Yandex Metrica

Sitede Ara

Ceylanpınar sulama kanalı Mardin Ovası'na can suyu veriyor! İşte Güneydoğu'nun çılgın projesi

Ceylanpınar sulama kanalı Mardin Ovası'na can suyu veriyor! İşte Güneydoğu'nun çılgın projesi

Türkiye'nin hububat ihtiyacının yüzde 35'ini karşılayacak tarım alanı 211 kilometrelik kanal projesiyle suya kavuştu. Süveyş kanalından uzun Panama Kanalı'nın 3 katı büyüklüğündeki Mardin kanalı bölgede büyük sevinç yarattı.

Ekonomi

20.05.2024, 11:12

Süveyş Kanalı ve Panama Kanalı'ndan daha uzun olan ve yaklaşık 2 milyar liralık yatırımla hayat geçirilen Mardin- Ceylanpınar Ana Kanalı hizmete girdi. Atatürk Barajı'ndan aldığı suyu Mardin Ovası'na ulaştıran kanal projesi ile 1 milyon dekar arazi suya kavuştu. 221 kilometre uzunluğundaki dev eser, bölgenin tarımsal üretimdeki gücüne güç katacak. Tarım arazileri için büyük önem taşıyan projenin hayata geçirilmesinin sevincini yaşayan bölge halkı, 'Masaldı, gerçeğe dönüştü' ifadelerini kullandı.

221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı ile ilgili konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kanalın dünyanın en büyük barajlarından biri olan Atatürk Barajı'ndan Şanlıurfa tünelleri vasıtasıyla aldığı suyu, Şanlıurfa ve Mardin'in bereketli topraklarıyla buluşturduğunu belirtti.

Emeklilere rekor promosyon fırsatı! Bankalar resmen yarışıyor: Maaşınızın 2 katını alabilirsiniz Emeklilere rekor promosyon fırsatı! Bankalar resmen yarışıyor: Maaşınızın 2 katını... Haberi Görüntüle

''GAP'IN ATARDAMARI''

Kanalın "GAP'ın atardamarı" olduğunu belirten Yumaklı, şunları kaydetti;

"Türkiye Yüzyılı'nın yıldız projelerinden biri. Ülkemizin zenginliğine zenginlik katacak. Kanalın 4 etabından biri olan Yukarı Harran Ana Kanalı'nın saniyede 200 metreküp su geçirme kapasitesine sahip debisi, Kızılırmak Nehri'nin mart ayı ortalama akış debisine denk geliyor. Adeta kanaldan bir nehir akıyor da diyebiliriz" 

Fed'in faiz indirimi Bitcoin'i nasıl etkiler? Fed'in faiz indirimi Bitcoin'i nasıl etkiler? Haberi Görüntüle

Rakamlar sil baştan değişti! Enflasyon tahminleri emekliye umut oldu: Emekli maaşlarını bekleyen iki zam senaryosu Rakamlar sil baştan değişti! Enflasyon tahminleri emekliye umut oldu: Emekli... Haberi Görüntüle

70 BİN ADET FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Yumaklı, Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı'nın Şanlıurfa'nın Akçakale, Harran, Ceylanpınar ve Viranşehir ile Mardin'in Kızıltepe, Derik ve Nusaybin ilçelerinde toplam 249 bin 43 hektar alanı sulayabilme kapasitesinde olduğunu ve şimdilik 70 bin adet futbol sahası büyüklüğündeki 50 bin 261 hektarlık arazinin en yakın zamanda sulamaya açılacağını belirtti.

İngilizler harita çizip burada petrol var demişlerdi! O ilimizde petrol arama çalışmaları başlayacak İngilizler harita çizip burada petrol var demişlerdi! O ilimizde petrol... Haberi Görüntüle

"ÜRETİM ŞAHLANACAK"

"Ülkemizin gözbebeği tarım topraklarımızda, inşa ettiğimiz bu tesis sayesinde üretimimiz şaha kalkacak" diyen Yumaklı, şu ifadeleri kullandı;

"Halen inşaatı devam eden Mardin Depolaması ise 135 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip olacak. Sulama mevsimi dışında depolanan sular, yaklaşık 83.5 bin hektar sahanın sulamasında kullanılacak. Böylece bölgede yılda 2-3 ürün yetiştirilebilecek, çiftçinin geliri artmış olacak."

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading