DOLAR

34.17

%0.01 expand_less

EURO

38.26

%0.11 expand_less

ALTIN

2919.80

%-0 expand_less

BIST

9777.46

%0 expand_less

BTC ($)

65984.21

%0.24 expand_less

Sitede Ara

Bu meslekleri yapanlar dikkat! 10 yıl içinde yok olabilecek meslekler açıklandı

Bu meslekleri yapanlar dikkat! 10 yıl içinde yok olabilecek meslekler açıklandı

Teknolojinin gelişmesiyle beraber, yapay zeka kullanımı arttı. Araştırmacılar bu durumu göz önüne alarak, yok olabilecek 8 mesleği belirledi.

Gündem

29.09.2024, 17:20

Dünya çapında gelişen yeni teknoloji yüzünden birçok sektör olumsuz etkilendi. Gün geçtikçe hayatımızın her alanına giren yapay zeka teknolojileri ise mesleklerin yok olmasında büyük rol oynuyor. Otomobil-ulaşım, yayıncılık, çağrı merkezi gibi birçok alanda meslekler kaybolmaya yüz tutuyor.

Bu yüzden araştırmacılar, gelişen yapay zeka yüzünden 10 veya 20 sene sonra kaybolacak meslekleri araştırmaya başladı. Bu araştırmalarda 10 sene sonra kaybolacak 8 meslek belirlendi.

Araştırmacılara göre yüzde 100 etkilenecek olanlar:

Matematikçiler
Vergi müşavirleri
Finansal analizciler
Yazarlar
İnternet arayüz tasarımcıları

 

10 YIL İÇİNDE YOK OLABİLECEK 8 ENDÜSTRİ

1. Teslimat ve Taksi Şoförleri

Teknoloji şirketlerinin otonom araçları test etmeye başladığı için ilk olarak teslimat ve taksi şoförlüğü geliyor. Otonom araçlar gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeyle 10 veya 20 yıl içinde bazı projelerde kullanılacağı söyleniyor. Güvenlik testlerinin bitmesi sonrası robot otomobiller taksicilere zor günler yaşatabileceği öne sürülüyor.

2. Seyahat Acenteleri

Acenteler yok olmaya başlayan meslekler arasında yerini aldı. Gelişen yapay zeka sayesinde artık bu mesleği yapanlarında çalışma alanları azalacak.

3. Gazete ve Dergi Yayıncılığı

10-20 yıl içerisinde gelişen teknoloji, gazete ve dergi yayıncılığı alanında çalışan personellerin işine sonra verebilir. İnternetin hızlı bir şekilde bilgi akışı sağlaması bu mesleğin önüne geçmeye etki edebilir. Günümüzde zaten gazeteci olmayan birçok kullanıcı, sosyal mecralarda bir durumu veya bilgiyi paylaşabiliyor.

 

4. Kömür Enerjisi ve Madenciliği

ABD Kariyer Enstitüsü, yaptığı açıklamada kömürü en hızlı gerileyen beşinci sektör olarak sıraladı. Fosil yakıtlar günümüzde bile tarih olması bekleniyor.

5. Veri Girişi

Yapay zeka, günümüz şartlarında artık her veriyi dijital olarak toplayabiliyor. Bununla yetinmeyip, bir araya getirdiği verileri analiz edebiliyor. Daha sonrasında verileri sıralayabiliyor.

6. Alt Seviye Müşteri Desteği

Bazen müşterilerin bir sorun hakkında bilgili bir insanla konuşması gerekiyor. Firmalar, müşterilerin bu isteği üzerine Al arayüzlerini kullanarak, daha bilgili ve gelişmiş bilgilerle sorunları yanıtlayabilecek.  

7. Düşük Seviyeli Hukuki Araştırma

Yapay zeka, hukuk mesleğindeki beyaz yakalıları etkileyecek gibi görünüyor. Gelişen yapay zeka sayesinde botlar artık dava hukuku, emsaller, örnekler ve diğer yasal araştırmaları yapabilecek.

8. Serbest Yazarlık

Yapay zeka, verileri istediği gibi sentezleyerek yazabilir. Bu yüzden serbest yazarlık yapanların sektörel olarak gelişen yapay zeka yüzünden iş alanlarında daralma yaşanılabilir.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading