak için yüzlerce devasa balonu uçurdu.

Kampanya geçen ayın sonlarında başladı ve balonların Seul'ün ana havaalanı pisti de dahil olmak üzere Güney Kore kasaba ve şehirlerine atık ve gübre döktüğü görüldü.

Yıllarca gizli tutulmuştu: Gizemli mezar odası açıldı: İçinden çıkanlara şok olacaksınız Yıllarca gizli tutulmuştu: Gizemli mezar odası açıldı: İçinden çıkanlara şok... Haberi Görüntüle

ASKERİ ANLAŞMA ASKIYA ALINDI

Güney Kore'nin 39. Paralel'deki düşmanı, atık dağıtmak için Güney Kore'ye 260 küsur balon fırlattı. Yonha haber ajansına göre rüzgarla taşınan balonlar, Seul'ün yaklaşık 218 kilometre (135 mil) güneyindeki Geochang'a kadar olan bölge de dahil olmak üzere ülkenin her yerine atık bıraktı.

Eylemler, çöp torbalarını aramak ve toplamak için kimyasal ve biyolojik savaş reaksiyon ekiplerinin yanı sıra patlayıcı mühimmat imha birimleri de gönderen Güney Kore ordusu tarafından "tehlikeli" kabul edildi. Ayrıca yerel halka bildirimler göndererek onlardan uzak durmalarını ve şüpheli bir şey görürlerse yetkilileri aramalarını istedi. Daha sonra balonların tehlikeli olmadığı açıklandı.

Atık balonu kampanyasının yanı sıra Kuzey Kore, Güney Kore'nin GPS sistemlerine müdahale etmeye çalıştı. Yerel basında yer alan haberlere göre, Kuzey Kore, son "provokasyon eylemleri" olarak tanımlanarak batı deniz sınırı yakınında GPS sinyallerini bozmaya çalıştı.

Buna cevaben Güney Kore, Kuzey Kore ile her iki tarafı da sınırları boyunca gerilimi düşürmeye çağıran ve "dayanılmaz" misilleme tedbirleri alma tehdidinde bulunan istikrarsız bir askeri anlaşmayı askıya aldı.

Güney Kore artık, büyük ölçüde 2018 Korelerarası anlaşmanın askıya alınması nedeniyle, gerçek atış tatbikatları gibi askeri tatbikatlar gerçekleştirebiliyor ve sınır bölgelerindeki hoparlörler üzerinden Kuzey Kore'ye karşı propaganda yayınlayabiliyor. Bu tür eylemler muhtemelen Kuzey Kore'den provokatif eylemler getirebilir: Yarımadanın üzerinde 'yatarak' uçan ABD stratejik bombardıman uçaklarının etkisiz hale getirilmesi pek olası değil.

Habere Tepki Ver

2

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading