Yandex Metrica

Devlet televizyonunu ateşe verdiler! Sonra orduya seslendiler: Darbe yapın!

Devlet televizyonunu ateşe verdiler! Sonra orduya seslendiler: Darbe yapın!

Bangladeş'ta öğrenci isyanı büyüyerek devam ediyor. Orduya yönetimi ele geçirme çağrısında bulunan öğrenci grupları Bangladeş devlet televizyonu merkez binasıda ateşe verdi. AFP'nin aktardığı bilgiye göre içeride çok sayıda kişi mahsur kaldı.

Dünya

18.07.2024, 18:23

Bangladeşli öğrenciler, Başbakan Şeyh Hasina'nın gösterilerde öldürülen 18 kişi için adalet sözü vermesine rağmen, Perşembe günü kamu hizmeti işe alım kurallarına karşı ülke çapında protesto gösterileri düzenlediler.

Hasina hükümeti okul ve üniversitelere süresiz kapatma emri verdi ve kamu sektöründe eşit istihdam hakkı talebiyle haftalardır düzenlenen mitingleri bastırmak için çabalarını artırdı.

Dünya tarihini değiştirecek keşif! Firavun'a ait 3000 yıllık askeri kışla ve depo keşfedildi! Dünya tarihini değiştirecek keşif! Firavun'a ait 3000 yıllık askeri kışla... Haberi Görüntüle

MOBİL AĞ ÇÖKTÜ

Hükümetin gösterileri bastırmak için mobil internet ağlarının kapatılmasını emretmesinin ardından, çevik kuvvet polisi protestocu kalabalığını dağıtmak için tekrar göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı, gün içerisinde 11 ölüm daha bildirildi. Hasina, Çarşamba günü televizyondan ulusa sesleniş konuşmasında protestocuların "öldürülmesini" kınadı ve sorumluların siyasi görüşlerine bakılmaksızın cezalandırılacağına söz verdi.

Ancak bu ayki mitinglerin arkasındaki ana grup olan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler, onun sözlerini samimiyetsiz olarak nitelendirdi ve destekçilerini mücadeleye devam etmeye çağırdı. Protestoların koordinatörlerinden Asif Mahmud, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Partisinin aktivistlerinin gerçekleştirdiği cinayetleri ve kargaşayı yansıtmıyordu" dedi.

Bangladeş'in birçok şehrinde gün boyunca protestocuların üzerine çevik kuvvet polisi yürürken, protestocular yollarda ve otoyollarda yeni bir insan ablukası başlattı ve çatışmalar yeniden başladı. Bangladeş'in Dakka kentindeki en büyük özel üniversitede toplanan 1.000'den fazla kişinin katıldığı kalabalığa polis, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombası atarak onlarca öğrenciyi yaraladı.

Taylor Swift ABD seçimlerinde rengini belli etti! Hangi adayı destekleyeceğini açıkladı! Taylor Swift ABD seçimlerinde rengini belli etti! Hangi adayı destekleyeceğini... Haberi Görüntüle

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Seçkin Hızlı Harekat Taburu polis gücünden yapılan açıklamada, helikopterlerin, Perşembe günü başkentin en şiddetli çatışmalarından bazılarının yaşandığı Kanada Üniversitesi kampüs binasının çatısında mahsur kalan 60 polis memurunu kurtardığı belirtildi. Üç öğrenci ve bir rikşa sürücüsünün ölü olarak Dakka'daki bir hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Kuveyt Moitri Hastanesi yardımcı müdürü Mahfuz Ara Begum, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Hepsinde plastik mermi yaraları vardı. 150'den fazla öğrenci de burada tedavi görüyor. Çoğunun gözlerine plastik mermi isabet etti." dedi.

Diğer hastaneler de gün içerisinde AFP'ye toplamda yedi ölüm daha bildirdi; bunlardan beşi Dakka'da, ikisi ise yakın şehirlerde. Bu hafta başında yedi kişi daha öldürüldü.

Bangladeşliler, internet sağlayıcılarının protesto kampanyasının temel örgütlenme platformu olan Facebook'a erişimi kesmesinden iki gün sonra, perşembe günü ülke genelinde yaygın mobil internet kesintileri yaşandığını bildirdi. Telekomünikasyon Bakanı Yardımcısı Zunaid Ahmed Palak, AFP'ye yaptığı açıklamada, hükümetin şebekenin kesilmesi emrini verdiğini söyledi.

Daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada, sosyal medyanın "söylentileri, yalanları ve yanlış bilgileri yaymak için bir araç olarak silahlandırıldığını" ve hükümetin erişimi kısıtlamaya zorlandığını söylemişti. Polis müdahalelerinin yanı sıra, başbakanın iktidardaki Avami Birliği'ne bağlı göstericiler ve öğrenciler de sokaklarda tuğla ve bambu çubuklarla birbirleriyle çatıştı.

Araştırma sonuçları endişelendirdi! Telefonlarımız dinleniyor mu? Araştırma sonuçları endişelendirdi! Telefonlarımız dinleniyor mu? Haberi Görüntüle

DEVLET TELEVİZYONU ATEŞE VERİLDİ

Hasina'nın konuşmasında ölümlerden kimlerin sorumlu olduğu belirtilmedi ancak hastane yetkilileri ve öğrencilerin açıklamaları, polisin gösterilerde öldürücü olmayan silahlar kullanması sonucu en azından bazılarının öldüğünü gösteriyor. Uluslararası Af Örgütü, bu hafta yaşanan çatışmalardan elde edilen video kayıtlarının, Bangladeş güvenlik güçlerinin hukuka aykırı güç kullandığını gösterdiğini söyledi.

Gece boyunca yaşanan çatışmalar arasında, Dakka'nın dış mahallelerinde polisle, yol kenarındaki gişeleri ateşe veren binden fazla protestocu arasında çıkan çatışma da yer aldı. Emniyet müdür yardımcısı İkbal Hüseyin AFP'ye yaptığı açıklamada, "Tüm geceyi protestocuların saldırılarını savuşturarak geçirdik" dedi.

Bangladeş devlet televizyonu binası protestocular tarafından ateşe verildi, içeride 'çok sayıda' kişi mahsur kaldı. Bu gelişmeden kısa bir süre sonra öğrenci grupları orduya darbe yapın çağrısında bulundu.

Habere Tepki Ver

0

1

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading