Yandex Metrica

Bangladeş'te asayiş öğrencilere emanet: Dakka trafiğine de el attılar

Bangladeş'te asayiş öğrencilere emanet: Dakka trafiğine de el attılar

Bangladeş'te protestolar sonrası Başbakan Şeyh Hasina Vecid ülkeyi terk ederek Hindistan'a kaçmış ve düşen hükümetin yerine geçici hükümet kurulmuştu. Protestolar sebebiyle çok sayıda polis merkezinin kapatıldığı ülkede 200 bin polisin sadece yüzde 10'u göreve dönmüştü. Yönetimin değişmesinde etkin rol oynayan öğrenciler, şimdi de asayişiin sağlanması için destek veriyor.

Dünya

13.08.2024, 22:13

Bangladeş'te tarih tekerrür ediyor. Ülkede 2018 yılında bir otobüs kazası meydana gelmiş ve 2 öğrenci hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine protestolar düzenlenmiş ve öğrenciler çıkan olayların ardından hükümete sokaklarda güvenlik ve düzeni polisten "daha iyi sağladıkları" mesajını vermek için trafik kontrolleri yapmaya başlamıştı. Bu olayların üzerinden 6 yıl geçti ve öğrenciler yeniden trafik kontrolleri yapıyor. Üstelik sadece trafiği kontrol etmekle kalmıyorlar, işletmecilerin fiyatları yükseltmesini de engelliyorlar.

Şeyh Hasina'nın ülkeyi terk ettiği 5 Ağustos'tan itibaren 30'u aşkın polis karakolu yakılmış ve olaylarda 12 polis hayatını kaybetmişti. 

Geçici hükümetin kurulmasıyla beraber kapatılan bazı polis merkezleri yeniden açıldı ancak 200 bimn polisin sadece yüzde 10'u göreve döndü. Bu da haliyle asayiş sorununu da beraberinde getirdi.

Ateşkes çıkmazı: Netanyahu af diledi Hamas gözdağı verdi Ateşkes çıkmazı: Netanyahu af diledi Hamas gözdağı verdi Haberi Görüntüle

DAKKA TRAFİĞİNE EL ATTILAR

Öğrenciler, başkent Dakka'da trafiğine de el attı. Başkentte trafik işaretlerini kontrol eden öğrenciler, ambulanslar için şerit açıyor, motosiklet binicilerini de kask takmaya teşvik ederek trafikte güvenliği artırmaya çalışıyor. Bir kısım öğrenci ise hırsılık vakalarına karşı sokaklarda dolaşıyor. Ellerinde sopalarla asayişin sağlanması için çalışan çğrenciler, yakaladıkları şüphelileri orduya teslim ediyor. Ülkedeki durumu fırsat bilip işletmelerin fiyat artışı yapmalarının da önüne geçmek için çaba sarf eden öğrencilere destek veren geçici hükümetin danışmanlarından Sharmeen Mürşid, protestolara önderlik eden öğrencilerin ülkeyi yeniden inşa etmekte kararlı olduklarını söyledi. Mürşid, "Yeni yönetimimiz öğrencilerin girişimini tamamen desteklemekte ve çabalarını bütünleştirmenin yollarını araştırmaktadır. En önemli önceliğimiz, resmi kolluk kuvvetlerinin görevlerine geri dönmesidir. Bu elzem ve müzakere edilemez." ifadelerini kullandı.

Komşuda nüfus krizi yaşanıyor! ölüm oranları doğumu ikiye katladı Komşuda nüfus krizi yaşanıyor! ölüm oranları doğumu ikiye katladı Haberi Görüntüle

BANGLADEŞ'TEKİ OLAYLAR

Bangladeş'teki olaylar 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başladı. Temmuz ayında başlayan protestolar, Yüksek Mahkemenin ay sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Ülkede tabanı en güçlü partilerden biri olan Cemaat-i İslam Partisi şiddet olaylarından sorumlu tutulup yasaklanınca protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara çıktı. Olaylarda yüzldece kişi hayatını kaybederken binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Olaylar devam ederken konutundan ayrılan ve askeri helikopterle ülkeden ayrılan Başbakan Şehy Hasina Vecid, Hindistan'a gitmişti. Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu. Kurulan geçiş hükümetinimn başına ise Nobel ödüllü Muhammed Yunus getirilmişti.

Brüksel-Budapeşte gerginliği sürüyor: AB Komisyonu, Macaristan'daki toplantıyı boykot etti Brüksel-Budapeşte gerginliği sürüyor: AB Komisyonu, Macaristan'daki toplantıyı boykot etti Haberi Görüntüle

MUHAMMED YUNUS KİMDİR?

84 yaşındaki Muhammed Yunus, Şeyh Hasina tarafından uzun zamandır rakip olarak görülüyordu. "Yoksulların bankacısı" olarak da tanınan Yunus, hakkındaki suçlamalar nedeniyle mahkum edşldi. Fakat bu suçlamaların siyasi saikle yöneltilmiş suçlamalar olduğu biliniyor. Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer birçok ünlü ismin de bulunduğu bir grup, Şeyh Hasina'ya mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınmasını istemişti. Muhammed Yunus, kurmuş olduğu Grameen Bankası ve öncü çalışmalarından dolayı 2006'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading