Bayat tartışma alevlendi: Karadeniz'de savaş çıkarsa kim kazanır?

Ankara'nın son dönemdeki hamleleri sonrası Türk-Rus gerilimini körüklemek isteyen çevreler "Karadeniz'de muhtemel bir savaşı kim kazanır?" tartışması başlattı. Türk donanmasının ezici üstünlüğünü görmezden gelme eğilimindeki bazı Rus hesaplara savunma uzmanları gerekli karşılığı veriyor.
Türkiye'nin son dönemde NATO, İsveç ve Ukrayna'ya ilişkin benimsediği politika Rusların tepkisini çekmeye devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın televizyoncular son günlerde 'Osmanlı-Rus' savaşlarını izleyicilerine daha sık hatırlatıyor.
NATO ile Rusya arasında krizin tırmanması halinde muhtemel bir Türk-Rus geriliminin sıcak savaşa evrilip evrilmeyeceği meselesi Rus analistlerin işlediği konulardan biri haline geldi. Özellikle Moskova'nın tahıl sevkiyatı anlaşmasının bittiğini ilan edişinin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'nin sevkiyatın güvenliği ve tek taraflı devamı için Türk donanmasına işaret etmesi Türkiye-Rusya güçler dengesinin yeniden masaya yatırılmasına neden oldu.
Sosyal medyada Rus ordusuna yakın bazı çok takipçili hesaplar, Karadeniz'de Türk donanmasının ezici üstünlüğüne vurgu yapan bazı paylaşımları alaycı bir dille eleştirdi. Rus gemilerinin bir savaş durumunda Türk donanmasına kolaylıkla üstünlük kurabileceğini savunan Rusların iddiaları yeni bir tartışma başlattı: "Karadeniz'de muhtemel bir deniz savaşını kim kazanır?"
Tahminlere göre şu anda Karadeniz'de Türkiye'nin 80'den fazla muharip savaş gemisi bulunuyor. Buna karşılık Rusların savaş gemisi sayısı ise sadece 13... Ukrayna ordusu ile savaş süresince amiral gemisi Moskova'yı kaybeden Rus donanması, bunun yanında irili ufaklı 17 adet geminin de vurulmasını engelleyemedi.
Türk gemilerinin sayı üstünlüğüne rağmen Rus donanmasına karşı varlık gösteremeyeceğini ileri süren bazı Rus hesaplara savunma analisti Arda Mevlütoğlu'nun verdiği cevaplar ilgi çekti.
2022 yılı mayıs ayında Ukrayna ordusunun Rus işgalindeki Yılan Adası'na yaptığı operasyonlar Moskova'yı hayli zor durumda bıraktı.
BİR ADACIĞI BİLE KORUYAMADILAR
Rusya Deniz Kuvvetleri'nin amiral gemisi Moskova'yı vurulmaktan koruyamadığını, üstelik Yılan Adası'nda Ukrayna güçlerine yenik düştüğünü hatırlatan Mevlütoğlu, İngilizce mesajlarında şunları yazdı:
"Rus amiral gemisi birkaç gemisavar füzeye karşı yenik düştü. Aynı zamanda (donanma unsurları) kamikaze deniz araçlarıyla ve SİHA'larla birçok kez vuruldu.
Rusya bir adacık etrafında bile hava ve deniz koruması oluşturamadı; geri çekilmek zorunda kaldı. Ortak deniz-hava operasyonları gerçekleştiremedi. Bunlar gerçekten Türk donanmasının sahip olmadığı şans!
Rus Karadeniz filosunun tüm beceriksizlikleri ve başarısızlıkları bir şakadan daha fazlasını ifade ediyor. Hem de güçlü füzelerle büyük bir şaka! Bu da onu ciddi bir şaka yapar."
Rus donanmasının amiral gemisi Moskova, Neptün füzeleriyle vurulduktan sonra böyle battı.
2'Sİ DENİZALTI, 13 GEMİ VAR
Ukrayna Genelkurmayı'nın geçtiğimiz mart ayında yayınladığı bilgiye göre Rusya'nın Karadeniz'de 2'si denizaltı olmak üzere 13 gemisi bulunuyor. Bu gemilerden 4 tanesi hipersonik Kalibr füzesiyle teçhiz edilmiş durumda. Rus donanma unsurları Kırım'daki Sivastopol Limanı çevresinde zaman zaman Ukrayna güçlerine ait kamikaze deniz araçlarıyla saldırıya uğruyor. Suüstündeki 11 adet geminin bazısının da bu tür saldırılar sonucu hasar aldığı sanılıyor.
Sosyal medyadaki tüm bu kışkırtıcı senaryolara ve tartışmalara rağmen Rusya ile Türkiye arasında savaşa yol açabilecek bir krizin gerçekleşme olasılığı yok denecek kadar az. Moskova'nın taleplerinin karşılanmaması nedeniyle uzatılmayan tahıl koridoru anlaşmasının da Türkiye'nin devreye girmesiyle tüm tarafların çıkarına olacak biçimde çözülmesi bekleniyor.
