Brent petrol fiyatları son 3 ayın en düşük seviyesinde: Benzin ve motorine zam indirim var mı?

Brent petrol fiyatları son 3 ayın en düşük seviyesinde: Benzin ve motorine zam indirim var mı?

Milyonlarca araç sahibinin yakından takip ettiği akaryakıt fiyatlarına müjde çok yakın. Brent petrol fiyatları son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüş iç piyasa indirim beklentisini güçlendirdi. Peki benzin, motorine indirim gelecek mi?

Ekonomi

13.05.2024, 18:44

Brent petrol ve dolar kurunda yaşanan gelişmeler Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını değiştirmeye devam ediyor. Son olarak brent petrol fiyatları 83,67 dolara kadar geriledi. Brent petrol fiyatlarında yaşanan gelişmeler iç piyasada indirim beklentisini güçlendirdi. Peki akaryakıt fiyatlarına indirim gelecek mi?

Petrol fiyatları Cuma günü OPEC+'nın üretim kesintilerini sürdüreceği beklentisiyle hafif yükseldi, ancak ham petrol göstergeleri talep belirsizliği ve Orta Doğu'da arz risklerini azaltan gerilimlerin azalmasıyla üç ayın en sert haftalık kayıplarına yöneldi. Temmuz ayı Brent ham vadeli işlemleri GMT 05:14 itibarıyla 24 sent artışla varil başına 83,91 dolara yükseldi. Haziran ayında ABD Batı Teksas Orta ham petrolü 19 sent veya %0,3 artışla varil başına 79,19 dolara yükseldi.

Yine de, yatırımcıların uzun vadede daha yüksek faiz oranlarının, küresel petrolün en büyük tüketicisi olan ABD'de ve dünyanın diğer bölgelerinde büyümeyi frenleme ihtimalinden endişe duymasıyla her iki gösterge de haftalık kayıplar yolunda ilerliyor.  ANZ Research'teki analistler Cuma günkü bir notta, "ABD'de sürüş sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, yüksek enflasyon tüketicilerin tatil döneminde daha kısa sürüşleri tercih etmesine neden olabilir." dedi.

8,5 saatlik yol 3,5 saate düşecek! Bakan Uraloğlu'ndan hızlı tren müjdesi 8,5 saatlik yol 3,5 saate düşecek! Bakan Uraloğlu'ndan hızlı tren... Haberi Görüntüle

BRENT PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ

Piyasa şu anda ABD ekonomik verilerine ve dünyanın en büyük üreticisinin gelecekteki ham petrol arzına ilişkin göstergelere bakıyor. ABD Merkez Bankası bu hafta faiz oranlarını sabit tuttu ve son dönemdeki hayal kırıklığı yaratacak kadar yüksek enflasyon okumalarının faiz indirimlerinin biraz zaman almasına neden olabileceğine işaret etti.

Küresel arz riskleri nedeniyle fiyatları yüksek tutan İsrail-Hamas savaşının neden olduğu jeopolitik risk primleri de zayıflıyor; İsrail ve Hamas, geçici ateşkes yapmayı düşünüyor ve uluslararası arabulucularla görüşmelerde bulunuyor. Brent haftalık %6,3'lük bir düşüşe yönelirken, WTI haftalık %5,6'lık bir düşüşe doğru ilerledi.

Düşüş, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya liderliğindeki müttefiklerin OPEC+ olarak adlandırılan bir sonraki toplantısına birkaç hafta kala gerçekleşti.

OPEC+ üreticilerinden üç kaynak, petrol talebinin toparlanmaması durumunda grubun günlük 2,2 milyon varillik gönüllü petrol üretim kesintilerini Haziran sonrasına kadar uzatabileceğini ancak grubun 1 Haziran toplantısı öncesinde resmi görüşmelere henüz başlamadığını söyledi.

Cuma gününün ilerleyen saatlerinde ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, ülkedeki istihdam piyasasının gücünün bir ölçüsü olan ve Fed'in faiz oranlarını belirlerken dikkate aldığı aylık tarım dışı maaş bordrosu raporunu yayınlayacak. Daha yüksek oranlar genellikle ekonomiye yük olur ve bu da petrol talebini azaltabilir. Yine Cuma günü, enerji hizmetleri şirketi Baker Hughes, gelecekteki ham petrol üretiminin bir göstergesi olan haftalık petrol ve gaz sondaj kulesi sayımını yayınlayacak.

Marketlerde fahiş fiyata geçit yok! Bakanlık cezayı kesti Marketlerde fahiş fiyata geçit yok! Bakanlık cezayı kesti Haberi Görüntüle

BENZİN VE MOTORİNE İNDİRİM VAR MI?

Brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüş Türkiye'de indirim beklentisini güçlendirdi. Peki akaryakıt fiyatlarına indirim var mı? LPG'ye 3 Mayıs gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geldi. LPG'ye gelen indirim sonrası vatandaşlar motorin ve benzin fiyatlarını merak etmeye başladı. LPG'nin aksine benzin fiyatlarına 28 kuruş, motorin fiyatlarına ise 26 kuruş zam yapılacağı duyuruldu. 

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 43.93 TL

Motorin litre fiyatı: 41.34 TL

LPG litre fiyatı: 20.97

İstanbul Anadolu yakası

Benzin fiyatı: 43.84 TL

Motorin litre fiyatı: 41.27 TL

LPG litre fiyatı: 20.43

Ankara

Benzin fiyatı: 44.79 TL

Motorin fiyatı: 42.24

LPG fiyatı: 20.87

İzmir

Benzin fiyatları: 45.07

Motorin fiyatları: 42.51 

LPG Fiyatları: 20.51 TL

Adana

Benzin fiyatları: 45.42 TL

Motorin fiyatları: 42.89 TL

LPG Fiyatları: 20.74 TL

Muğla

Benzin fiyatları: 45.18 TL

Motorin fiyatları: 42.62 TL

LPG Fiyatları: 20.50 TL

Trabzon

Benzin fiyatları: 45.39 TL

Motorin fiyatları: 42.83 TL

LPG Fiyatları: 21.49 TL

Kocaeli

Benzin fiyatları: 44.74 TL

Motorin fiyatları: 42.13 TL

LPG Fiyatları: 42.09 TL

İskele alabanda! Bakan Bayraktar müjdeyi verdi: Oruç Reis Süveyş Kanalı'nı geçti! İskele alabanda! Bakan Bayraktar müjdeyi verdi: Oruç Reis Süveyş Kanalı'nı... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIR

Türkiye'de akaryakıt fiyatları Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Söz konusu hesaplamalar sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading