Yapay zeka araştırmaya hız kattı! Peru' da kayıp nazca çizgilerini buldu

Yapay zeka araştırmaya hız kattı! Peru' da kayıp nazca çizgilerini buldu

Yapay zeka (AI) kullananılan bir Japon bilimsel çalışmada, güney Peru'daki Nazca Çölü'nde yaklaşık 303 yeni jeoglif keşfedildi. Bu sayı, 2.000 yıldan daha eski olan bu gizemli çizgilerin bilinen sayısını neredeyse iki katına çıkarıyor.  

Bilim / Teknoloji

24.09.2024, 17:06

Yamagata Üniversitesi'nden arkeolog Masato Sakai, 23 Eylül 2024 Pazartesi günü bir basın toplantısında çalışmanın sonuçlarını sunarak, "Araştırmada yapay zeka kullanmak, jeogliflerin dağılımını daha hızlı ve daha kesin bir şekilde haritalamamıza olanak sağladı" dedi. 

Türksat'ta bayrak değişimi: Ahmet Hamdi Atalay, görevi Hasan Hüseyin Ertok'tan devraldı Türksat'ta bayrak değişimi: Ahmet Hamdi Atalay, görevi Hasan Hüseyin Ertok'tan... Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKA SAYESİNDE ARAŞTIRMA HIZLANDI 

 Bu sonuçların üniversitenin Nasca Enstitüsü ile IBM Research arasındaki ortak çalışmanın sonucu olduğunu belirten Sakai, "Bu geniş alanın yüksek çözünürlüklü görüntülerinden jeoglifleri görsel olarak tanımlamaya yönelik geleneksel araştırma yöntemi yavaştı ve bazılarının gözden kaçırılması riskini taşıyordu" dedi.

5 milyar insanı kapsayacak! Türksat 6A için geri sayım başladı! 5 milyar insanı kapsayacak! Türksat 6A için geri sayım başladı! Haberi Görüntüle

303 YENİ JEOGLİF KEŞFEDİLDİ 

Yapay zeka ile yapılan çalışma bilim camiası tarafından onaylandı. Pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi'nin prestijli dergisi Proceedings of the National Academy of Sciences'da (PNAS) yayınlandı . Makaleye göre, yapay zeka ile hızlandırılmış araştırma, altı aylık saha çalışmasında 303 yeni jeoglif tespit etti. 

Dijital tehditler bizi asla korkutamaz: Türkiye'nin USOM'u var! Siber kalemiz 7/24 teyakkuzda Dijital tehditler bizi asla korkutamaz: Türkiye'nin USOM'u var! Siber kalemiz... Haberi Görüntüle

BİRBİRİYLE İLİŞKİLİ KABARTMALAR BULUNDU 

Çalışmada Keşfedilen figürler arasında, çoğunlukla vahşi hayvanları temsil eden doğrusal tipte dev jeoglifler  bulunuldu. Aynı zamanda, insanlar ve evcilleştirilmiş devegiller de dahil olmak üzere insan faaliyetleriyle bağlantılı desenler içeren kabartmalarda keşfedildi. 

 Araştırmacılar, çalışma sürdükçe bu 303 oluşumu keşfetmek için uçaklar tarafından üretilen çok sayıda coğrafi görüntünün analiz edilmesinin  gerekli olduğunu söyledi . Amerikan bilim dergisindeki makale, IBM'in yapay zekası sayesinde keşif oranında 16 katlık bir artışı temsil ettiğini ve bu teknolojinin arkeoloji gibi alanlardaki keşifleri nasıl hızlandırdığını gösterdiğini belirtti.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Bilim / Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading