Bir, iki değil tam üç zam birden gelebilir: Akaryakıt fiyatlarına yeni zam sinyali

Bir, iki değil tam üç zam birden gelebilir: Akaryakıt fiyatlarına yeni zam sinyali

Jeopolitik gerilimler akaryakıt fiyatlarını feci vuracak! Benzin, motorin ve LPG'ye üçlü zam paketi yolda. Brent petrol fiyatlarının bir anda yükselişe geçmesi iç piyasa zam dedikodularını da beraberinde getirdi. Peki akaryakıt fiyatlarına zam gelecek mi?

Ekonomi

29.05.2024, 18:59

Milyonlarca araç sahibine kötü haber çok yakında! Orta Doğu'da yaşanan İsrail soykırımı, Karadeniz'de yükselen çatışma sesleri, Çin Denizi'nde artan gerilim akaryakıt fiyatlarına 3 zam paketi sinyali verdi. Jeopolitik gerilimlerin artması  ile birlikte yükseliş trendine giren brent petrolün varil fiyatı 83,49 dolar seviyesine çıktı. Bu can sıkıcı gelişme iç piyasada zam söylentilerine neden oldu. 

Petrol fiyatları, petrol ihraç eden üleker grubunun bakanlar toplantısı öncesinde, Yemen kıyısı açıklarında seyreden bir gemiye yönelik saldırının Orta Doğu'daki jeopolitik riskleri nedeniyle Çarşamba günü yükselmeye devam etti.

Kuzey Denizi'nden Temmuz teslimi Brent varilinin fiyatı 09:25 GMT (11:25 CET) civarında %0,88 artışla 84,96 dolara yükseldi. Aynı ayda teslim edilecek Amerikan eşdeğeri West Texas Intermediate'in (WTI) varili %0,89 artışla 80,54 dolara yükseldi.

Bakan Şimşek'ten savunma sanayiine katkı payı açıklaması Bakan Şimşek'ten savunma sanayiine katkı payı açıklaması Haberi Görüntüle

YÜKSELEN GERİLİM PETROL FİYATLARINI TETİKLEDİ

Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişe ilişkin açıklamalarda bulunan DNB analistleri, "Kızıldeniz'de bir gemiye yapılan yeni saldırı Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimleri güçlendirirken, iki küresel ham petrol göstergesi bu nedenle zemin kazanıyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Petrol yatırımcılarının dikkatleri, bakanlar toplantısı Pazar gününe uzaktan ertelenen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ anlaşmasındaki müttefiklerinin toplantısına da odaklandı.

Üye ülkelerin yılın ikinci yarısında üretim seviyelerine karar vermesi gerekiyor. Energi Danmark'taki analistler, "Piyasa bir bütün olarak OPEC ve müttefiklerinin (başta Rusya olmak üzere) mevcut üretim sınırlama anlaşmasının uzatılması konusunda anlaşmasını bekliyor" diyor.

Bakan Şimşek'ten savunma sanayiine katkı payı açıklaması Bakan Şimşek'ten savunma sanayiine katkı payı açıklaması Haberi Görüntüle

BENZİN, MOTORİN VE LPG'YE ZAM GELEBİLİR

Susannah Streeter ayrıca "üreticilerin üretim kesintilerini üçüncü çeyreğe kadar uzatarak küresel pazarlardaki arzı azaltmasını" bekliyor.

Energi Danmark'a göre, "Anlaşma şu ana kadar iyi işledi ve petrol fiyatlarını başta Suudi Arabistan olmak üzere üreticiler için tercih edilen bir seviyede tuttu." Fakat yaşanan son gelişmeler brent petrol fiyatlarını uçuşa geçirdi. İç piyada zam zilleri çalınırken, sektör kaynakları yakın zamanda, benzin, motorin ve LPG fiyatlarına okkalı zammın geleceğini bildirdi.

Habere Tepki Ver

5

5

4

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading