Yandex Metrica

Sitede Ara

Covid 19 depresyondayken daha zor geçiyor! Uzmanlara göre bunun nedeni uyku kalitesi! Arada nasıl bir bağlantı var?

Bağışıklık sistemini alt üst eden koronavirüs semptomları, uyku düzenini de bozuyor. Yapılan son çalışma ise bu virüsün depresif kişilerin uyku alışkanlıklarını daha fazla etkilediğini ortaya koydu. İşte iki grupta ele alınan insanlardan elde edilen bulgular.   

Sağlık

14.02.2024, 03:14

Uykusuzluğun Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan hastalarla bağlantısı zaten biliniyor ancak bir bilim insanı ekibi, hafif enfeksiyonların da uyku kalitesini etkileyip etkilemediğini araştırdı.

Bu 8 alışkanlık ömrü 24 yıl uzatıyor! Özellikle birine çok şaşıracaksınız Bu 8 alışkanlık ömrü 24 yıl uzatıyor! Özellikle birine çok... Haberi Görüntüle

Image

Zarar verdiği tek organ akciğer değilmiş! Sigara içmenin korkunç bir hastalığa yol açtığı ortaya çıktı Zarar verdiği tek organ akciğer değilmiş! Sigara içmenin korkunç bir... Haberi Görüntüle

DEPRESYON KOVİD'İN YOL AÇTIĞI UYKUSUZLUĞU ARTIRIYOR

Kovid-19 tanısı konan ancak hiç hastaneye kaldırılmayan kişiler üzerinde yapılan bir anket, yüzde 76'sının uykusuzluk yaşadığını, kaygılı veya depresyonlu olanların ise daha savunmasız olduğunu ortaya çıkardı.

Çalışma, Kovid-19 tanısı konan ancak son altı ay içinde hastaneye kaldırılmayan ve herhangi bir uykusuzluk ya da rahatsızlık öyküsü bildirmeyen 18 yaş üstü 1.056 kişinin verilerini inceledi.

Katılımcıların yüzde 76'sı uykusuzluk yaşadığını, yüzde 22,8'i ise  şiddetli uykusuzluk yaşadığını bildirdi. Yarısı gece boyunca daha sık uyandıklarını söylerken, üçte biri uykuya dalmakta zorlandıklarını, daha kötü uyuduklarını ve daha az uyuduklarını söyledi. Başlangıçtaki enfeksiyonun ciddiyeti, yaşadıkları uykusuzluğun ciddiyeti ile ilişkili görünmüyordu. 

Unutkanlığınızın sebebi böbrekleriniz olabilir! Nasıl bir bağlantı var? Unutkanlığınızın sebebi böbrekleriniz olabilir! Nasıl bir bağlantı var? Haberi Görüntüle

Image

10 yıldan fazladır cep telefonu kullananlar dikkat! Araştırmaya göre beyin kanseri riski... 10 yıldan fazladır cep telefonu kullananlar dikkat! Araştırmaya göre beyin... Haberi Görüntüle

2 GRUP İNSAN İNCELENDİ

İki grup insanda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek uykusuzluk oranları vardı: Önceden kronik bir rahatsızlığı olan kişiler ve depresif veya anksiyete belirtileri yaşayan kişiler.

Bilim adamları ayrıca hastalar tarafından bildirilen uykusuzluk oranının yalnızca genel nüfusa göre çok daha yüksek olmadığını, aynı zamanda Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan hastalarda bildirilenlerden de daha yüksek olduğunu buldu. Bunun nedeni kısmen yakın zamanda iyileşen ve semptomları devam eden hastalara odaklanmış olmaları olabilir. 

Yakın zamanda iyileşen hastalar ayrıca daha stresli ve fiziksel sağlıklarındaki değişikliklere karşı daha duyarlı olabilir, dolayısıyla uykularını daha kötü alabilir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading