Yandex Metrica

Başbakan Hindistan'a kaçmıştı: Bangladeş'te geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus atandı

Başbakan Hindistan'a kaçmıştı: Bangladeş'te geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus atandı

Olağanüstü günler yaşayan Bangladeş'te geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed yunus getirildi. Ülkede hükümet karşıtı protestolar nedeniyle Başbakan Şeyh Hasina Vecid ülkeyi terk etmişti.

Dünya

07.08.2024, 00:43

Bangladeş, kabuğunu kırmaya çalışıyor. Bu çerçevede 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından protestolarla karşılaşan Başbakan Şeyh Hasina Vecid ülkeyi terk etmişti. Dhaka Tribune gazetesinde yer alan habere göre geçici hükümetin başına Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi yöneticileri arasında yapılan toplantı sonucunda Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus atandı. Geçiş hükümetinin kalan üyeleri de çeşitli siyasi partilerle yapılan istişarelerin ardından belirlenecek.

Dünyanın en eski ve en gizemli haritası! Arkasındaki hikaye çok tanıdık! Dünyanın en eski ve en gizemli haritası! Arkasındaki hikaye çok... Haberi Görüntüle

BANGLADEŞ'TEKİ OLAYLAR

Bangladeş'teki olaylar 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başladı. Temmuz ayında başlayan protestolar, Yüksek Mahkemenin ay sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Ülkede tabanı en güçlü partilerden biri olan Cemaat-i İslam Partisi şiddet olaylarından sorumlu tutulup yasaklanınca protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara çıktı. Olaylarda yüzldece kişi hayatını kaybederken binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Olaylar devam ederken konutundan ayrılan ve askeri helikopterle ülkeden ayrılan Başbakan Şehy Hasina Vecid, Hindistan'a gitmişti. Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu.

Yapay zeka felaketi getiriyor! Uzmanlar kullanıcıları uyardı! Dünyayı alt üst ediyor! Yapay zeka felaketi getiriyor! Uzmanlar kullanıcıları uyardı! Dünyayı alt üst... Haberi Görüntüle

YUNUS'TAN OLUMLU CEVAP

Öğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam, ülkede kurulması planlanan geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un geçmesini istediklerini açıklamış, Yunus da "Bu kadar fedakarlık yapan öğrenciler, bu zor dönemde benden devreye girmemi isterken, bunu nasıl reddedebilirim?" sözleriyle öğrencilerin talebine olumlu cevap verdiğini iletmişti.

ABD'nin olası ateşkes teklifinde ne amaçlanıyor? Hamas müzakereler için son noktayı koydu: Çıkış yolu budur? ABD'nin olası ateşkes teklifinde ne amaçlanıyor? Hamas müzakereler için son... Haberi Görüntüle

MUHAMMED YUNUS KİMDİR?

84 yaşındaki Muhammed Yunus, Şeyh Hasina tarafından uzun zamandır rakip olarak görülüyordu. "Yoksulların bankacısı" olarak da tanınan Yunus, hakkındaki suçlamalar nedeniyle mahkum edşldi. Fakat bu suçlamaların siyasi saikle yöneltilmiş suçlamalar olduğu biliniyor. Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer birçok ünlü ismin de bulunduğu bir grup, Şeyh Hasina'ya mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınmasını istemişti. Muhammed Yunus, kurmuş olduğu Grameen Bankası ve öncü çalışmalarından dolayı 2006'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Habere Tepki Ver

0

2

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading