Yandex Metrica

Sitede Ara

Dışişleri Bakanı Fidan Çin'e gidiyor: Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni de ziyaret edecek

Dışişleri Bakanı Fidan Çin'e gidiyor: Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni de ziyaret edecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3-5 Haziran tarihlerinde Çin'i ziyaret edecek. Çin Dışişeri Bakanı Vang Yi'nin davetiyle gerçekleşecek ziyarette Fidan'ın Sncan Uygur Özerk Bölgesi'deki Türklerle de buluşması bekleniyor.

Gündem

01.06.2024, 23:14

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dışişleri bakanı sıfatıyla ilk kez Çin'i ziyaret edecek. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Fidan'ın bu önemli ziteyereti 3-5 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Çin Dışişleri bakanı Vang Yi, geçtiğimiz yılın temmuz ayında Türkiye'yi ziyaret etmiş, bu ziyarette Bakan Fidan'a ülkesine gelmesi için davette bulunmuştu. 

Hakan Fidan'ın Çin ziyaretinde Dışişleri Bakanı Vang Yi ile beraber Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Han Cıng ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çın Vınçing ile de görüşmesi bekleniyor. Bakan Fidan'ın ülkedeki Türk vatandaşlarıyla görüşmesi de planlanıyor. Fidan, Pekin'in ardından 4-5 Haziran'da Urumçi ve Kaşgar'a gidecek. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne yapılacak ziyaret başka bir anlam daha taşıyor. Bu ziyaret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde bölgeye yaptığı ziyaretin ardından yapılan ilk üst düzeyli ziyaret olacak. Erdoğan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni 2012'de ziyaret etmişti.

CHP'li belediyede 'Banker Bilo' dolandırıcılığı: Herkese aynı gün ve aynı saatte randevu verdi CHP'li belediyede 'Banker Bilo' dolandırıcılığı: Herkese aynı gün ve aynı... Haberi Görüntüle

İŞTE KONUŞULACAK KONULAR

Türkiye-Çin ilişkileri son dönemlerde temsiliyet noktasında da daha ileri gitmiş durumda. Türkiye, başkent Pekin'de Büyükelçilik, Guangcou, Şanghay ve Hong Kong'da Başkonsoloslukl temsil ediliyordu. Bunlara ilave olarak geçen yıl Çıgdu Başkonsolosluğu açılmıştı. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Çin gezisinde önemli meseleler ele alınacak. Türkiye'nin dış ticaretinde çok önemli bir yer tutan Çin, Türkiye'nin Asya'da birinci, dünyada ise üçüncü büyük ticaret ortağı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2023 yılı verileriyle 48 milyar doları aşmış durumda. Görüşmede ekonomik işbirliklerinin yanı sıra Ukrayna, Gazze ve Kızıldeniz'deki gerilim de ele alınacak. Ayrıca Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi'nin uyumlaştırılması çalışmaları hakkında da görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. Diğer gündem konuları ise enerji, sivil havacılık ve turizm işbirliği gibi konular var. Türkiye'nin tek Çin politikasına verdiği destek ve dolayısıyla Çin'in toprak bütünlüğüne verdiği destek de yinelenecek. İsrail'in Gazze'de aylardır yürüttüğü soykırıma iki ülke de benzer açılarla bakıyor. Bu görüş açısı birlikteliği ve bundan sonra yapılacaklar gerek ikili gerekse de heyetler arası temaslarda önemli bir yer tutacak. Nitekim Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Konferansı açılış töreninde konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kuruluşunu ve Filistin'in Birleşmiş Milletlere (BM) tam üyeliğini savunduğunu, çözüm için geniş kapsamlı, yetkin ve etkili bir uluslararası barış konferansının toplanmasını desteklediğini belirtmişti. Bu arada Bakan Fidan, Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması konusunu da gündeme getirecek.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading