Yandex Metrica

Sitede Ara

Cihat Yaycı'dan gardırop Atatürkçülerine cevap: Ne Atlantikçi, ne Rusçu, Türkiyeciyiz!

Cihat Yaycı'dan gardırop Atatürkçülerine cevap: Ne Atlantikçi, ne Rusçu, Türkiyeciyiz!

NATO zirvesi sonrası Atatürkçü görünümlü mandacıları hedef alan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı eski Kurmay Başkanı emekli Tümamiral Cihat Yaycı, "Ne Atlantikçi, ne Avrasyacı, ne Rusçu, ne Çinci, ne de Amerikancı olmalıyız. Olması gereken Türkiyeci olmaktır." ifadelerini kullandı.

Gündem

14.07.2024, 18:19

Son NATO Zirvesi'nin ardından gardırop Atatürkçülerinin mandacı söylemlerine dikkat çeken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı eski Kurmay Başkanı emekli Tümamiral Cihat Yaycı, "Zira bu şahıslar tamamen Ukrayna-Rusya savaşında taraf olmamızı, ABD’nin tüm istediklerini kabul etmemizi, mandaya dönüşmemizi isteyen açık mesajlar veriyorlar. Halbuki Türkiye’nin 2. ekonomik ortağı Rusya, Rusya’nın ise 3. ekonomik ortağı Türkiye’dir." ifadelerini kullandı.

Sanat dünyasının acı kaybı! Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti Sanat dünyasının acı kaybı! Mehmet Güleryüz hayatını kaybetti Haberi Görüntüle

"NE AMERİKACI, NE RUSÇU..."

Sözlerine devam eden Yaycı, "Her devlet gibi, önce devlet sonra ittifak menfaatleri olacak şekilde politikayı dengeli şekilde yürütmek önemlidir. Ne Atlantikçi, ne Avrasyacı, ne Rusçu, ne Çinci, ne de Amerikancı olmalıyız. Olması gereken Türkiyeci olmaktır." dedi.

Bu anlayış, Türkiye’nin menfaatleri çerçevesinde ve ön planda tutularak elbette çeşitli devletlerle işbirliği ve ittifaklar yapılmasına da engel değildir diyerek sözlerine devam eden Yaycı, "Elbette 'veto hakkımızın bulunduğu' NATO Üyeliği Türkiye için önemli olduğu gibi, diğer devletler karşısında da Türkiye‘nin önemini ve kıymetini artıran bir durumdur." şeklinde konuştu.

Sözlerine devam eden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı eski Kurmay Başkanı emekli Tümamiral Cihat Yaycı şöyle devam etti;

Dilruba Kayserilioğlu yeniden tutuklanacak mı? 7.5 ay hapis cezası alan Dilruba cezaevine girecek mi? Dilruba Kayserilioğlu yeniden tutuklanacak mı? 7.5 ay hapis cezası alan... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE NATO ÜYESİ OLMASAYDI NELER OLURDU?

"Türkiye bugün NATO üyesi olmasaydı neler olabileceğine dair birkaç örnek vermek gerekirse;

İsrail ve GKRY NATO üyesi çoktan olmuşlardı. 

Kıbrıs adasının tümü NATO üyesi bir devletin toprağı ve Türkiye de Kıbrıs’ta işgalci olarak tanımlanır ve müdahalede bulunulurdu.

PKK ise NATO’nun meşru bir ortağı olarak ilan edilirdi. 

Rusya ise NATO üyesi olmayan ve İttifak koruması altında olmayan Türkiye’ye şimdi kadar kıymet vermeyeceği gibi, tavrının da çok değişik olacağını tahmin etmek de zor değildir.

Dolayısıyla Türkiye’nin NATO üyeliği Türkiye’yi;

- ABD’ye

- ⁠NATO’ya 

- ⁠Rusya’ya karşı korumaktadır.

Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman vefatının sene-i devriyesinde anılacak Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman vefatının sene-i devriyesinde anılacak Haberi Görüntüle

"NATO ÜYELİĞİ ABD MANDASINA GİRMEK DEĞİLDİR"

Ancak bu durum,  NATO üyeliğimiz nedeniyle ABD’nin mandasına girelim, ya da her dediklerini yapalım demek değildir.

Ancak bu tip şahıslar, ki çok enteresandır demokratik sol eğilimi benimsediğini söyleyen, sosyalist enternasyonele üye ve kendini Atatürkçü olarak tanımlayan bir partinin sözcüsü olarak konuşmaktadırlar.

Aynı bu şahısların tam bağımsız KKTC yerine federasyonu önerdiğini de hatırlatmak isterim."

8 ilde KUYU operasyonları: Kırmızı bültenle aranan çok sayıda şüpheli yakalandı 8 ilde KUYU operasyonları: Kırmızı bültenle aranan çok sayıda şüpheli... Haberi Görüntüle

NE OLMUŞTU?

NATO zirvesi sonrası açıklamalarda bulunan sözde Atatürkçü Namık Tan sosyal medya hesabından, "Bir uçak filosuyla gidilen NATO Zirvesi'nin sonuçları" başlıklı bir mesaj yayımlamıştı.

Türkiye, en eski üyelerinden olduğu NATO’nun 9-11 Temmuz’da Vaşington’da yapılan 75. kuruluş yıldönümü zirve toplantısında bir uçak filosu dolusu heyetle ve göz kamaştıran katılımıyla dikkat çekti diyerek paylaşıma başlayan Tan şu ifadeleri kullanmıştı;

"Türkiye’den ayrılmadan yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan “NATO’nun ilk beş ülkesinden biriyiz” dedi. Öyleyse, Zirveye bu itibarlı ‘özgül ağırlığı’mızı yansıtabildik mi? Korkarım, sorunun cevabı ‘hayır’.

Zirve vesilesiyle MSB Yaşar Güler’in Politico dergisine verdiği mülakatta durum görülebiliyor. Güler, “Türkiye’nin güvenilmez müttefik olduğu” iddialarını reddediyor ve “kendi yolumuzu çizmeye devam edeceğimizi” müjdeliyor. Bu tek başınalık ve başına buyrukluk hali Türkiye’yi görüşleri daha az dikkate alınır duruma sürüklemiyor mu? 

Bu tuhaf tercihi ‘stratejik otonomi’ adıyla nitelemeyi seviyoruz. Ama NATO gibi örgütlerin müşterek zeminde oydaşılan şeffaf uyum kuralları vardır. Günün sonunda stratejik hedefler demokratik uzlaşmayla ortaklaşa belirlenir ve bunlara uyulur. NATO Zirvesi’nin sonunda oydaşmayla yayınlanan Ortak Bildiri’nin esasları buna güzel bir örnektir.

Türkiye bugün Rusya konusunda Macaristan’la aynı safta yer alan bir NATO ülkesi. Ama geçen hafta 24. ŞİÖ Zirvesi’ne katılan tek NATO ülkesiydik. ŞİÖ’nün önde gelen ülkeleri bu defa NATO Bildirisi’nde açıkça suçlandı ve mahkum edildi. Bu bir çelişki değil midir?

Büyük zaferin 102. yılı: Devlet erkanından Anıtkabir ziyareti Büyük zaferin 102. yılı: Devlet erkanından Anıtkabir ziyareti Haberi Görüntüle

"YAPTIRIMLARA MARUZ KALAN  TEK NATO ÜYESİYİZ"

Unutmayalım ki, Rusya yaptırımlarına katılmayan, CAATSA yaptırımlarına maruz tek NATO üyesi yine biziz. Acil ihtiyaçlarımıza rağmen Almanya’dan Eurofighter uçaklarını alamıyoruz. F-35 konusu unutuldu bile. F-16 alımımız ne zaman gerçekleşecek?

NATO Zirvesi’nin ana gündemi Ukrayna’ya yardım ve İttifak’ın güçlendirilmesiydi. Türkiye’nin öncelikleriyse Gazze ve terörizmle mücadeleydi. NATO Bildirisi okunduğunda, müşterek gündemin ve ortak güvenlik önceliklerinin Rusya’nın saldırganlığı, Ukrayna‘ya yardım ve Avrupa güvenliği üzerine yoğunlaştığı görüldü. Terörizm konusunda genel ifadelerle yetinildi. Gazze’den hiç bir yerde bahis yok. O halde, Türkiye’nin önceliklerine ne oldu? Sahi, biz bu Zirve’den ne kazandık? Kazanımımız, 2026’da yapılacak Zirve’ye evsahibi olmakla mı sınırlı? 

Ukrayna’ya gelecek bir yıl içinde 40 milyar Avro’luk yeni NATO yardımı onaylandı. Burada payımıza düşen 1 milyar Avro’luk bölümü ödeyecek maddi gücümüz var mı? Bu kaynağı nereden yaratacağız? Halkımızın ek vergileri yüklenmeye gücü var mı? 

Türkiye, bu Zirve’de başka önemli fırsatlar da kaçırdı. S-400 alımına bağlı sorunun çözümü için girişimler yapılabilirdi. Ortak güvenliğin bu denli kritik hale geldiği bu aşamada, savunma sanayii yaptırımlarının kaldırılması için adım atılabilirdi .

Türkiye’deki Rus şirketlerinin sayısı 177’den (2022) 1.363’e (2024) fırladı. NATO müttefikleri bunu Rusya’ya yaptırımların dolaylı yollardan ihlalinin işareti olarak not ediyor. Birçok Türk şirketinin 2022’den bu tarafa yaptırım kapsamına alındığını unutmayalım.

2024 Okullarda ilk ara tatil ne zaman olacak? Birinci dönem ne zaman sona eriyor? 2024 Okullarda ilk ara tatil ne zaman olacak? Birinci dönem... Haberi Görüntüle

NATO NE İSTİYOR, TÜRKİYE NE YAPIYOR?

Türkiye ile NATO müttefikleri arasında Ukrayna konusunda önemli iki fark var. Bu farklar Türkiye'ye dönük giderek yerleşen ve derinleşen olumsuz algıları besliyor.

İlk fark, Türkiye’nin Ukrayna’nın yenilmemesine, Rusya’nın kazanmamasına, statükonun sürmesine yönelik tutumu. NATO üyeleriyse aksine Ukrayna’nın kazanması için çaba harcıyorlar.

İkinci fark, diğer NATO müttefiklerinin gündeminde Ukrayna’da barış gündeminin olmaması. Bizse, aksine koşullara bakmaksızın hemen barış istiyoruz. Böylesi bir barış fırsatının aranmasının Bildiri’ye girmemesi bizim için bir başka başarısızlık olarak önümüzde duruyor.

Türkiye ile NATO müttefikleri arasında bu denli büyük ve çarpıcı bir açıklık varken Zirve’de Türkiye’nin ‘özgül ağırlığı’nın hissedilmesi olanaksızdı. Nitekim, bu  Zirve’nin cereyanından da anlaşılıyor. Sonuç Bildirisi tarandığında görülen o ki, ulusal önceliklerimizi ve taleplerimizi Zirve’de can kulağıyla dinleyen muhatap bulabildiğimiz bile tartışma götürür gibi görünüyor"

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading