2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu! İşte kazanan isimler...

2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu! İşte kazanan isimler...

2024 Nobel Kimya Ödülü, bilgi-işlemsel protein tasarımı alanındaki çalışmalarıyla David Baker'a ve protein yapı tahmini üzerine gerçekleştirdikleri yenilikçi araştırmalarına istinaden Demis Hassabis ile John Jumper'a layık görüldü.

Bilim / Teknoloji

09.10.2024, 14:59

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananları resmen duyuruldu. Açıklamada, protein yapı tahmini ve bilgi-işlemsel protein tasarımı alanındaki çığır açan çalışmaları nedeniyle ödülün üç önemli bilim insanına verildiği belirtildi. David Baker, bilgisayar tabanlı protein tasarımı alanındaki öncü çalışmalarıyla bu prestijli ödüle layık görülürken, DeepMind CEO'su Demis Hassabis ve meslektaşı John Jumper ise yapay zeka kullanarak protein yapı tahminine dair gerçekleştirdikleri önemli keşiflerle ödüle hak kazandı.

Türksat'ta bayrak değişimi: Ahmet Hamdi Atalay, görevi Hasan Hüseyin Ertok'tan devraldı Türksat'ta bayrak değişimi: Ahmet Hamdi Atalay, görevi Hasan Hüseyin Ertok'tan... Haberi Görüntüle

PROTEİN ARAŞTIRMALARINDA YENİ UFUKLAR

David Baker, proteinin nasıl şekillendiğini ve nasıl tasarlanabileceğini bilgi-işlemsel yöntemlerle araştıran çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar ilaç geliştirme ve biyoteknoloji gibi alanlarda devrim niteliğinde yenilikler sağlayarak, sağlık ve biyomühendislik alanlarına büyük katkılarda bulundu.

Demis Hassabis ve John Jumper ise yapay zeka ve makine öğrenimi alanlarındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Özellikle geliştirdikleri "AlphaFold" isimli yapay zeka sistemi, proteinlerin üç boyutlu yapılarını tahmin etmede gösterdiği başarıyla biyoloji dünyasında önemli bir çığır açtı. Bu sistem, bilim insanlarının proteinlerin nasıl işlediğini daha hızlı ve verimli bir şekilde anlamalarına olanak sağlıyor, bu da ilaç keşfi ve hastalıkların tedavi edilmesinde kritik bir rol oynuyor.

Dünya tarihi yeniden yazılıyor! Bilim insanları 2 milyar yıllık kayada keşfetti...Hangi ülkede en eski mikroplar bulundu? Dünya tarihi yeniden yazılıyor! Bilim insanları 2 milyar yıllık kayada... Haberi Görüntüle

NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ'NÜN GEÇMİŞİ

2023 Nobel Kimya Ödülü, kuantum noktalarının keşfi ve senteziyle ilgili çalışmalarından dolayı Moungi Gabriel Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov’a verilmişti. Nobel Kimya Ödülü, bilim insanlarına yaptıkları yenilikçi çalışmalarla bilim ve insanlık adına katkı sağlama ödülü olarak büyük bir prestije sahip.

Milli gururumuz bilim insanı Aziz Sancar kansere çare buldu: 2 yıl boyunca insanlarda denenecek! Milli gururumuz bilim insanı Aziz Sancar kansere çare buldu: 2... Haberi Görüntüle

NOLBEL ÖDÜLÜ NEDEN VERİLİYOR?

Nobel Ödülleri, İsveçli bilim insanı ve girişimci Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine 1901’den bu yana veriliyor. Fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış dallarında verilen bu ödüller, insanlığa hizmet eden en başarılı bireyleri veya kuruluşları onurlandırıyor. Nobel Ekonomi Ödülü ise 1968 yılında İsveç Merkez Bankası tarafından Alfred Nobel'in anısına verilmeye başlandı.

Her yıl Nobel ödülleri, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen resmi bir törenle sahiplerine takdim ediliyor. Ödüllerin verilmediği yıllar olsa da, Nobel Ödülleri tarihteki en prestijli bilimsel ve kültürel ödüllerden biri olarak kabul edilmeye devam ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Bilim / Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading