Yandex Metrica

Sitede Ara

Zihinsel mahremiyet tehdit altında! Bilim insanlarından ürkütücü buluş: Beynimizin içini okuyacaklar!

Zihinsel mahremiyet tehdit altında! Bilim insanlarından ürkütücü buluş: Beynimizin içini okuyacaklar!

Bilim insanları, yakın bir gelecekte beynimizin içinden geçenleri okuyabilecek. Bilim insanları konuşma yeteneğini kaybeden insanlar için yapılan bilimsel araştırmalar sırasında zihin okumanın yolunu buldu. Yapılan araştırmada 'nöronların ateşlenmesi izlenerek' insanın aklından ne geçtiğinin bilinebileceği belirtildi.

Bilim / Teknoloji

08.07.2024, 17:28

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar ve buluşlar her geçen gün şaşırtmaya devam ediyor. Özellikle yapay zeka teknolojileri ve nöroloji alanındaki çalışmalar bazen sınırları zorluyor. Konuşamayan insanlar için yapay zeka destekli iletişim imkanlarını araştıran bilim insanları, beyin taramaları yapılarak insanın zihninden ne geçirdiğini öğrenme yolunda büyük adımlar atılmaya başlandı.  Ancak insanın aklından geçenlerin çözümlenmesine yönelik teknolojilerin zihinsel mahremiyete tehdit oluşturup oluşturmadığı konusu ise tartışmaya neden oldu. 

Uzayda mahsur kalan astronotlar tehlikede mi? NASA Uzayda mahsur kalan astronotlar tehlikede mi? NASA "tuhaf sesleri" açıkladı Haberi Görüntüle

KONUŞMA YETİSİNİ KAYBEDENLERİN İLETİŞİM ÇIKTISI ALINABİLECEK

Kaliforniya San Diego Üniversitesi ile Cambridge'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanlarının hazırladığı bilimsel araştırmaya göre; son gelişmeler kafamızın içinden geçen düşüncelerin en azından bir bölümünün artık bir beyin tarayıcısı tarafından çözülebileceğini ortaya koydu. 

Araştırmacıların zihinden geçen sözlerin özünü belirleyecek bir yöntem geliştirdiği belirtiliyor. Beyin sinyalleriyle çalışan implantlar geliştiren uzmanlar bir süredir konuşma yeteneğini kaybeden insanlardan 'iletişim çıktısı' alabilecekleri teknolojiler üzerinde çalışıyordu. Projenin zihin okumaya ne kadar yakın olduğu hakkında bilgi verilmedi.  Ancak teknolojinin kötüye kullanılmasına yönelik endişelerin daha fazla olduğunu gösterdi. 

Sony, GTA 6'nın haklarını satın mı aldı? Sony, GTA 6'nın haklarını satın mı aldı? Haberi Görüntüle

KELİMELER BEYNİN DİL KÜTÜPHANESİNDE DEPOLANIYOR 

Bilim insanları, insanların beyinlerini dinleyerek çeşitli kelimelerin anlamlarını kodlayan nöronların şimdiye kadarki en yüksek çözünürlüklü haritasını ortaya çıkardılar. Sonuçlar, beynin kelimeleri sınıflandırmak için aynı standart kategorileri kullandığını ve bu sayede sesi anlama dönüştürmemize yardımcı olduğunu gösteriyor.

Çalışma şimdilik yalnızca İngilizcedeki kelimelere dayanıyor. Ancak Cambridge'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden beyin cerrahı Ziv Williams, bunun beynin kelimeleri dil kütüphanesinde nasıl depoladığını çözme yolunda atılmış bir adım olduğunu söylüyor. William, "Çeşitli kelimelere yanıt veren 'örtüşen beyin hücresi kümeleri'ni haritalayarak bir anlam sözlüğü oluşturmaya başlayabiliriz" diyor. 

Bilmsel çalışmanın detayları Nature'da şu şekilde anlatıldı; 

Sony, GTA 6'nın haklarını satın mı aldı? Sony, GTA 6'nın haklarını satın mı aldı? Haberi Görüntüle

EPİLEPSİ HASTALARI DENEYE ALINDILAR

Williams ve meslektaşları, bireysel nöronların dili gerçek zamanlı olarak nasıl kodladığına bakmak için eşsiz bir fırsat buldular. Epilepsi ameliyatı olmaya hazırlanan 10 kişi deneye alındı. Her birinin beynine nöbetlerinin kaynağını belirlemek için elektrotlar yerleştirildi. Elektrotlar, her deneğin prefrontal korteksindeki yaklaşık 300 nöronun aktivitesini kaydetmeye olanak sağladı.

Devrimsel icat: Bu robotu, mantar kontrol ediyor Devrimsel icat: Bu robotu, mantar kontrol ediyor Haberi Görüntüle

HER KELİME İÇİN ÜÇ FARKLI NÖRON ATEŞLENDİ 

Katılımcılar toplamda yaklaşık 450 kelime içeren birden fazla kısa cümleyi dinlerken, bilim insanları hangi nöronların ne zaman ateşlendiğini kaydetti. Williams, her kelime için yaklaşık iki veya üç farklı nöronun ateşlendiğini söylüyor, ancak ekibin prefrontal korteksin milyarlarca nöronunun yalnızca küçük bir kısmının aktivitesini kaydettiğini belirtiyor. Araştırmacılar daha sonra aynı nöronal aktiviteyi başlatan kelimeler arasındaki benzerliğe baktılar. Aynı nöron grubunun tepki verdiği kelimeler, eylemler veya insanlarla ilişkilendirilen kelimeler gibi benzer kategorilere girdi.

Dijital aşk dönemi! Gerçek erkeklerden farkı yok: Kadınların tercihi yapay zekâlı sevgili! Dijital aşk dönemi! Gerçek erkeklerden farkı yok: Kadınların tercihi yapay... Haberi Görüntüle

BEYNİN KELİMELER İÇİN OLUŞTURDUĞU KATAGORİ HER İNSANDA AYNI

Ekip, beynin birbirleriyle ilişkilendirebileceği 'ördek' ve 'yumurta' gibi kelimelerin aynı nöronlardan bazılarını tetiklediğini buldu. 'Fare' ve 'sıçan' gibi benzer anlamlara sahip kelimeler, 'fare' ve 'havuç' tarafından tetiklenen modellerden daha benzer olan nöronal aktivite modellerini tetikledi. Diğer nöron grupları, 'yukarıda', 'arkada' gibi daha soyut kavramlarla ilişkilendirilen kelimelere tepki verdi. Beynin kelimelere atadığı kategorilerin katılımcılar arasında benzer olduğu, bunun da insan beyninin tüm anlamları aynı şekilde gruplandırdığı belirlendi.

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Bilim / Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading