Çin ve ABD'den çifte darbe: Altında çöküş başladı: Gram altın, çeyrek altın ne kadar?

Çin ve ABD'den çifte darbe: Altında çöküş başladı: Gram altın, çeyrek altın ne kadar?

Ons altın fiyatları Cuma öğleden sonra güçlü istihdam verilerinin Fed'in erken faiz indirimi umutlarını boşa çıkarması ve Çin'in altın alımlarını duraklatma kararı ile 2.300 doların altında geriledi. Peki çeyrek altın ve gram altın fiyatları ne kadar oldu?

Ekonomi

09.06.2024, 16:03

Altın fiyatları Cuma öğleden sonra güçlü istihdam verilerinin Fed'in erken faiz indirimi umutlarını boşa çıkarmasıyla 2.300 doların altına düştü. Bu kapsamda ABD getirileri ve dolar yükselerek altın üzerinde baskı oluşturdu. Fiyat çöküşü ise Çin'in altın alımlarını duraklattığı haberinin yatırımcıları kâr etmeye teşvik ettiği günün erken saatlerinde başladı.

Bloomberg'in haberine göre altının fiyatı kötü haberin ardından ons başına 2.300 doların altına geriledi ve neredeyse üç yıldır olduğundan daha keskin bir düşüş yaşadı. Şaşırtıcı derecede güçlü ABD işgücü piyasası verileri, ABD Merkez Bankası'nın yakın zamanda faiz oranlarını düşürebileceğine dair umutları boşa çıkardı.

Hazine getirileri ve dolar, ABD hükümetinin Mayıs ayı istihdam raporunun beklenenden önemli ölçüde daha iyi iş büyümesi ve yüksek ücretler göstermesinin ardından keskin bir şekilde yükseldi. Altının ons başına fiyatı geçici olarak %3,7'ye kadar düşerek Ağustos 2021'den bu yana en büyük düşüşünü yaşarken gümüş bile %7 düştü. Diğer ana metaller de daha fazla düşüş kaydetti.

Nakit paraya ihtiyacı olanlara müjde! O numaraya mesaj atmanız yetiyor Nakit paraya ihtiyacı olanlara müjde! O numaraya mesaj atmanız yetiyor Haberi Görüntüle

ONS ALTIN FİYATLARI ÇAKILDI

Saxo Bank AS emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, "Güçlü işgücü piyasası verileri, geçen hafta biriken faiz indirimi beklentilerinin çoğunu ortadan kaldırdı. Bu rapor, ücret artışının devam etmesi ve istihdamın güçlü kalması nedeniyle nihayet daha erken bir faiz indirimine kapıyı kapattı." dedi.

Kısa videoda sıcak işgücü piyasası verileri ve olası Fed faiz indirimlerine ilişkin diğer uzman açıklamaları:

Fed üyeleri yakın zamanda faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun merkez bankasının %2 hedefine doğru ilerlediğine dair daha fazla kanıta ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bu arada yatırımcılar, ekonomide ABD'nin faiz indirimlerini haklı çıkaracak yumuşak iniş işaretleri arıyor. Düşük borçlanma maliyetleri genellikle faizsiz altın üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve bunun tersi de geçerlidir.

Altın fiyatları, ons başına 2.450 dolar civarındaki rekor seviyeye ulaştıktan sonra, Fed'in faiz politikasına ilişkin belirsizliğin etkisiyle oldukça dar bir aralıkta işlem gördü. Swap yatırımcıları artık tam olarak Aralık ayından önce bir faiz indirimi beklemiyor.

Demir dışı metallerde bakır %3,9 düşüşle 2 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine gerilerken çinko, Ekim 2022'den bu yana en büyük tek günlük düşüşünü kaydetti.

Eurocontrol raporu yayımlandı: İstanbul Havalimanı ilk sırada! Eurocontrol raporu yayımlandı: İstanbul Havalimanı ilk sırada! Haberi Görüntüle

ÇİN ÇILGINLIĞI DURDU

Altın fiyatları Cuma sabahı zaten düşük işlem görüyordu; veriler, Çin merkez bankasının geçen ay altın alımını durdurduğunu, 18 aya yayılan ve değerli metalin yükselişine katkıda bulunan devasa alım çılgınlığına son verdiğini gösteriyordu. Çin Halk Bankası, Kasım 2022'den bu yana rezervlerini artırıyor ve artan jeopolitik gerilimlerin ortasında küresel merkez bankalarının alım telaşına yol açıyor .

Hansen, "İlk düşüncem, geçen yılki altın yükselişinin ana itici güçlerinden biri olan Çin'in altın alımını bitirmekten çok uzak olduğu yönünde" dedi. Bu duraklama, rekor yüksek altın fiyatları ödeme ihtimalinden kaçındıklarını gösteriyor.

PBOC'nin külçe altın talebi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin rezervlerini çeşitlendirme ve kendisini dövizdeki devalüasyondan koruma arayışından kaynaklanıyor. Dünya Altın Konseyi'ne göre dünya çapında kamu kurumlarının alımları ilk çeyrekte rekor seviyelere ulaşırken, en büyük alıcı Çin oldu.

Yüksek altın fiyatlarının olumsuz etkisi nedeniyle Çin talebinin azaldığına dair işaretler vardı. PBOC , Mart ayında 160.000 ons ve Şubat ayında 390.000 ons iken Nisan ayında yalnızca 60.000 ons satın aldı. Ülkenin ithalatı Nisan ayında bir önceki aya göre %30 düştü.

Altın boğaları için risk, Çin'in altına olan doyumsuz iştahının değerli metali olası talep değişimlerine karşı savunmasız bırakmasıdır.

Sidney'deki ABC Rafinerisinde kurumsal pazarların küresel başkanı Nicholas Frappell, son fiyat reaksiyonunun "biraz teknik göründüğünü" söyledi. "Duyuru, devam eden kamu sektörü talebinin genel eğilimindeki bir duraklamadan başka bir şeyi temsil ediyorsa şaşırtıcı olurdu."

Spot altın New York saati ile 16:08'de önceki kapanışa göre %3,7 düşüşle ons başına 2.288,53 dolardan işlem gördü. Hatta S&P/TSX Bileşik Altın Endeksi %6,2 düştü. Gümüş , platin ve paladyum düştü; gümüş Şubat 2021'den bu yana en büyük tek günlük düşüşünü kaydetti.

Depoları acilen fulleyin! Akaryakıta okkalı zam geliyor: İşte zammın tarihi ve uygulanacak tarife listesi... Depoları acilen fulleyin! Akaryakıta okkalı zam geliyor: İşte zammın tarihi... Haberi Görüntüle

GRAM ALTIN, ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU?

Ons altın fiyatlarında yaşanan çöküş sonrası vatandaşlar iç piyasada son durumu merak etmeye başladı. Peki gram altın, çeyrek altın ne kadar oldu?

Gram altın

Alış: 2.386,07

Satış: 2.386,91

Çeyrek altın

Alış: 3.910,00

Satış: 3.984,00

Yarım altın

Alış: 7.844,00

Satış: 7.960,00

Tam altın

Alış: 15.514,37

Satış: 15.825,64

Cumhuriyet altını

Alış: 15.567,00

Satış: 15.871,00

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading