Kuantum kıyameti başladı mı? Çinli bilim insanları tehlikeli düğmeye bastı

Kuantum kıyameti başladı mı? Çinli bilim insanları tehlikeli düğmeye bastı

Çinli bilim insanları, kuantum bilgisayarların askeri düzeydeki şifreleme sistemlerini kırma yeteneğine sahip olduğunu iddia eden açıklamalarda bulunurken bu anlamda denemeler yaptıklarını da açıkladı. Bu gelişme tüm mevcut şifreleme sistemlerini etkisiz bırakabilecek "kuantum kıyameti"nin yaklaştığına dair endişeleri tetikledi.

Bilim / Teknoloji

21.10.2024, 18:45

Kuantum bilgisayarlar, mevcut şifreleme sistemlri için büyük bir tehdit oluşturmaya başladı. Çinli araştırmacıların son bulguları, bu teknolojinin güvenlik standartlarını kökten değiştirebileceğine dair endişe verici veriler sunuyor. Siber güvenlik dünyasında "kuantum kıyameti başladı mı?" sorusunu akıllara getirirken, Kuantum destekli saldırıların gelecekteki potansiyeli konusunda endişeler büyüyor. Henüz erken aşamada olmasına rağmen, Çinli araştırmacıların bulguları, şifreleme sistemlerinin artık mutlak güvenli olmayabileceğine dair ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.

Şanghay Üniversitesi'nden bir grup Çinli araştırmacı, kuantum bilgisayarların mevcut şifreleme sistemlerini kırma yolunda önemli bir adım attıklarını açıkladı. Bilim insanları, askeri ve finansal sistemlerde kullanılan İkame-Permütasyon Ağları (SPN) adı verilen şifreleme algoritmalarına yönelik başarılı saldırılar gerçekleştirdiklerini iddia etti. Bu iddia güvenlik uzmanları ve uluslararası siber güvenlik camiası tarafından endişelere neden oldu.

Geçtiğimiz ayın sonlarında Chinese Journal of Computers adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar Kanadalı bilişim firması D-Wave'in geliştirdiği kuantum bilgisayarını kullanarak söz konusu saldırıları gerçekleştirdiklerini belirtti. SPN algoritmaları, başta ordu ve bankalar olmak üzere son derece hassas kurumların veri güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan sistemler. Eğer bu iddia doğrulanırsa, dünya genelindeki kritik kurumlar siber güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.

Dünya tarihi yeniden yazılıyor! Bilim insanları 2 milyar yıllık kayada keşfetti...Hangi ülkede en eski mikroplar bulundu? Dünya tarihi yeniden yazılıyor! Bilim insanları 2 milyar yıllık kayada... Haberi Görüntüle

KUANTUM KIYAMETİ KAPIDA MI?

Kuantum bilgisayarlarının klasik bilgisayarlarla kıyaslandığında çok daha farklı bir işleyişe sahip olduğu uzun süredir biliniyor. Bu bilgisayarlar, karmaşık şifreleme sistemlerini saniyeler içinde çözme potansiyeline sahip. Uzmanlar bu tür bir teknolojinin yaygın hale gelmesi durumunda, mevcut şifreleme standartlarının hızla geçersiz hale gelebileceği konusunda yıllardır uyarıda bulunuyor. Bu potansiyel geleceğe "kuantum kıyameti" adı veriliyor.

Çinli araştırmacıların makalesi, kuantum bilgisayarların bugünkü şifreleme sistemlerine gerçek bir tehdit oluşturduğunu gösteren ilk örneklerden biri olarak dikkat çekerken, makaleyi inceleyen bazı uzmanlar, araştırmanın teknik detaylarının tam olarak açıklanmadığı ve kullanılan şifreleme anahtarlarının gerçek dünyada kullanılanlardan daha kısa olduğunu aktarıyor. Saldırıların gerçek dünya uygulamalarında ne kadar etkili olabileceği konusunda ise ciddi belirsizlik yaratıyor.

Rusya, tartışmaların odağındaki Discord için harekete geçti: Terörist eylemler ve aşırılık yanlısı içerikler barındırıyordu Rusya, tartışmaların odağındaki Discord için harekete geçti: Terörist eylemler ve... Haberi Görüntüle

KUANTUM BİLGİSAYARLARIN SİBER GÜVENLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Çinli araştırmacıların iddiaları, kuantum bilgisayarların siber güvenlik dünyasında ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu bir kez daha gündeme getirirken, Kuantum teknolojisinin ilerlemesi, şifreleme standartlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği yönündeki tartışmaların ciddiye alınması gerektiğini açıkç.a gösteriyor. The Register teknoloji yazarı Laura Dobberstein, bu gelişmeyi "klasik şifrelemeye karşı uygulanabilir bir saldırı açısı geliştirmek" olarak nitelendirirken, Dobberstein, bu tür bir kuantum sisteminin kullanılmasıyla, verilerin korunma biçimlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Bilim / Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading