10 değil 20 değil 30 değil tam 100 savaş uçağı siparişi! Rafale için dirsek temasları başladı

10 değil 20 değil 30 değil tam 100 savaş uçağı siparişi! Rafale için dirsek temasları başladı

Endonezya, yerel şirket PT Dirgantara Indonesia'nın Fransız Rafale'lerini üretmek için yeşil ışık alabileceğini umuyor. Fakat Zona Jakarta kaynakları, teknoloji transferi, ülke filosunu 100 Dassault Rafale savaşçısına çıkarırsa gerçekleşecek. Endonezya web sitesi, bunun Fransız üretici Dassault Aviation'ın bir gereksinimi olduğunu söyledi.

Dünya

01.10.2024, 16:50

Endonezya merkezli haber ajansında, "Sadece Dassault Aviation, Endonezya'nın tam teknoloji transferinin sağlanmasını kolaylaştırmak istiyorsa ek gereklilikleri yerine getirmesini istiyor. Yani, o ülkedeki filo kullanılabilirliğinin 100 üniteye ulaşması için en az 58 ek ünite satın alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Rafale teknoloji transferi müzakere süreci şu ana kadar Endonezya hükümeti ve Dassault Aviation tarafından tartışılıyor. Bunun nedeni, PTDI'nin Bandung'da birkaç uçak bileşenini bağımsız olarak üretmek istemesi, böylece Hindistan'ın Rus yapımı hava muharebe ürünleriyle yaptığı gibi, mümkünse, küresel üretim zincirinin bir parçası haline gelebilmeleri ve hatta komple savaş uçakları birimlerini bir araya getirebilmeleridir. PTDI direktörü Geetha Amperiavan bir röportajda, "Gelecekte, küresel üretim zincirlerinin bir parçası olabiliriz" dedi.

Rafale F4 savaş uçağı

Rafale F4 savaş uçağı

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari havaalanını işaret etti: 'Kimse uçak indiremeyecek' İsrail Ordu Sözcüsü Hagari havaalanını işaret etti: 'Kimse uçak indiremeyecek' Haberi Görüntüle

FRANSA İLE RAFALE ANLAŞMASI

Endonezya ve Fransa arasında Rafale savaş uçağı satın alma müzakereleri, Cakarta'nın hava kuvvetlerini modernize etme çabalarının bir parçası olarak 2021'in başlarında başladı. Şubat 2022'de iki ülke resmi olarak 42 Rafale F4 savaş uçağı satın almak için bir sözleşme imzaladı. 

Anlaşma, Fransa ile Endonezya arasında savunma alanında daha geniş bir stratejik ortaklığın parçası olup, temel amacı, Hint-Pasifik bölgesinde artan gerginlikler ışığında Endonezya'nın muharebe kabiliyetini artırmaktır. 

Sözleşmenin bedeli yaklaşık 8,1 milyar avro [9,2 milyar dolar] olarak tahmin ediliyor. Anlaşma, teslimatın aşamalı olarak gerçekleşmesini öngörüyor; başlangıçta altı savaş uçağı sipariş edilecek, ardından 36 uçak daha sipariş edilecek. İlk ünitelerin 2026'da Endonezya'ya ulaşması beklenirken, tüm uçakların nihai teslimatı 2030'da yapılacak. Bu, ülkenin birkaç yıl içinde gelişmiş Rafale F4 teknolojisini entegre etmeye başlamasına olanak sağlıyor.

ABD'de akıllara durgunluk veren saldırı: 4 ölü, 21 yaralı ABD'de akıllara durgunluk veren saldırı: 4 ölü, 21 yaralı Haberi Görüntüle

FİLOYA GÜÇ KATACAK

Sözleşmenin teknoloji transferi kısmı, savaşçıların yerli üretimi ve bakımına önemli yatırımlar içerdiğinden Endonezya için özellikle önemlidir. Bu, yeni işler yaratacak ve yerel savunma sanayisinin teknolojik yeteneklerini iyileştirecektir. 

Rafale F4, çok rollü savaş uçağının en son versiyonudur. Gelişmiş aviyonik, silah sistemleri ve iyileştirilmiş birlikte çalışabilirlik içerir ve bunların hepsi, büyüyen jeopolitik zorlukların olduğu bir bölgede Endonezya'nın savunma yeteneklerini önemli ölçüde artıracaktır. 

Dassault Rafale F4, Fransız şirketi Dassault Aviation tarafından üretilen çok rollü avcı uçağının en son versiyonudur. Bu uçak, hava üstünlüğü, hassas yer saldırıları, keşif ve nükleer caydırıcılık dahil olmak üzere çok çeşitli görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. Rafale F4, yeni bir AESA [Aktif Elektronik Taramalı Dizi] radarı, iyileştirilmiş bir iletişim sistemi ve yenilenmiş bir sensör yönetim sistemi de dahil olmak üzere gelişmiş aviyoniklerle donatılmıştır.

O ülkede İsrail'e karşı sesler yükseliyor! Muhalefetten soykırımcılarla yapılan normalleşme anlaşmasını gözden geçirme çağrısı O ülkede İsrail'e karşı sesler yükseliyor! Muhalefetten soykırımcılarla yapılan normalleşme... Haberi Görüntüle

RAFALE F4'ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Uçak, METEOR hava-hava füzeleri ve yükseltilmiş hava-kara seyir füzeleri de dahil olmak üzere en son nesil silahlarla donatılmıştır. SNECMA M88 motorları, Rafale'nin Mach 1.8'in üzerinde hızlara ulaşmasını ve ek tanklarla yaklaşık 3.700 km'lik bir operasyonel menzile sahip olmasını sağlar. 

Rafale F4 ayrıca ağ merkezleri aracılığıyla gelişmiş birlikte çalışabilirlik ve çoklu platform bağlantısıyla tasarlanmıştır. Yenilikler arasında gelişmiş bir savunma ve elektronik harp sistemi ve öngörücü onarım ve servis teknolojileri aracılığıyla iyileştirilmiş destek de yer almaktadır. Bu, F4'ü yalnızca savaşa hazır hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda uzun vadede bakımı da kolaylaştırır. Dassault Rafale F4'ün Fransız Hava Kuvvetleri'nin ve halihazırda çeşitli Rafale versiyonlarına sahip diğer yabancı operatörlerin modernizasyonunda önemli bir bileşen olması bekleniyor. 

SNECMA M88 motorları

SNECMA M88 motorları

Fransa, ülkenin Hava Kuvvetleri ve Donanması'nın ihtiyaçlarına adanmış 190'dan fazla uçağıyla Rafale'nin ana operatörüdür. Fransa dışında, birkaç başka ülke de hava kuvvetlerinin bir parçası olarak Rafale'yi seçmiştir. Mısır, bugüne kadar sipariş edilen 54 üniteyle ilk ihracat müşterilerinden biridir ve Hindistan'ın envanterinde 36 uçak bulunmaktadır. Katar da 36 Rafale jetine sahipken, Yunanistan 24 tane satın almak için sözleşme yapmıştır.

Son yıllarda Rafale, çok yönlülüğü ve savaş etkinliği sayesinde uluslararası pazarda giderek daha popüler hale geldi. Endonezya ile 42 uçak için yapılan yeni anlaşmaya ek olarak, Birleşik Arap Emirlikleri 2021'de 80 Rafale uçağı için önemli bir sipariş vererek küresel ölçekte çekiciliğini daha da vurguladı. Bu ülkelerin her biri uçağı stratejik savunmadan uluslararası görevlere katılıma kadar çeşitli rollerde kullanıyor ve bu çok amaçlı savaşçının çok yönlülüğünü ve uyarlanabilirliğini gösteriyor.

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading