Depresyonu tedavi eden yeni bir ilaç bulundu! Hem de antidepresan değil! Ecza dolabınızda mutlaka vardır

Depresyonu tedavi eden yeni bir ilaç bulundu! Hem de antidepresan değil! Ecza dolabınızda mutlaka vardır

Depresyona karşı kullanılan antidepresanlar bazı insanlarda yeterli olmuyor. Yapılan bir araştırmaya göre bu ilaçlar yerine iltihap giderici kullanmak ruh sağlığını düzeltebilir. Peki arada nasıl bir bağlantı var? İşte cevabı. 

Sağlık

23.10.2024, 17:33

Depresyon, dünya çapında yaklaşık 3 milyon insanı etkileyen, sakatlık ve erken ölümün önde gelen nedeni olan, zayıflatıcı bir zihinsel sağlık bozukluğu. 

Dünya Sağlık Örgütü, depresyonu küresel hastalık yükünün önemli bir nedeni olarak görüyor ve 2030 yılına kadar önde gelen neden olacağını öngörüyor.

Sadece karaciğeri yağlandırıp obeziteye yol açıyor sanıyorduk! Bu içeceklerin bir zararı daha ortaya çıktı! Çinli bilim insanları açıkladı Sadece karaciğeri yağlandırıp obeziteye yol açıyor sanıyorduk! Bu içeceklerin bir... Haberi Görüntüle

İLTİHAP GİDERİCİ İLAÇLAR DEPRESYONU ÖNLER Mİ?

Depresyona karşı en etkili tedavi antidepresan kullanımı ve psikoterapiyken son araştırmalar iltihap giderici ilaçların bu noktada etkili olabileceğini iddia ediyor.

Konuyla ilgili bilgi veren psikiyatrist Dr. Susan B Trachman iltihaplanmanın depresyon için bir risk faktörü olduğunu belirtti.

İnflamasyon yani iltihaplanma, vücudun bize zarar verebilecek bakteri ve virüsler gibi yabancı mikroorganizmalardan korunmasına yardımcı olan normal bir reaksiyonu. 

Bununla birlikte, inflamatuar yanıt uzun sürdüğünde ve devam ettiğinde, sağlıklı dokulara zarar verebiliyor ve depresyon gibi zihinsel bozukluklar da dahil olmak üzere kalp hastalığı gibi birçok kronik durumla bağlantılı olabiliyor. 

Bugünlerde saç dökülmeniz arttıysa okuyun! Uzman şaşırtan sebebi açıklıyor Bugünlerde saç dökülmeniz arttıysa okuyun! Uzman şaşırtan sebebi açıklıyor Haberi Görüntüle

Yer fıstığının zayıflattığı ortaya çıktı! Bu şekilde yiyen faydasını görüyor Yer fıstığının zayıflattığı ortaya çıktı! Bu şekilde yiyen faydasını görüyor Haberi Görüntüle

DEPRESYON VE İLTİHAPLANMA İLİŞKİSİ YENİ DEĞİL

Psikiyatrist Dr. Edward Bullmore'un 2019'da yayınlanan "İltihaplı Zihin" başlıklı kitabı da depresyon ve diğer ruhsal hastalıkların bağışıklık sisteminin aktivasyonundan kaynaklanabileceğini öne sürüyor. 

Dr. Bullmore'un teorisi, sitokinler olarak bilinen inflamatuar proteinlerin kan-beyin bariyerini geçerek beyinde depresyonla ilişkili değişikliklere yol açabileceği yönünde. 

Son zamanlarda yapılan araştırmalar inflamasyon ve depresyon arasındaki ilişkiyi destekliyor ve bu ilişkiyi periferik sinir sistemimizdeki artan pro-inflamatuar belirteç seviyelerine bağlıyor. 

Bağışıklık sisteminin depresyondaki ve özellikle iltihaplanmadaki rolünü inceleyen 9 binden fazla çalışmadan elde edilen araştırma bulguları, önemli ilişkiler tespit etti. 

Bu araştırmanın önemli bir alanı, birçok hastanın depresyon semptomlarını ilk enfeksiyondan sonra devam eden semptomların bir parçası olarak tanımladığı uzun süreli Kovid ile ilişkili depresyona odaklanıyor.

Cep telefonu bağımlılığı araştırıldı! Bakın ayın kaç gününü ekran karşısında geçiriyoruz Cep telefonu bağımlılığı araştırıldı! Bakın ayın kaç gününü ekran karşısında... Haberi Görüntüle

Gıda sahtekarlarını geçit yok! Bakanlık hileli gıdaları tek tek ifşaladı... Gıda sahtekarlarını geçit yok! Bakanlık hileli gıdaları tek tek ifşaladı... Haberi Görüntüle

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

Depresyon hastalarında antiinflamatuar ilaçların tek başına veya geleneksel antidepresanlarla kombinasyon halinde kullanımı farklı klinik çalışmalarda araştırıldı.

NSAID'ler, artrit ve depresyon hastalarında yapılan küçük araştırma deneylerinde kullanıldı.

Hastalar, ağrının hafifletilmesiyle ilgisi olmayan depresif semptomlarda önemli iyileşme bildirdi.

Nature'da yayınlanan daha yeni bir çalışma, depresyonlu hastalarda yüksek düzeyde inflamasyon ile düşük motivasyon arasındaki ilişkiyi inceledi. 

Bu belirti genellikle majör depresyon hastalarında görülüyor.

Özellikle zor veya ilgi çekici olmayan görevleri başlatmama veya tamamlamamalarına neden oluyor.

Katılımcılar biri antiinflamatuar ilaç alan, diğeri plasebo alan iki gruba ayrıldı. 

Sonuçlar, anti-inflamatuar ilacı alan grubun, ödüllerle ilgili görevlere katılma konusunda artan bir istekliliğe, yani daha büyük bir motivasyon duygusuna sahip olduğunu gösterdi.

Felçten koruyan içecek ilk kez açıklandı! Her şeyi bırakın sadece onu için Felçten koruyan içecek ilk kez açıklandı! Her şeyi bırakın sadece... Haberi Görüntüle

Gıda sahtekarlarını geçit yok! Bakanlık hileli gıdaları tek tek ifşaladı... Gıda sahtekarlarını geçit yok! Bakanlık hileli gıdaları tek tek ifşaladı... Haberi Görüntüle

BULGULAR BİLİM İNSANLARINI UMUTLANDIRDI

Depresyon hastalarının neredeyse üçte biri klasik tedavilere yanıt vermediğinden yeni tedavilere acil ihtiyaç duyuluyor.

İnflamasyon araştırmalarından ortaya çıkan bulgular, kişiselleştirilmiş tedavilerin geliştirilmesi için yeni perspektifler açıyor. 

Enflamasyonun zihinsel sağlığı etkileyebileceği bulgusu, anti-inflamatuar müdahalenin depresyon tedavisinde yeni ve umut verici bir strateji sunabileceğini düşündürüyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading