Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nda konuştu: 'Türk modeli Özbekistan'a yol göstereci olacaktır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nda konuştu: 'Türk modeli Özbekistan'a yol göstereci olacaktır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Özbekistan'ın alt yapı projeleri ile kalkınma hamlelerinde Türk modelinin yol gösterici olabileceğini düşünüyor, bu doğrultuda Özbek kardeşlerimizle her alanda çalışmaya hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum." dedi.

Gündem

06.06.2024, 23:21

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nda konuştu. Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in de katıldığı toplantıda iki ülke ticaret hacminin ilk planda 3 milyar dolara çıktığını, hedefin 5 milyar dolar olduğunu ancak bunun da yeterli olmadığını belirtererek 10 milyar doların yakalanması gerektiğini ifade etti. Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'e iş insanlarının meselelerine gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye yapılan bu tarihi ziyaretin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Valentina Alekseyeva KİMDİR? Miss Russia 2025 birincisi Alekseyeva Instagram hesabı Valentina Alekseyeva KİMDİR? Miss Russia 2025 birincisi Alekseyeva Instagram hesabı Haberi Görüntüle

"MUAZZAM BİR İVME YAKALADIK"

Erdoğan, "Kendisinin de güçlü destekleriyle Türkiye-Özbekistan münasebetlerinde son yıllarda muazzam bir gelişme ve ivme yakaladık. 2017'den bu yana attığımız istikrarlı adımlarla, ilişkilerimizin kurumsal çerçevesini tayin ettik. 2022'de ilişkilerimizi kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Bu sağlam arka plan temelinde Türkiye ve Özbekistan arasında temas ve ziyaretler bugün olduğu gibi yoğun şekilde sürüyor. Elbette daha gidecek çok yolumuz var. Siyasi alanda mevcut irade ve ivmeden hareketle ticari potansiyelimizden daha fazla istifade etmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ekonomik ve ticari işbirliğimizi daha da kuvvetlendirecek, girişimcilerimizin birlikte iş yapma kabiliyetlerini geliştirecek adımlar atıyoruz. Bugünkü buluşmamız esasen bu anlayışın açık tezahürüdür. Siz, mümtaz kardeşlerimin, iki ülkenin iş çevrelerinin bir araya gelmesine öncülük edeceğine inanıyorum. Bizler de şirketlerimizin ortaklıklarını tüm imkanlarımızla destekleyeceğiz." dedi.

İstanbul Etiler Anadolu Lisesi’nde korku dolu anlar: Öğretmen, müdüre silah çekti İstanbul Etiler Anadolu Lisesi’nde korku dolu anlar: Öğretmen, müdüre silah... Haberi Görüntüle

"AYRIMIZ GAYRIMIZ YOK"

Siyasetçi olarak görevlerinin iş insanlarını önünü açmak ve onlara yardımcı olmak olduğunu hatırlatan Erdoğan, Mirziyoyev'in iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması için  büyük çabalar gösterdiğini ve buna kendisinin şahitlik ettiğini belirterek Türkiye'nin Özbeklere ve yatırımcılara açık olduğunu söyledi. "Burası sizin ikinci eviniz" diyen Erdoğan, iki devlet arasında ayrı gayrı olmadığını, iki ülke vatandaşlarının aynı ailenin üyeleri olduğunu vurguladı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şevket kardeşimin liderliğiyle aramızdaki muhabbet daha da güçlendi, büyüdü, çok geniş bir alana yayıldı. İnşallah bunu ortak projelerle ilerleteceğiz. Ortak projeler Özbekistan'ın reform ve kalkınma sürecini pekiştirirken bölgesel isrikrar bakımından stratejik katkılar meydana getirecektir. Enerjiden yatırıma, inşaattan sanayiye, bütün bunlarla çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Türk şirketlerini gururla takip ediyoruz. Tercihli ticaret anlaşmasnın kapsamının genişletilmesine yönelik tüm müzakerelerin en kısa sürede tamamlanması için çalışıyoruz. İkili icaret hacmimizi 3 milyar doların üzeirne çıkardık. İlk hedef 5 milyar dolar, ardından 10 milyar dolara çıkarmak. Tabii bu rakamın potansiyelimizin çok çok altında olduğunu inanıyorum. El ele vererek 10 milyar dolara ulaşacağımza inanıyorum."

4 Ekim 2024 Cuma hutbesi konusu: Zulüm Asla Payidar Olmaz 4 Ekim 2024 Cuma hutbesi konusu: Zulüm Asla Payidar Olmaz Haberi Görüntüle

"KARMA EKONOMİK KOMİSYONU ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karma Ekonomik Komisyonun iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımları, ticaret hacmini ve ekonomik işbirliğini daha üst seviyelere taşıma noktasında önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek komisyona başkanlık eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Özbekistan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Maliye Bakanı Cemşit Kuçkarov'un çalışmalarının başarılı sonuçlar vereceğine inandığını söyledi.  

Bakan Kurum'a Malatya'da Fahri Hemşehrilik Beratı: 'Onur madalyası olarak taşıyacağım' Bakan Kurum'a Malatya'da Fahri Hemşehrilik Beratı: 'Onur madalyası olarak taşıyacağım' Haberi Görüntüle

"TÜRK MODELİ YOL GÖSTERİCİ OLACAK"

Türkiye ile Özbekistan arasındaki işbirliklerinin Orta Asya merkezli müsbet yansımalara da yardımcı olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Projelerinizi Türk dünyasının menfaatlerini gözeterek hayata geçirmeniz, işlerinize katma değer katarken gelecek nesillere de mirasınız olacaktır. Özbekistan'ın alt yapı projeleri ile kalkınma hamlelerinde Türk modelinin yol gösterici olabileceğini düşünüyor, bu doğrultuda Özbek kardeşlerimizle her alanda çalışmaya hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bugünkü görüşmelerimizin ilişkilerimizin geleceği için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Aziz kardeşim Mirziyoyev'in bu önemli ve bizim için tarihi anlamlar taşıyan ziyareti için kendisine teşekkür ediyorum. Özbekistan'ın Mirziyoyev'in vizyoner ve güçlü liderliğinde başarıdan başarıya koşmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum. Rabb'im yolumuzu bahtımızı açık etsin." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading