DSÖ'dan tüm ülkelere çağrı! Zehirden beter bu 7 besini mutfağınıza dahi sokmayın!

DSÖ'dan tüm ülkelere çağrı! Zehirden beter bu 7 besini mutfağınıza dahi sokmayın!

Dünya Sağlık Örgütü tüm dünya genelinde kşilerin evlerinde kesinlikle bulundurmaması gereken besinleri açıkladı.Sağlığı her konuda olumsuz yönde etkileyen besinleri tüketenlere ilişkin 5 milyar kişinin risk altında olduğunu vurguladı.

Sağlık

19.08.2024, 17:16

Dünya Sağlık Örgütü 5 milyar kişinin sağlıksız beslenme nedeniyle birçok hastalıkla mücadele ettiği, kalp hastalıkları, şeker hastalıkları gibi rahatsızlıklar nedeniyle zararsız gıda tüketimi sonucunda ciddi hastalıklara mücadele ediyor. 

Uzmanlar uyardı! Covid-19 sonrası vaka sayılarında artış: Boğmaca nedir? Belirtileri nelerdir? Uzmanlar uyardı! Covid-19 sonrası vaka sayılarında artış: Boğmaca nedir? Belirtileri... Haberi Görüntüle

DSÖ'DAN UYARI: EVERİNİZE DAHİ SOKMAYIN

DSÖ ise mutfakta zehirden farksız olan besinleri listeleyerek tüm dünyayaduyurdu. 

İŞLENMİŞ GIDALAR

İşlenmiş gıdaların zararlı olduğu herkes tarafından bilinse de büyük işletmeler de kullanılan hidrojenize yağlar, sıvı yağın vücudumuza bir çok zararu var. Endüstriyel trans yağların günümüzde tüm dünyada kaldırılması yönünde çalışmaların yapıldığı biliniyor. 

TRANS YAĞLAR

Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) dünya genelinde 5 milyardan fazla kişinin zararlı trans yağları kullanması nedeniyle kalp hastalııklarıyla mücadele ettiği, ölüm riskinin de arttığı öğrenildi.  2018 yılında ise DSÖ endüstriyel trans yağların ortadan kaldırılması için çalışmaarda bulunmutştu.

Kızartmalarında restoranda uzun süre kullanılan yağlar nedeniyle zararlı hale geldiği, az miltarda zeytinyağı ile yapılan ve una bulanmamş yönemlerinin ciddi sağlı ksorunlarına yol açtığını belirtti. 

BEYAZ ŞEKER

Beyaz Şeker kulanılması en riskli olan besinler grubunda yer almakta. Şeker pancarından ek de edilen ve içerisinde fruktoz ve glukozdan oluşan, içerisinde yağ, vitamin, protein ve mineral bulunmayan beyaz şekere vücudun ihtiyacının bulunmadığı uzmanlar tarafından belirtilmekte. 

Beyaz şekerin karaciğeri gerekesiz düzeyde yorduğu, birçok hastalığa yakalanma riskinin arttığı, tahıllarda baklagillerden alınabilecek şekerin ise vücudunun şeker ihtiyacını karşılayabiliyor. 

TATLANDIRICI

Tatlandrıcılar ise özellikle içerisinde asesülfam potasyum, monosodyum glutamat, sukraloz, aspartam ve sodyum benzonat yer aldığı maddeler en zararlı olan besinler kategorisinde yerini almaktadır. 

Hindistan cevizi şekeri, bal, akçaağaç şurubu zararlı olan besinler arasında yerini almaktadır. Günde 25 gramı geçmemesi kaydıyla kişilerin normal şeker tüktebileceği de uzmanlar tarafından belirtildi.

PAKETLİ GIDALAR VE KONSERVELER

Paketli ve konserveli gıdalarda raf ömrü uzatılması için eklenen zararlı maddeler nedeniyle sağlıksız kategorsine girmekte. Cips monosodyum glutamat sigara etkisi yarattığı için riskli kategoride bulunmakta. 

MARGARİN

Margarin içeren besinlerde trans yağ, soya yağı, gıda boyaları, potasyum sorbat gibi maddeler besinler izarralı hale getirmektedir. 

BULYON

Bulyon da en tehlikeli maddeler kategorisine girdiği için bünyede bıraktığı hasar ciddi derecede riskli. İçerisinde bulunan Mono sodyum glutamat (MSG) maddesi nedeniyle vücuda ciddi derecede zarar vermekte. 

 

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

2

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading