NASA'dan merak uyandıran keşif! 635 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegen: Merak uyandırıyor

NASA'dan merak uyandıran keşif! 635 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegen: Merak uyandırıyor

NASA tarafından yapılan çalışmada yeni bir gezegen bulundu. Bu gezegen Dünya'ya 635 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Yeni bulunan gezegenin özelliği ise lavla kaplı olması. Bu gezegenin lav kaplı olduğu için diğer gezegenlerden farklılığı ortaya çıkıyor. İşte haberin detayları...

Bilim / Teknoloji

18.10.2024, 12:45

NASA, Dünya'dan 635 ışık yılı uzaklıkta lavla kaplı olabilecek volkanik bir Ay buldu. WASP-49 b adlı gaz devi olan gezegenin yörüngesinde dönen bu uydu, devasa bir metalik bulut yaratıyor. Bilim insanları, yakında şiddetli bir şekilde yok olabileceğini öne sürüyor.

Bu yeni gezegen, lavla kaplı olabileceği hakkında öne sürülen uydunun muhtemelen dev bir metalik bulut doğurduğu açıklandı. Bu metalik bulut yüzünden yakında şiddetli bir şekilde gezegenin yok olabileceğini öne sürülüyor.

ChatGPT kullanımında patlama yaşandı! Haftalık kullanıcı sayısı ne kadar oldu? Yapay zekada eşi benzeri görülmemiş bir başarı... ChatGPT kullanımında patlama yaşandı! Haftalık kullanıcı sayısı ne kadar oldu?... Haberi Görüntüle

VOLKAN KAPLI GEZEGEN FARK EDİLDİ 

WASP-49 b uydusu, Jüpiter'den yaklaşık üç kat daha az kütleye sahip. Dünya'ya uzaklığı ise 635 ışık yılı olarak hesaplandı. 2012 yılında keşfedilen bu yabancı dünya, kendi yıldızına son derece yakın olduğu görülüyor. Her 2,8 günde bir yörüngesinde dönüyor. Ortalama sıcaklığı ise yaklaşık 1.100 santigrat dereceyi buluyor.  2017'de bilim insanları WASP-49 b'nin etrafında dev bir sodyum bulutu tespit etti. İlk olarak bulunan bulgu araştırmacıları şaşırttı. Dış gezegen ve yıldızı bu elementi bu kadar büyük ölçekte üretememeliydi. Daha sonra bu tuhaf bulutun volkanlarla kaplı bir ötegezegenden püskürüyor olabileceği göze çarptı.

2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu! İşte kazanan isimler... 2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu! İşte kazanan isimler... Haberi Görüntüle

SODYUM AÇISINDA YÜKSEK ORANLAR

The Astrophysical Journal Letters'da yayınlanan yeni çalışmada, bilim insanları son birkaç yılda toplanan verileri analiz ettiği garip bulut hakkında yeni bilgiler ortaya çıkardı. Bilim adamları, göze çarpan bulgunun, buluta her saniye ortalama 100.000 kilogram sodyum enjekte edildiğini ve bunun WASP-49 b veya yıldızının teorik olarak içermesi gerekenden çok daha fazlasına sahip olduğunu söyledi.

Yarın gökyüzüne baktığınızda: Süper Ay'ı göreceksiniz! En yakın konumda olacak Yarın gökyüzüne baktığınızda: Süper Ay'ı göreceksiniz! En yakın konumda olacak Haberi Görüntüle

İKNA EDİCİ KANITLAR 

NASA'nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda (JPL) gezegen jeoloğu olan çalışmanın ortak yazarı Rosaly Lopes yaptığı açıklamasında, "Kanıtlar, gezegen ve yıldız dışında bir şeyin bu bulutu ürettiğine dair çok ikna edici." dedi.

Lopes, doğrulanması halinde WASP-49 b'nin patlayıcı uydusunun resmi olarak bilgisi yayınlandı. İlk "exomoon" (güneş sistemimizin dışında bir uydu) olacağını sözlerinide ekledi. Bulutun büyüklüğüne ek olarak, uzaydaki yörüngesinde dış uydu kökenine dair bilgilere ışık tutuyor.

Araştırmacılar yaptıkları açıklamada bulutun gezegenden daha hızlı hareket ettiğini ve gezegenden bağımsız ve ondan daha hızlı hareket eden başka bir cisim tarafından üretilmediği sürece bunun imkansız göründüğünü belirttiler.

Şu anda Caltech'te çalışan eski bir JPL bilim insanı olan çalışmanın başyazarı Apurva Oza açıklamasında "Bunun gerçekten kritik bir kanıt olduğunu düşünüyoruz. Bulut, gezegenin atmosferinin bir parçası olsaydı fiziğin bize gitmesi gerektiğini söylediği yönün tersine hareket etmezdi." şeklinde konuştu.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Bilim / Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading