Sitede Ara

Dünya, bu gece 2 Ay’a sahip olacak: ‘Mini Ay’ yörüngemize giriyor

Dünya, bu gece 2 Ay’a sahip olacak: ‘Mini Ay’ yörüngemize giriyor

Bilim insanları bugün için açıklama yaptı. Bugün gökyüzünde iki Ay görüleceği açıklandı.

Gündem

29.09.2024, 18:33

Gökyüzü meraklıları uzun zamandır bu haberi bekliyordu. Bilim insanlarının yaptığı açıklama sonrası gökyüzü meraklıları teleskoplarını hazırladı. Oldukça küçük olan 2. Ay’ ı çıplak gözle göremezsiniz. Bu yüzden profesyonel bir teleskop kullanmanız gereklidir.

Bilim insanları dünyanın yörüngesine girecek olan göktaşının 2'nci bir Ay gibi gezegenin etrafında dolanacağını söyledi.  Gözle görülemeyen bu küçük Ay, bir süre Dünya uydusunda yer alacak.

DÜNYAYA 2 AY BOYUNCA EŞLİK EDECEK 

2 ay boyunca dünya yörüngesinde kalacak olan Ay için açıklama yapan Bilim insanları, göktaşının yörüngesi üzerinde çalıştı. '2024 PT5' adıyla anılan cismin Arjuna asteroid kuşağından koptuğu açıklandı.

 Bu tip asteroidler bazen Dünya'ya görece daha yakın konuma geldiğini söyleyen bilim insanları, bazı asteroidler 4,5 milyon kilometre kadar yaklaşabildiğini ifade etti.

TELESKOP YARDIMIYLA GÖREBİLİRSİNİZ

Awesome Astronomy adlı podcast programını sunan Dr. Jennifer Millard, BBC'ye açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, göktaşının 29 Eylül ile 25 Kasım arasında Dünya çevresinde döneceğini söyledi.

Göktaşı hakkında bilgi veren Millard, “Yaklaşık 10 metre uzunluğunda. Yani Dünya'nın uydusu Ay ile kıyaslanınca çok küçük. Bu küçüklükte bir gök cisminin dürbün ya da ev tipi teleskoplarla görünmesi mümkün değil” dedi.

GÜZEL FOTOĞRAFLAR GÖRECEKSİNİZ

Çıplak gözle görülemediğini ifade eden Dr. Millard, "Profesyonel teleskoplar onu görebilecek. Yani internette onun muazzam bir hızla dönerken bir sürü güzel fotoğrafını görebileceksiniz. Bunun gibi mini Ay’lar daha önceden de tespit edilmişti. Hatta birçoklarının da tespit edilemeden Dünya'ya eşlik edip kaybolduğu sanılıyor” şeklinde konuştu.

AYNI DURUMLAR YAŞANDI

Daha önce yine aynı durumların yaşandığını dile getiren Millard, “Hatta bazı göktaşları benzeri bir hareketin ardından Dünya'yı tekrar ziyaret etti. 2022 NX1 asteroidi hem 1981'de hem de 2022'de Dünya'nın "mini Ay'ı" oldu. 2024 PT5 asteroidinin de önümüzdeki iki aylık Dünya ziyaretinin, 2055'te tekrar edeceği tahmin ediliyor. Yani bu ziyareti kaçırırsanız 2055'te tekrarını mutlaka görmelisiniz.” dedi.

ON BİNLERCE KEŞFEDİLMEMİŞ CİSİM

Bu tarz durumların merak uyandırdığını belirten Dr. Millard, "Bu olay, güneş sistemimizin ne kadar da yoğun olduğunu, keşfedilmemiş ne kadar çok şeyin bulunduğunu gösteriyor. Çünkü bu asteroidi henüz bu yıl keşfettik. On binlerce cisim orada keşfedilmemiş geziniyor” ifadesini kullandı.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading