Dolar devri kapanıyor! Rusya BRICS'ın yeni ödeme sistemini duyurdu: Ekonomi savaşları kızıştı!

Rusya, BRICS ülkeleri için 'blockchain ödeme sistemi' üzerinde çalıştığını açıkladı. Güçlü Küresel Güney bloğu, ticareti dolarsızlaştırmanın ve Washington'un ekonomik savaş politikasını aşmanın yollarını arıyor. Peki "Blockchain ödeme sistemi" dolar devrini kapatabilecek mi?  Blockchain ödeme sistemi dolar fiyatlarını düşürür mü?

Ekonomi

29.04.2024, 19:35

Rusya cumhurbaşkanı yardımcısı Yury Ushakov, 5 Mart'ta gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS bloğunun, batılı finansal sistemlere bağımlılığı azaltmak için dijital para birimlerine ve blockchain'e dayalı bağımsız bir ödeme sistemi geliştirmeyi düşündüğünü açıkladı.

Ehliyet ile kimlikler ücretsiz birleştiriliyor! Üstelik sadece 5 dakika Ehliyet ile kimlikler ücretsiz birleştiriliyor! Üstelik sadece 5 dakika Haberi Görüntüle

BRICS'İN YENİ ÖDEME SİSTEMİ NE?

Sözlerine devam eden Ushakov, "Dijital teknolojiler ve blockchain gibi en son teknolojiye sahip araçlara dayalı bağımsız bir BRICS ödeme sistemi oluşturmanın gelecek için önemli bir hedef olduğuna inanıyoruz. Asıl mesele bunun hükümetler için uygun olduğundan emin olmaktır." dedi.

Altın haftaya nasıl başladı? Altında yükselişin devamı gelir mi? Uzman isim en yüksek seviye için tarih verdi! Altın haftaya nasıl başladı? Altında yükselişin devamı gelir mi? Uzman... Haberi Görüntüle

BRICS DOLAR FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Rusya devlet kanalı TASS'a konuşan Ushakov, "Başta ABD doları dışındaki para birimlerinin kullanımına ilişkin olmak üzere Koşullu Rezerv Düzenlemesinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam edecek." ifadelerini kullandı.

BRICS'in kendi blockchain'ini mi geliştireceği yoksa mevcut bir platformu mu kullanacağı gibi sistemin ayrıntıları Ushakov tarafından açıklanmadı.

Dolar günü nasıl açtı? İşte 18.10.2024 Cuma günü dolar/TL'nin işlem gördüğü seviyeler... Dolar günü nasıl açtı? İşte 18.10.2024 Cuma günü dolar/TL'nin işlem... Haberi Görüntüle

BRICS GENİŞLİYOR

Kurucu üyeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS'in yılın başında Mısır, İran, Etiyopya ve BAE'yi de kapsayacak şekilde 2010'dan bu yana ilk kez genişledi.

Ukrayna'da savaşın başlamasının ardından Rusya'nın 2022'de dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi haline gelmesinin ardından BRICS bloğu, ticareti dolardan arındırmak ve Washington'un batılı finans sistemini silah haline getirmesini engellemek için ortak bir para birimi yaratma çabasını ciddi şekilde sürdürmeye başladı.

Altın yatırımcılarının yüzü güldüren haber! İşte 20 Ekim gram altın, çeyrek altın fiyatları Altın yatırımcılarının yüzü güldüren haber! İşte 20 Ekim gram altın,... Haberi Görüntüle

DOLARIN DEVRİ KAPANACAK

BRICS bankası gibi bir kurumun neden Brezilya ile Çin arasındaki, Brezilya ile diğer tüm BRICS ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri finanse edecek bir para birimi olamaz?” Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva geçen ağustos ayında şunları söyledi.

“Altın paritesinin sona ermesinden sonra doların ticaret para birimi olduğuna kim karar verdi?” 

BRICS ülkeleri de geçen yıl ekonomilerini güçlendirmek ve dolara karşı koymak için yerel para birimleriyle ticareti artırdı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Safari, Ocak ayında Sputnik'e verdiği röportajda, "BRICS grubunda birleşik bir para birimi oluşturmakla ilgileniyoruz ve bu çok etkili olabilir" dedi. Safari, "Ulusal para birimlerinin kullanılmasıyla doların ticari borsalarda kullanımının ortadan kaldırılması süreci başlıyor ve biz bu süreci devam ettirmekle ilgileniyoruz" diye ekledi.

TC Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararını açıklıyor! Öngörüler ne? TC Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararını açıklıyor! Öngörüler ne? Haberi Görüntüle

KRİPTO PARALAR DOLARIN HAVASINI ALDI

Öte yandan son dönemlerde tekrar yükselişe geçen kripto para piyasaları Bitcoin önderliğinde ABD dolarına darbe vurmaya devam ediyor. 67.617 dolar seviyesinde işlem gören Bitcoin dünyanın yeni yatırım aracı olarak görülürken, kripto paralar birçok ülkede yasal ticaret aracı olarak görülmeye başlandı bile. 

Dijital çağın kurbanı olan ABD doları yükselen kripto piyasasına kafa tutabilecek mi? BRICS ittifakının 'blockchain ödeme sistemi' dünya ticaretine ne çapta etkileyecek bilinmez ama ABD dolarının dünyadaki havasının giderek azaldığı bir gerçek.

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading