Bir değil iki değil tam 94 Leopard 2A8 tankı: Çılgın siparişi böyle duyurdular: Dev tank filosu

Bir değil iki değil tam 94 Leopard 2A8 tankı: Çılgın siparişi böyle duyurdular: Dev tank filosu

Dünya büyük bir savaşın sancıları çekerken Avrupa ülkeleri envanterlerini savaş uçakları ve tanklar ile doldurmaya başladı. Savaşın soğuk nefesini ensesinde hisseden Litvanya'da tam 94 adet son model Leopard 2A8 tankı siparişi verdi. 

Dünya

03.10.2024, 11:34

Litvanya, Almanya'dan yaklaşık 100 adet son model Leopard 2A8 tankı satın almayı planlayarak savunmasını güçlendirmeye hazırlanıyor. Çılgın sipariş Litvanya Savunma Bakanı Laurynas Kasciunas tarafından 1 Ekim 2024'te duyuruldu. Litvanya Ulusal Savunma Konseyi'nin bu gelişmiş Alman tanklarını edinme kararını kesinleştirmek için Ekim ayı sonuna kadar toplanacağını belirtti. 

Bakan Kasciunas, Litvanya'nın askeri yeteneklerini daha da geliştirme arzusunu vurguladı ve yerel olarak Vilkas olarak bilinen Boxer zırhlı personel taşıyıcıları ve gelişmiş hava savunma sistemleri edinme planlarını vurguladı. 

Litvanya Savunma Bakanı Laurynas Kasciunas

Litvanya Savunma Bakanı Laurynas Kasciunas

Bu hedeflere rağmen, şu anki en büyük öncelik, Leopard 2A8 tanklarının yükseltilmiş versiyonlarıyla donatılmış Alman askeri birlikleriyle yakın bir şekilde çalışarak sağlam bir tank taburu oluşturmak olmaya devam ediyor. 

Litvanya, 2030 yılına kadar en az 94 Leopard 2A8 tankına sahip olmayı öngörüyor ve bu sayede hem Litvanya hem de Alman kuvvetleriyle işbirliği yaparak savunma gücünü önemli ölçüde artıracak.

Bu stratejik konuşlanma, Baltık devletlerini Avrupa'nın geri kalanına bağlayan ve Belarus'u Rusya'nın Kaliningrad'ından ayıran dar bir kara şeridi olan Suwalki Koridoru'nda hayati öneme sahiptir. Bu alan, NATO'nun Rusya'dan gelebilecek olası tehditlere karşı savunmasında önemli bir noktadır. 

Lübnan'daki kanlı saldırılar 21. yüzyılda yeni tehdit: Karargahlar, liderler ve havalimanları için için dikkat edilmeli Lübnan'daki kanlı saldırılar 21. yüzyılda yeni tehdit: Karargahlar, liderler ve... Haberi Görüntüle

ENVANTERE LEOPARD 2A8 TAKVİYESİ

Litvanya Savunma Bakanı, Litvanya'nın ordusunu Leopard 2A8 gibi son teknolojiyle donatarak savunma özerkliğini artırmayı ve NATO'nun askeri yapısına entegrasyonunu geliştirmeyi hedeflediğini söyledi. 

Leopard 2A8, teknik becerisi ve operasyonel verimliliğiyle takdir edilen Alman ana muharebe tankı "Leopard" ın en gelişmiş yinelemelerinden biri olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 10 metre (top ileri) uzunluğunda, 3,75 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğinde olan bu tank, performans için tasarlanmıştır. Yaklaşık 65 ton ağırlığında olan tank, 1500 beygir gücü üreten güçlü bir MTU MB 873 Ka-501 dizel motora ev sahipliği yapıyor ve Leopard 2A8'in yollarda 70 km/s hıza ve engebeli arazide yaklaşık 50 km/s hıza ulaşmasını sağlıyor. Yakıt kapasitesi, tek bir tankta 500 km'ye kadar yol kat etmesini sağlıyor.

>

Leopard 2A8, dijital balistik modülü ve sabitlenmiş nişan alma mekanizmalarıyla kusursuz bir şekilde entegre edilmiş son teknoloji bir ateş kontrol sistemine sahiptir. Bu sistem otomatik hedef takibini geliştirir ve hareket eden hedeflere hassasiyetle ateş etmeyi sağlar. 

Gelişmiş ikinci nesil termal görüntüleme ve lazer mesafe ölçerlerle donatılan tank, gece karanlığında veya düşük görüş koşullarında bile olağanüstü doğruluk sağlar. Bilgisayarlı ateş kontrol özelliği, tepki sürelerini optimize eder ve ateşleme sürecini zahmetsizce senkronize eder.

Leopard 2A8'in sensör takımı da aynı derecede etkileyicidir ve kızılötesi teknoloji, dost-düşman tanımlama sistemleri ve silah eğimini ve rüzgar hızını ölçen sensörler içerir. Bu sensörler, doğru ateşleme için balistikleri otomatik olarak ayarlar. Ayrıca tank, gelen füzeleri ve mermileri tespit etmek ve etkisiz hale getirmek için tasarlanmış aktif bir savunma sistemi içerir ve ekstra bir koruma katmanı ekler. 

Yunan diasporasından ABD Kongresi'ne mektup: F-35'leri Türkiye'ye satmayın! Yunan diasporasından ABD Kongresi'ne mektup: F-35'leri Türkiye'ye satmayın! Haberi Görüntüle

LEOPARD 2A8'İN ÖZELLİKLERİ

Seramik ve çelik gibi malzemelerden yapılmış kompozit, çok katmanlı zırhla inşa edilen Leopard 2A8, kinetik mermilere ve kümülatif savaş başlıklarına dayanacak şekilde üretilmiştir. Pasif zırhın ötesinde, isteğe bağlı reaktif zırh modülleri ve tehditleri tankın gövdesiyle temas kurmadan önce durduran ve yok eden Trophy gibi aktif savunma sistemleri sunar.

Leopard 2A8'in birincil silahı, zırh delici yüzgeçle sabitlenmiş sabot (APFSDS) mermileri ve yüksek patlayıcı tanksavar (HEAT) mermileri dahil olmak üzere bir dizi mühimmatı ateşleyebilen 120 mm Rheinmetall L55A1 yivsiz namlulu toptur. Bunlar 5000 metreye kadar uzaklıktaki hedefleri vurabilir. İkincil silahlanma için tank, piyade ve hafif zırhlı tehditlere karşı ek koruma sağlayan komutanın kapağına monte edilmiş 7,62 mm eş eksenli makineli tüfek ve 12,7 mm ağır makineli tüfekle donatılmıştır. 

Leopard 2A8, Litvanya silahlı kuvvetlerinin diğer unsurlarıyla, örneğin Litvanya'da Vilkas olarak adlandırılan Boxer zırhlı personel taşıyıcıları ve mevcut uçaksavar sistemleriyle sorunsuz bir şekilde entegre olacak. Bu koordinasyon, bu yeni tankların diğer birimlerle uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan tutarlı bir savunma yapısı oluşturur. Ayrıca NATO'nun dijital iletişim ağına bağlanarak müttefik kuvvetlerle hızlı bilgi paylaşımı ve operasyonel koordinasyona olanak tanıyacaklar. 

Leopard 2A8'in gelişmiş ateş kontrol ve iletişim sistemleri, taktik farkındalığı ve birleşik ateş gücünü geliştirerek Vilkas APC'lerinin sistemleriyle ağ kuracak. Bu, Litvanya Ordusunun çeşitli kolları arasındaki etkileşimi kolaylaştıracak ve kuvvetin ortaya çıkan tehditlere hızla uyum sağlamasını sağlayacak. Ayrıca, tankın son teknoloji sensör sistemleri, özellikle Suwalki Koridoru gibi stratejik bölgelerde başarılı ortak operasyonlar için kritik öneme sahip keşif ve navigasyon yeteneklerini artıracak.

Litvanya Savunma Bakanı, Leopard tankları üretmesiyle bilinen KNDS konsorsiyumuyla müzakerelerin halihazırda devam ettiğini söyledi. Konsey onaylarsa, sözleşme Kasım 2024'e kadar tamamlanabilir. Kasunas'a göre amaç, tüm tankların 2030 sonuna kadar Litvanya'da operasyonel hale getirilmesi. 

Temmuz 2023'te Litvanya Savunma Bakanlığı, Leopard 2'yi Almanya'nın KMW şirketinden satın alma niyetini resmen dile getirdi. Ocak 2024'e kadar hükümet satın alma işlemine devam etme kararı aldı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading