DSÖ duyurdu: Dünyadaki kuduz vakalarının yüzde 99'u başıboş köpeklerden kaynaklı

DSÖ duyurdu: Dünyadaki kuduz vakalarının yüzde 99'u başıboş köpeklerden kaynaklı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Harris, dünyada yaşanan kuduz vakalarının yüzde 99'unun başıboş sokak köpeklerinden kaynaklandığını dile getirdi.  

Gündem

10.06.2024, 15:21

Türkiye'de kronik bir sorun haline gelen başıboş sokak köpekleriyle ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir araştırmaya imza attı.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, sahipsiz köpeklerin bakımı ve kuduz gibi hastalıklara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü, yalaka dediler! Ünlü şarkıcı Hande Yener'den eleştirilere sert tepki! Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü, yalaka dediler! Ünlü şarkıcı Hande Yener'den eleştirilere... Haberi Görüntüle

'KUDUZ NEDENİYLE ON BİNLERCE İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR'

Harris, kuduz hastalığının endemik olduğu ülkelerdeki tüm köpeklerin aşılanması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Kuduz vakalarının yüzde 99'u, köpeklerden insanlara bulaşma yoluyla meydana geliyor. Bu yüzden sahipsiz köpek popülasyonuyla ilgilenmek ve aşılanmaları kritik önem taşıyor. Bazı ülkeler, onları öldürme (uyutma) yoluna gidiyor, bu da etkili olmuyor. Sokak köpeklerinizin sayısını azaltmak istiyorsanız veteriner servislerinizle görüşebilirsiniz ancak en önemlisi insanlara bulaşma ihtimali olan hastalıklara karşı aşılamaktır."

Sahipsiz başıboş köpeklerin diğerlerine göre daha sağlıksız olma ihtimalinin yüksek olduğuna vurgu yapan Harris, hayvanların yiyecek bulamadıklarını ve zor şartlarda yaşadıklarını dile getirdi.

Harris, ''Ne yazık ki çoğunlukla Asya ve Afrika'da kuduz nedeniyle her yıl on binlerce ölüm vakası kaydediliyor ve bunların çoğu 15 yaşın altındaki çocuklar. Kuduz hastalığının endemik olduğu bir bölgedeyseniz tüm köpeklerin çok etkili ve güvenli aşı olmasını sağlamak için çalışmalısınız.'' ifadelerini kullanarak köpeklerin aşı olmasının önemine dikkat çekti.

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading