Yandex Metrica

100 milyon dolarlık uçağı çöpe atıp yarışa dahil oldular: İşte KAAN'ın yeni rakibi

100 milyon dolarlık uçağı çöpe atıp yarışa dahil oldular: İşte KAAN'ın yeni rakibi

Asya kıtasında rakibi Çin ve Tayvan'ın üstünlük savaşı, Hint donanmasını harekete geçirdi. Bölgenin askeri gücünden geri kalmak istemeyen Hindistan, 100 milyon dolarlık Su-57'leri tabiri caizse çöpe atarak, yerli üretimi 5. nesil savaş uçağı AMCA'yı geliştirmek için kollarını sıvadı.

Dünya

20.06.2024, 13:15

Hint Donanması bölgenin askeri gücünden geri kalmamak adına son derece iddialı askeri planlarını devreye sokmaya hazırlanıyor. Hindistan, üçüncü uçak gemisi inşa etme kararının ardından 5. nesil savaş uçağı AMCA'yı ordu envanterine eklemek için kollarını sıvadı.

Çevresinde Bangladeş, Myanmar, Çin, Sri Lanka ve Pakistan gibi tehditleri barındıran Hindistan, donanmasına 5. nesil savaş uçağını eklemek için adeta gün sayıyor. 3 milyon kilometreden daha fazla toprağa sahip olan Hindistan, dünyanın en büyük 7. ülkesi olarak kabul edilirken, Hint Donanması bölgedeki ülkelerin donanmasına göre oldukça geride.

Dünyada sadece 19 ülkenin hava kuvvetleri, beşinci nesil savaş uçaklarını ordu envanterinde tutuyor. Pekin hükümeti kendi Chengdu J-20 'Mighty Dragon'unu ve Rusya Sukhoi Su-57 'Felon'unu kullanırken, 17 ülke Lockheed Martin üretimi F-35 Lightning II'ye sahip. Diğer tek beşinci nesil savaş uçağı olan Lockheed Martin F-22 Raptor ise sadece ABD ordusu tarafından kullanılmakta. Sadece üç ülke yerli beşinci nesil uçaklarına sahip. Bu ülkeler ABD, Çin ve Rusya.

Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF) dünyanın en büyük ve en güçlü dördüncü hava kuvveti olarak kabul ediliyor. Fakat buna rağmen Hint donanması, Rus üretimi Sukhoi Su-57'yi temel alan Sukhoi/HAL Beşinci Nesil Savaş Uçağı (FGFA) projesine katılmasına rağmen beşinci nesil bir savaş uçağına sahip değil.

Hindistan Hava Kuvvetleri ve Hindistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen 5. nesil Çok rollü hayalet uçak projesi: AMCA

BM Daimi Temsilcisi Yıldız, Suriye rejimi temsilcisine haddini bildirdi: 'Türkiye'ye ders verecek durumda değilsiniz' BM Daimi Temsilcisi Yıldız, Suriye rejimi temsilcisine haddini bildirdi: 'Türkiye'ye... Haberi Görüntüle

HİNT DONANMASI, AMCA'YI GELİŞTİRİYOR

Tamamlanan FGFA projesi, Hindistan tarafından Su-57'ye göre önerilen, gelişmiş sensörler, ağ iletişimi ve savaş aviyonikleri de dahil olmak üzere 43 iyileştirmeyi barındırıyordu. Su-57'nin Hint versiyonu bir pilot ve bir silah sistemleri operatöründen (WSO) oluşan iki kişilik bir uçak olarak tasarlanacaktı. Hindistan, 2018 yılında FGFA programından çekildi ve beşinci nesil savaş uçağı sahibi olamadı.

Hindistan kendi beşinci nesil savaş uçağı olan Gelişmiş Orta Muharebe Uçağı'nı (AMCA) kullanmaya karar vermiş olsa da, Hint donanmasına Rus üretimi Su-57'ler önerilmeye devam ediyor. Hindistan'ın ordu envanterine birkaç Su-57 'Felon' eklemesi durumunda, Pekin yönetiminin sahip olduğu Mighty Dragon ile karşılaştırılması mümkün olabilir.

Sınırsız petrol rezervi: Güneş açtıkça oluk oluk petrol akacak: Hem de bedava olacak! Sınırsız petrol rezervi: Güneş açtıkça oluk oluk petrol akacak: Hem... Haberi Görüntüle

HİNDİSTAN HÜKÜMETİ 6 MİLYAR DOLARI ÇÖPE ATTI

18 Ekim 2007 tarihinde Rusya ve Hindistan, Sukhoi ve Hindustan Aeronautics Limited (HAL) arasında Beşinci Nesil Savaş Uçağı (FGFA) olarak adlandırılan, gelişen Su-57'nin bir türevini ortaklaşa geliştirmek üzere bir sözleşme imzaladı.

Eylül 2010'da Hindistan ve Rusya, her ülkenin 6 milyar dolar yatırım yapacağı bir ön tasarım sözleşmesi üzerinde anlaştı; Aralık 2010'da ön tasarım için bir mutabakat zaptı imzalandı ve FGFA'nın geliştirilmesi için 8-10 yıl süre tanındı.

Fakat 2014 yılına gelindiğinde Hint hükümeti, performans, maliyet ve iş paylaşımı konusundaki endişelerini dile getirmeye başladı. Hindistan uçağın gereksinimlerini karşılamadığını gördü ve sonunda 2018'de ortaklıktan ayrıldı. Rusya hala Hindistan'ı ortaklığa halen daha dahil etmeyi umuyor. Uçağın bildirilen baz fiyatı inanılmaz bir şekilde 35 milyon dolar kadar düşük.

Su-57, Kaynak: Wikipedia

Sahilde yürürken dalgalara kapıldı! Genç modelin trajik ölümü yürek burktu! Sahilde yürürken dalgalara kapıldı! Genç modelin trajik ölümü yürek burktu! Haberi Görüntüle

SU-57 HAYALET UÇAĞI, MIG-29 VE SU-27'NİN YERİNİ ALACAK

1999 yılında geliştirilmesine başlanan Sukhoi Su-57 (diğer adı T-50), çift motorlu çok amaçlı hayalet savaş uçağı, Rus ordusuna katılacak ilk hayalet uçak olacaktı. Bu projenin tasarımı 2009 yılında resmi olarak onaylandı ve ilk uçuş 29 Ocak 2010 tarihinde gerçekleşti. T-50 Temmuz 2017'de Su-57 olarak adlandırıldı ve resmi hizmete 2020 yılında başladı. Bugüne kadar üretilen uçak sayısının 10'u test uçağı 22'si seri üretim olmak üzere toplam 32 olduğu biliniyor.

Çok rollü savaş uçağı, hava üstünlüğü görevleri için tasarlandı. Görünmezlik, tüm uçak eksenlerinde süper manevra kabiliyeti, süper kruvazör, entegre aviyonikler ve büyük faydalı yük kapasitesine sahiptir. Bu uçağın Rus ordusunda MiG-29 ve Su-27'nin yerini alması amaçlanıyor ve ihracat için pazarlanıyor. 

Su-57, her biri yaklaşık 4,4 m uzunluğunda ve 0,9 m genişliğinde iki tandem ana iç silah bölmesine ve kanat köküne yakın gövdenin altında üçgen kesitli kaportalı iki yan silah bölmesine sahiptir. Uçak, iki ana silah bölmesinde dört adet görüş ötesi menzilli (BVR) füze (R-37M) ve yan bölmelerde iki adet kısa menzilli füze (geliştirilmiş R-74) taşıyabilir. Ana bölmedeki her istasyonda bomba ve su üstü taarruz füzesi taşıyabilir.

Habere Tepki Ver

4

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading